Thursday, December 29, 2011

MOTD: Patah Seribu

assalammualaikum

selalu dengar lagu ni versi akustik je maksudnya dengan gitar lahh di nyanyikan oleh shila hamzah..pastu dengar dalam radio pulak..but hari tu godam youtube then tengok ada VIDEO CLIP pulak! jyeahhh!

jom tgok..ENJOY
*sila sediakan tisu atau mana-mana sapu tangan :)

sweet sangat video clip ni...

boleh buat air mata gua mengalir dohh! huhuu...jatuh kemachoan gua..kehkehkehh..


p/s: siapa nak ajar pika main gitar??? ANGKAT TANGANNNN!


BYEE

thanks for reading this :)

kemewahan & kesedapan

assalammualaikum

haaa...today kita cerita pasal benda mewah-mewah jerrr..ahakss...

kenapa nak cerita mewah-mewah ni? well..i'm just DONE my prosperity burger..yummy!

prosperity = kemewahan / good fortune kan?

sebenarnya..pika memang selalu dengar iklan dekat radio kat tv dekat majalah..haa? dengar kat majalahh?..wah hebatnya majalah tu..macam cerita Harry Potter la pulak ye..ok gurau..*pang!
tengok dekat majalah..iklan pasal properity burger ni..and finaly..i just get it! ye lahh..pika tahu korang dah makan awal dari pika..saja je nak kecoh dalam blog sendiri..tak boleh ke?..kehkehkehhh...

dekat tempat pika study memang tak nampak lah batang hidung mcD kan..melain kat sticker-sticker yang melekat pada cermin kereta orang..huahuahuaaa...jadinya bila dah sampai rumah..must grab this chance!!!

so, apa tunggu lagi...ayahhh!, jum pergi mcD :)

jeng jengggg....exited to be :D


ok sedap...


tudia..my sis..makan tak hengat dunia gitu..


Oh MY LORD!!!!! kempunan dah tamat :)


making me melt...yummy!!!!


this is my SUPERHERO...
*memang tak reti senyum..ahakss...


awat gambar ni gelap semacam erkk..mcm spotlight dekat pika sorang je..huahuaa..boleh jd model mcD ni..ha yolahhh..lepas ni makin "bunting" la mak nokss...

nampaknya ini merupakan gambar penutup untuk kisah kita hari ini...jyeahhh..
no wonder lahh gambar tu acah-acah spotlight sikit..pika suruh abg mcD td tutp lampu sat nak bergambar...(memang takde keje lah org nak dengar cakap aku kan)

ehee~

p/s: ada sesiapa yang sudi nak belanja pika? OK.FINE..

BYEE..


thanks for reading this :)

Wednesday, December 28, 2011

perempuan yang jahat hanya untuk lelaki yang jahat dan lelaki yang jahat hanya untuk perempuan yang jahat

assalammualaikum

hey dearestt..today pika nak share something yang bermanafaat untuk kita semua..terutamanya perempuan..seperti tajuk tertera di atas....ehee~

alkisah sikit..jom baca..cerita ini telah diubahsuai oleh pika..idea asal dari teman pika di FB..thanks dear for sharing this..now my turn nak share dengan anda semua...

AMARAN: nama dalam watak itu hanya lah rekaan semata-mata..harap maklum :)
(kung pika kena saman pulak..ahakss)

Molly: sayang..u betul-betul ke sayang kat i ni?

Sam: yes..mestilah..i tak tipu u..pernah ke selama ini i tipu u?..tak pernah kan

Molly: memang lah tak pernah..tapi..ehh! u ni..kenapa pegang-pegang ni?



Sam: ala sayang..i pegang sikit je..sikit je..boleh lahh..boleh ehh.
.
Molly: tak nak lahh..nanti terlanjur macam mana? siapa yang susah..u nak tanggung ke?



Sam: kalau terlanjur nanti..kita kahwin lahh..

Molly: betul ni? u serious kan?



Sam: Betul sayang.. Sumpah.. u diam je . jangan cakap apa-apa. I pegang sikit je.boleh ye sayang??



Setahun selepas itu. . .


