Monday, January 23, 2012

balik kampung jumpa Opah yang cOmels

assalammualaikum


helo, mula-mula Selamat Tahun Baru Cina for all my Chinese friends..wahh, seronok mereka beraya ye..malam tadi bunyi mercun and bunga api tak habis-habis...kawasan rumah pika ni ada orang cina..mula-mula ingat nak join..tp segan lahh..hohoo..so, jadinya kita tengok dari tingkap sahaja lahh..dum dam dum dam..mula-mula kemaen exited lagi tengok bunga api..tapi dah terlalu lama, sakit telinga la jugak..agagagagaaa....but, however..we are 1 malaysia..so, kita patut happy2 bersama :)



yeahh, this is me..riding my bumblebee..
i'm on my way to Perak..planing nak balik kampung jumpa Opah yang cOmels..hari yang terpilih ialah sabtu petang..ehemmm


what happen to me?




this is what happen........
OH MY! jalan jem..perjalanan yang sepatutnya mengambil masa 2 jam setengah telah menjadi 6 jam lebih..masyaallah..bertapa jem nya jalan..and my meter that time tak lebih dari 20 to zero..i'm stuck in the jem...lupa pulak cina nak balik beraya..melayu pun sibuk nak balik kampung halaman..


see the massive...
sampai lorong kecemasan pun digunakan oleh pemandu-pemandu yang tidak berhemah ni...bila ada polis baru sibuk nak cilok-cilok jalan orang..ni lahh salah satu punca kemalangan..semua orang nak cepat..orang lain boleh bersabar, kenapa tidak anda.......


then, sudah tiba di Tapah......

ibu ajak singgah dekat restoran MEE REBUS TAPAH...
restoran ini femes ouhh.sebab pernah masuk TV..dekat astro ria..tu yang ibu pika beriya-iya sangat tu...

lupa nak mention that...yang balik kampung that time only my mom, nana (my lil sister) and me..my dad busy..kami rindu nak jumpa Opah! heee~

memang tgh penat and lapar....

nak tunggu makanan tu sempat lagi snap a few picture..heheee..


my mom makan mee rebus tulang..nahh! kemaen lagi ye ibu..heheee...
masing-masing kelaparan ....weee~


and we arrive dekat kampung dalam pkul 10 lebih macam tu lahh...
my hometown dekat Kg. Gajah..siapa tahu? angakt tangah! cepat...ehehee..


so, pagi ahad tu..ibu ajak breakfast dekat Parit..hahaaa..jauh gilerr breakfast dekat Parit...
Parit tu nama tempat tu lahh..bukan parit longkang tu tw..jangan salah faham pulak..



will do :P

kami dah kenyang dahhh!
3 generasi..pika, ibu and opah..bukan 3 suara tw..heheheee..


that all..i spend my weekend balik kampung time raya cina..
but now, i'm safely home :)

nak balik KL tak jem sangat...so, perjalanan lancar sahaja...


BYEE


thanks for reading this :)

Sunday, January 08, 2012

jumpa balik kat sini

assalammualaikum

hey..sudah lama mendiam kan diri..walaupun pika dok cakap pot pet pot pet tanpa anda semua dengar..hahahaa..

cerita ini serious dah basi sebab cerita time new year tu..HAHAA..

that day, pika keluar with my friends dekat OU..what???OU time PUBLIC HOLIDAY??? ok, jem gilerrr..pika nak cari parking almost 45 minutes dok pusing-pusing dalam bangunan tu..salah timing la pulak ekkk..tapi alhamdulillah..pika berjaya jugak dapat parking...eheheee~
time tu kami berjumpa di Cr.Junior..wahh!..memang dah jadi tempat wajib untuk kami semua...dapat gather bersama-sama..memandangkan kami semua dah besar, masing-masing busy dengan hal tertentu..kami belajar pun lain-lain tempat kan..so bila dah berjumpa tu macam-macam cerita lahh...


weeheee...this is me :)
TEMBAM GILERRRR! hahaaa..


here we are...pika, rabiah and rabiah's friend, tira
that time rabiah bawak kawan-kawan dia dari poli kat perak tu..saja jalan-jalan dekat KL


rabiah's friend, siti and azmira and shila..


having a great drink :)


this is what i'm order..mushroom burger!!!!
set MEDIUM sudah cukup besar mcm LARGE dekat McD tw..


the juicy of mushroom burger..yummyyyy!


Cr.Junior burger superbbb and mushroom burger duperbbb..


last but not least gambar acah-acah dekat genting sikit..hahaaa..macam ada kabus je kat belakang tu padahal  panas terik..aiyoyooo...apa-apa pun terima kasih dekat perkerja Cr.Junior tu sebab tolong ambil gambar kitaorang walaupun tak berapa nak jelas kan...hee~


ok lahh..update ni dulu..

BYEE..


thanks for reading this :)

Wednesday, January 04, 2012

macaroons oh macaroons

assalammualaikum

sekarang pika di rumah sewa..sudah sampai pilah 3 hari yang lepas...

macaroons yang menjadi kegemaran ramai..buat mereka yang gemar benda manis jelahh..uhukss..yang tak gemar tu, memang akan tidak menjadi kegemaran lah kan.. 
CAUTION: siapa yang tak suka manis atau menghidap kencing manis atau pun perasan diri tu dah cukup manis ..ehee...anda tidak sesuai dan tidak digalakkan untuk makan makanan kerana sangat manis.. :P
(apa yang aku merepek ni??)

hari tu (jumaat) pika pergi post office sebab nak ambil barang pos laju sebab takde orang kat rumah masa tu..so postman tu tinggalkan notice .. pika pun pergi lahh ambil barangnya keesokkan hari (sabtu)..lepas dah selesai urusan di post office..pika pun jalan-jalan lah jap..lepas tu nampak pulak kedai kecil ni..jual macaroons yang colourful!!!! wahh! pika memang teruja sangat-sangat lah kan.....

then, pika cari pekerja nya mana sebab nak beli macaroons ni..diri agak kelamaan jugak depan dekat depan macaroons tu takde jugak orang yang datang nak serve..lepas tu pika kebelakang sikit tengok-tengok pekerja nya tengah tidur lena..masyaAllah!!!...pika dah buat tanggapan buruk dekat pekerja tu..nak tido pergi balik rumah lerrr!..ehee~


lepas tu pika tnya lah setiap warna macaroons perisa apa..budak tu (lelaki) pun jawab lahh..

yang pink strawberry
hijau perisa epal
cream perisa cheese
chocolate tu chocolate lahh
biru tu pulak blueberry
purple perisa berryberry (tak tahu lah apa bezanya dgn blueberry tu =.=' )
macam-macam colour lagi lahh.....



pika pun dengan rasa exited memilih.......

|
|
|
V


warna pink, purple, blue, white, chocolate
colorful nyaaa!


bila dah masuk kereta tu pika rasa lahh satu macaroons pastu pika rasa perisa chocolate..aikk..dia kata warna biru ni blueberry.............lepas tu pika try makan warna pink tengok-tengok perisa chocolate jugakk..mak aihhh, rupa-rupanya semua perisa chocolate daaa~, warna nya jer yang lain-lain..

sabarrrrr je lahhhh~


kesimpulan nya pekerja tu kerja dengan sambil lewa...
sebab dah lah customer yang kejut dia..pastu cakap beriya-iya padahal dapat lain...
pekerja tu dah boleh berhenti..SEKIAN :)


p/s: nasib baik walaupun semua chocolate rasanya ok jugak..takde lahh rugi mana..


thanks for reading this :)