Molly : Sampai hati..U tipu I.. Dulu u kata nak nak kahwin dengan I. Tapi bila u dah dapat. U nak kahwin dengan perempuan lain..

Sam: I lelaki, U ingat I nak kahwin dengan perempuan yang senang-senang I boleh dapat? I nak perempuan yang suci..Bukan macam u, yang senang-senang bagi tubuh pada lelaki yang bukan bergelar suami. U ingat I bodoh nak kahwin dengan U?


Molly: Sampai hati u cakap macam tu, dulu.. Masa u nak, macam-macam janji manis u bagi. Tapi sekarang u salahkan I?


Sam: I lelaki.. I cuma nak uji u je.. Tapi dah u bagi,I ambil laa. .

Molly: U memang lelaki tak guna.. I menyesal kenal dengan u..

Sam: U menyesal? Tapi I puas.. Jangan lupa datang kenduri I nanti.

Molly: U akan dapat balasannya nanti . .



Lelaki tersebut kemudiannya mendapat jodoh wanita yang diimpikannya.. 


MALAM PERTAMA LELAKI DAN WANITA YANG BARU DINIKAHINYA.



Sam: Sayang… I love u so much..

Sally: Me too sayang..

Sam: I bertuah kahwin dengan u.

Sally : I pun, sayang.. I ada something nak beritahu kat u..


Sam: Apa dia sayang?


Sally: Sebenarnya.. u bukan lelaki pertama yang tidur dengan I..I pernah tidur dengan semua teman lelaki I.. Untuk suka-suka je..Cari kepuasan sebelum kahwin.. Tapi bila nak kahwin,I cari lelaki baik macam U untuk jadi suami I.. U tak kisahkan?

Sam: WHAT?????????????????? (terkejut)


NAHH! ambil sebiji kau!..




Allah S.W.T berfirman, “Perempuan yang jahat untuk lelaki yang jahat dan lelaki yang jahat untuk perempuan yang jahat, perempuan yang baik untuk lelaki yang baik dan lelaki yang baik untuk perempuan yang baik.”(An-Nur’:26).



cerita yang penuh pengajaran yang bermakna..pada kaum hawa diluar sana..jaga lah mahkota anda..berikan mahkota anda kepada lelaki yang bergelar suami..pika nak share benda ni..al maklumlah sekarang ni macam-macam kes..lelaki pulak jangan lahh selalu nak mengambil kesempatan terhadap kaum hawa yang lemah ni..

perkataan yang berhikmah dan harus di ingat!!!

Perempuan yang JAHAT untuk lelaki yang JAHAT..manakala lelaki yang BAIK untuk perempuan yang BAIK!

kalau kita nak isteri atau suami yang baik..kita kena jadi baik..kan?



pesanan ringkas buat pika untuk anda pada magrib-magrub ini..hehee..ok?..JOM SOLAT :)


thanks for reading this :)

Monday, December 26, 2011

how i'm usually wear my shawl

assalammualaikum

hai.....

nahhh! gambar berukuran XL untuk tatapan sebagai permulaan..

al-kisah macam ni..di suatu hari tatkala pika sedang bersuka ria tiba-tiba ada sorang akak ini tanya pika "ehh, macam mana u pakai shawl?" ..pika dah blurr..sebab tak kenal siapa kah gerangan gadis itu..eheee~  ..lantas pika pun jawab pertanyaan akak tu " sy lilit-lilit je ni kak" ..akak tu begitu teruja dan suruh pika ajar dia..bukan tu saja, kawan-kawan pika pun ada jugak tanya..dari situ lahh ilham pika datang nak buat tutorial ni...pika nak share macam mana pika selalu pakai shawl..cara ni memang nampak complicated tapi seriously senang sangat!!! dua pin pun dah cukup! PERCAYA LAHHHH!

pika suka style yang mudah-mudah sebab bila simple and senang ni..mudah kita nak solat..tak payah la lama sangat nak bersiap-siap lepas solat tu..hehee..




enjoy this tutorial..siapa yang berminat boleh cuba..
macam mana? boleh faham?..mesti nak gelak kan sebab dengar suara pika yang garau tu..hahahaa..that time pika tengah sakit tekak..masih gagahkan diri untuk buat tutorial..sila abaikan suara ke garauan tu ok..
apa yang pika membebelkan dalam video tutorial tu?
pika cakap sesiapa yang berminat untuk beli fancy vintage brooch and shawl or pashmina or satin shawls tu boleh beli dekat pikalurve
*membebel jerr ek..hee~
this the final look!..superbbbbbbb like it!
do visit pikalurve for more!
boleh LIKE PAGE pikalurve jugak!!!
happy sharing!!!!!
BYEE~
thanks for reading this :)

watching Mission Impossible 4 Ghost Protocol

assalammualaikum

alhamdulillah..baru satu hari Pikalurve 2nd GIVEAWAY bermula..sudah mendapat sambutan yang baik dari blogger-blogger yang hebat!..terima kasih kerana sudi join..ajak lah kawan-kawan join sekali..yang belum join tu..cepat-cepat join :))) banyak hadiah menarik menanti anda..jangan lepaskan peluang ini..

hari ini pika ke e@curve tengok movie with my parents..hehee..tengok cerita yang superbb iaitu Mission Impossible 4..memang best okehh!

sebelum itu..saksikan gambar posing gediks khas dari pika buat anda semua.. :P

time ni ondaway nak pergi ke e@curve...


sampai-sampai..beli tiket..and...singgah HOT ROLL jap..lepaks di situ sementara tunggu masuk panggung...


my beautiful mom eating peanut & chocolate crips..


dengan rasa gembira nya tayang HOT ROLL chicken cheese den!..dengan muka kebolatan tu..hahaaa..peduli apa sebab perut dah keroncong untuk ana gitu..hehee...
wasalam...

ice lemon tea....

okehh..cukup cerita makan..lepas makan,kami menantikan cerita M:I 4..
nah! terpangpang poster berukuran XL..hehee..
having fun with my parents..yeayy!!! mari bersantai di pawagam sambil tengok cerita action..hee~

jom tengok trailer M:I 4
faham tak? tak faham..kena tengok dekat wayang..ehee~

serious tak rugi pun tengok cerita ni..best and berbaloi..tapi anda mestilah mengikuti cerita M:I ini dari yang first..baru lebih seronok dan faham..kalau tak nanti tercengang je dalam wayang tu tak tahu apa2..tp kalau siapa yang terer tu mesti boleh agak punya lahhh :D

lepas dah kusyuk dalam panggung hampir 3 jam jugak lahh..dapat seat depan pulak tu..memang kepala mendongak keatas je lahh..keluar panggung kepala senget..hahaa..

with my parents..wajah gembira tu..
i love you for a thousand MORE!
*maklumat, ayah pika memang tak reti senyum..heee~

totally great day!..dapat tengok movie yang best dengan my parents..

BYEE..

thanks for reading this :)

Saturday, December 24, 2011

MOTD: A Thousand Years

assalammualaikum


hello :)

sila lah click..untuk dengar..
sumpah sweet sangat..

breaking dawn part 1..ehee~

i love you for a thousand years!!!! anyone?? NO..bye..


thanks for reading this :)

Friday, December 09, 2011

semester empat dengan keadaan yang baru :)

assalammualaikum

hello pepss!

hai, hahahaa..pika tahu memang terlalu lambat sangat untuk pika nak update pasal semester baru ini..ye lahh konon..sudah nak masuk minggu keempat, kuliah sepatutnya bermula tetapi kerana tidak kehadiran lecturer..kuliah nya asyik tertangguh..horeyyy! (nanti nak final baru terhegeh-hegeh nak habiskan topic) ..pika pun masuk semester empat ni lambat kot..minggu ketiga baru pika pergi kuliah..hari khamis pulak tu.hohoo...kemana pika menghilang??? ssshhhhh~ 

sebelum apa-apa...

ini lah rupa exited pergi kelas..hehee..

dah la lambat erkk..heeee~ siap kena kirim salam dengan lecturer account lagi..terima kasih kepada kawan-kawan yang menyampaikan salam lecturer itu kepada pika..ramai kot yg sampaikan salam..hahaa..
(terasa macam budak-budak nakal pula..hehee)

bila dah start kuliah ni yang macam malas..tapi untuk masa depan kita tidak boleh katakan taknak..but this semester agak tesion sikit lahh..member-member course lain seronok je subject depa 4 ke 5 subject je..ada tu 3 subject je..perghhh! bertuah sangat..but for my course..memang sangat-sangat bertuah! sampai LAPAN (8) subject kami kena ambil untuk semester ini..penat mak noksss...! so, awal-awal ni pika enjoy dulu sementara ada kesempatan untuk enjoy kan diri..hehe..but sebenarnya seronok jugakk sebab dapat jumpa kawan-kawan..sembang sakan lahh kan..

yang lagi best nya..pika dah movin to rumah sewa! yess..this semester pika telah memilih untuk stay di rumah sewa..hehee..seronok lahh sebab hidup berdikari sangat..kenapa duduk rumah sewa..pika tak berapa suka dengan peraturan dalam kolej..sebab ketua kolej tu cerewet okehhh!..tu jerr..ssshhhhh! jangan heboh kat orang tw...hehee..


nanti pika upload gambar rumah sewa pulak..apa yang kami masak..perghhh! pika masak okehh..don't judge a book by its cover!..and sneak peak my room..wee~ hehee..insyaallah kalau kerajinan melanda diri ku ini..hikhikhikk..


bye byee~

thanks for reading this :)

Tuesday, December 06, 2011

MAKE UP: Stunning Gold Inspiration

assalammualaikum

hello..

hai beautiful!!! today pika baru upload my second video tutorial for make up..actually pika dah lama dah buat video ni..cuma tak upload-upload lagi..memandangkan pika takde buat apa-apa hari ini..jadi pika telah berjaya upload tutorial di youtube! yeayy!!!! kenapa gembira sangat ek?? siapa yang pernah upload video dalam youtube akan faham perasaan pika..berjam-jam tunggu nak upload okehh..wrghahahaaa..
as i mention, pika suka make up yang simple and gorgeous gitu..so, kali ini pika cuba make up yang agak stuning which is Stuning Gold Inspiration..siapa tak suka GOLD kan?? weeee~~


cara nak apply pun mudah and simple..kalau mereka yang takde make up palatte tu..korang boleh cari set Bobbi Brown..cuma ada 4 colour je..kalau tak silap..tak pun korang boleh cari mana-mana make up yang korang biasa pakai and mudah di dapati di watson or guardian..but for me eyeshadow yang okeyh is revlon or in2it or silkygirl..sebab eyeshadow dia lasting and color pun pekat..bukan macam sesetengah eyeshadow kena apply banyak kali pun tak nampak jugak color nya..ada sesetangah orang prefer makeup yang soft..


kalau bahagian kening..pika tak apply terlalu banyak..and pika sememangnya tidak cukur kening..dosa tw!..jadi pika bentuk kan sikit dengan dark brown..kenapa pika tak guna black? sebab kalau guna hitam nampak sangat macam tebal..and kita tak nak lahh orang tegur muka kita nampak pelik ke hapa..so, guna warna yang terang sikit dari warna rambut yang asli..jangan blonde sudah..hahaaa..

so, this is my tutorial..enjoy!
make up ini sesuai di applykan ketika anda ada Dinner ke..mesti lahh anda mahu kelihatan begitu gorgeous but not to much and simple kan? seriously make up ini memang sesuai...selain itu..make up ini sesuai untuk function or event..kepada mereka yang selalu ada event or function you can try this make up..

soft pink and coral red lipstick sweet together..

why pilih wana lipstick yang terang sebab make up kita gold..so, nampak contrast sikit..

hehee..

Selamat Mencuba!!!


p/s: kalau korang nak request ke apa..boleh!!!..and next tutorial is HIJAB TUTORIAL..macam mana pika selalu pakai shawl..insyaallah :)))


thanks for reading this :) 

Monday, December 05, 2011

makhluk ORANGE!

assalammualaikum

hello people!

sebelum bermulanya kata-kata puitis dari pika...

.jum tengok makhluk ORANGE

hahaa..

quick update sikit..now pika tengah bercuti..
dekat mana agak nya erkk? boleh teka atau tidak? huhuu..


thanks for reading this :)

Friday, December 02, 2011

pikachu ke pikalurve?

assalammualaikum

hai!!!..hahaa..saja-saja short update jerr (boleh percaya ke?) ..HAHAA..
pika baru sampai di rumah..yeahh! memang menggila betul budak ni..dah la balik U lambat..balik rumah bukan main awal lagi..HOHOHOOO..

orang selalu tanya kenapa suka nama pikalurve sampai letak nama blogshop pun pikalurve?
pikalurve tu ialahh...kalau bahasa Greek Roman dulu-dulu tu (start temberang pak belalang)

"pika" = syafiqah hashim
"lurve" = macam love..apa yang di sukai


so "pikalurve" ialah apa yang pika suka..hohohoo..


jangan tertukar dengan pikachu ekkk...korang pernah jumpa pikachu secara live tak?...nak tengok?


 tadaaaa~
alololololo..tomeyyyyyy comelsssss nya!
apa macam???
comel sangat!!!!!!

pikachu ke pikalurve?
fine!..kalau google or youtube ke..kalau nak taip 'p.i.k..'..pastu kat bawah tu bagi option pikachu..waaaa! nampak bebeno pikalurve nyaa...kehkehkehhh..


mental japp!

byeeeeee...

thanks for reading this :)

Thursday, December 01, 2011

berjimba di IKEA

assalammualaikum

hello people...

cerita ra citaaa...last week (maybe..tak berapa nak ingat..hohoo..) pika ke IKEA bersama my sister and cousin..my cousin baru masuk gaji and nak cari barang-barang kelengkapan di rumah sewa barunya..and sama lahh dengan pika..yeahh i'm moving to RUMAH SEWA! tu kita story later okehh..


sebagai permulaan, gambar posing sendiri adalah amat wajar kan..hohooo... =P
cuaca gak mendung ketika itu..makanya gambar pun jadi mendung...

time ni dalam kereta and nak get ready pick up my cousin dekat kelana jaya LRT station...
so, dalam perjalanan tu kami bercerita..pung pang pung pang..gossip-gossip sikit..then sampai IKEA..

sampai-sampai IKEA terus niat nak belajar lahh konon nyaa..huhuu..

tapi masyaAllah! kat IKEA tu orang nya sesak as always lahh kan..al-maklum lahh..orang dah gaji...bertambah-tambah lahh kesesakan lalu lintass...kalau kat IKEA ni, nak ni!!! nak tuu!!! yang ni okeyh ni!!! yang ni pun okeyh jugak!!! sudah nya semua benda okehhh..kalau tak tak kan di jual ekk..hihi..

bersemangat ni..mana tak nya..orang dah balik U pika tak balik-balik lagi bersuka riang ria bersama cornflakes..ohh! tidak-tidak..bersuka ria di rumah jalan-jalan..hihii...


sila perhatikan gambar di atas ini ye...wanted face ni! single!
mereka ini merupakan cousin sy dan kakak sy..
yess..my sister simple jerrr..tak over macam mak noksss.. =P


agak keriangan di situ ye :)


amacam..cantik kan cermin ni...


abis dengan cooking pan IKEA ni pika buat main..rasa macam rumah sendiri pun ada..tapi rumah yang "ramai tetamu" huhuuu...


bila pika petik gitar!!! lets rock n roll bebehhh!
mental jappp!


here we are...cemin memang seronok!!!


see! seronok posing..kehkehkehhh...


nak ulang kaji ni...focus! focus!
okehh..mimpi je lahh nak rajin study..huahuahuaaaa..baik online update blog..


sleeping zzzZZZZ...

so, kita biarkan dia tido dengan nyenyak di situ...


ini lahh akibat berjimba di IKEA...berjimba itu apa? berjimba itu macam bersuka ria versi ayat reka sendiri lahh..lebih kurang lahhh..hmmmm...

OK.BYE

NEXT UPDATE: semester baru, rumah baru, haru biru kerr??..hehee..


thanks for reading this :)