Tuesday, May 31, 2011

hello semester three

assalammualaikum

hey hey..

 back to december lagu taylor swift, okeyh..takde kena mengena dgn sy punya cerita back to pilah for semester three..pejam celik, pejam celik, pejam lamaaa sikit pastu celik balik, tgok3 sy sudah semester tiga..wahh! cepat kan?? kan?? sebenarnya niat hati ni kalau boleh nk lg cepat habis..lagi cepat lagi bagus..sy malas nk pikir bnyk2..maklumlahh org kuat memikir cm sy ni..huhuu...okeyh memikir pun tak de kena mengena dgn cerita sy balik pilah ye..hee..

just to inform everyone..i dah ada junior...what is for??? nak belagak samseng lahh ye..nk belagak terer..cm tu?hihii..tak kesah pun..wekkk :P
coz sy ni susah sikit nk berkenalan dgn org..kdg3 senior ke junior ke pada mata sy yg mmg sah2 rabun plus silau and kilau ni semua nya sama je..niat yg sama and satu, iaitu nak sambung belajar ke IPT..betol tak? so no reason for me to say that .."ehh, kau junior..kau lahh kena tegur aku dulu..asal lakk aku nk tgor kau ..jatuh standart aku sebagai senior wokeyh!" takde makna nya sy nk cakap cm ni..takde masa utk ni semua...hahahaa..bg sy kalau u nk tegor,tegor lahh..tak nk tegor, sudah! sshhhhh je..jgn ngata blakang pulak ye..huhuu..sy mmg tak reti nk ramah tamah sgt..maaf ye :)

sy ni mmg tak reti nk bertegur sapa dulu bak kata org tu "ehh, sombong betol minah ni bajet2!"..hahahaaa..seyes kalau org start perbualan dgn sy..sy sambung cerita cm F1 keyh..hahahaa..ye ye je..mmg tak reti nk mula dgn apa..budak sama batch sendiri pun tak reti nk tegor sapa ni kan junior mahupun senior..maaf again :)

okeyh keterangan tu semua ada kena mengena dgn semester baru ni..dalam hati ni kalau boleh dh berangan-angan semester lima dh tw..berangan je lahh..bhahahhaaa..

and tetiba ramai pulak yg menanyakan.."result cm mne?"
sambil senyum and senyum and tak tahu nk ckp apa..sy hanya mampu ckp alhamdulillah LULUS! (kalau boleh dlm hati ni tak nk ckp..hehee..) ..but part yg sedih nk cerita is..the same thing happen again like last sem .. i almost nk dean list..but tkde rezeki lagi.. belum masa nya lagi..padan la dgn muka sendiri, kan? .. bnyak sgt bersuka ria..huhuu..org sibuk study, u main FB..and dgr kabar2 angin sepoi sepoi bahasa gitu..ramai jugak lahh kawan2 sy yg dean list ni..TAHNIAHH ye korang!!!!!!!!!!!!! especially yg baca blog pika ni..bagus2!..rajen2 lagi..teruskan study :)
sy nk teruskan tidooo je..bole tak? zzzzZZZZZ..

btw, cerita pasal the day to register kolej hr tu..
waktu hari pendaftaran sy lambat sikit coz parents ada hal pg tu..and tak sempat lah nk join berdaftar dkt bawah sm ni..kena pergi daftar ke pejabat kolej (NR) ..and everything okeyh dh settle but cm biasa lahh, kena perli dgn mama (ketua kolej kot..lupa =_=' ) la kan..huhuu

 cerita pasal bilik pulak..kalau cm sem lepas sy dpt tingkat lima..tapi sem ni sy dh upgrade sikit..dpt tingkat 4..wahh! makin turun, makin upgrade ye..ngehehee..
dh settle angkat barang semua nya..hasil pertolongan dr 2 hero (ayah & abg) and 2 heroin (ibu & sy)..alhamdullilah sy dpt roomate yg sy kenal time sem 2..satu housemate..nasib2!
mula2 masuk brg2 tu semua sy just simpan2 je..malas nk atur elok2..and keesokan hari nya baru sy susun..tu pun tak habis lagi..sy baru bawak half dr barang asal nya..ngehehee..bnya gylaa brg minah ni..jgn main2..semua binatang boleh main sorok2 tw..hee..

ckp pasal binatang, tetiba sy teringat kat lappy tiger sy..bersedia lahh nk dgr cerita sedih sy ni...hr esok nya sy nk dftar kolej hr tu(sabtu) tetiba ja my lappy tiger tu meragam..grrrr GERAMM! tw tk..tu sumber inspirasi sy tw..tapi sy mintak ayah tolong send kat mana2 tempat yg boleh repair lahh..hopefully everything will be settle between this week and next week .. *amin :)
pray for me ehh..
so now i update my entry ini cradit to my lovely friend FATIN HANANI kerana bg guna ladtop dia kejap & memahami situasi(bunkface kah?) sy ni..thanks ye fatin :)
kalau tak update sikit rasa resah gelisah je..tak tahu knp..heheee..

wahh! bnyak nya sy celoteh..jrg sy nk mengarang panjang2 berjela ni..takde gambar pulak tu..tak menarik lahh cm ni..ada ke org nk baca..hahahaa..

saja nk bg menarik sikit ( menarik ke? )..tgok lahh gambar sy time the day hari pendaftaran..

theme: kuning+purple (tak de rancang pun..pakai iron je bju mana2 pun, tk kesah)

buka sebel2 sikit..sebab dah berpeloh2 and mengah2 angkat brg2 sy tu semua..huhuu..
bnyak photo lagi tp dlm phone ibu sy..soo, nnty sy dh dpt..sy smbong cerita lg..

-> yang tak nak dgr tu..tutup mata..tak payah lahh baca kan..huhuu..
-> yg suka2 and rela hati nak baca tu..thank you!!! nnty sy bg gula2 satu..sy pos kat rumah korang ye..nak??

kunklusinya..wish me a very good luck for this semester keyh..i'll try my best!
*amin :)

bye byee :)

p/s: jarang sy bercerita panjang lebar ni..hee~

thanks for reading this :)

Tuesday, May 24, 2011

cendOl kat Melaka yg femes tu!

assalammualaikum

hello my dear readers :)))

kalau ckp pasal cendol kat melaka mesty ramai yg tahu kat mana tempat yang seronok utk menjamah nye kan?..kalau tgh2 panas dpt makan cendol memang syok! mulut dh kering pekena cendol..perghhh..SEDAPP! 


cendOl! .. cendOl!


cendol pulOt..my fav..kalau makan cendol kat mana2 pun sy tetap memilih utk mkn cendol pulot..kalau ada pilihan lahh...mmg jatuh cinta bila first time mkn cendol pulot ni aww..
dgr tu..jatuh cinta!..bukan senang sy nk jatuh cinta..jatuh tangga senang lahh..huhuu..


tempat cendol yg femes sy hebah-hebah kan tu ialah di depan bangunan merah ni lahhh..


bangunan Stadthuys bangunan yg bersejarah di melaka ni..
tempat ni jugak ramai kita dpt lihat pelancong2 and bnyak sgt beca yg korang boleh naik utk ronda2 kat Melaka ni..


time tgh kusyuk menikmati cendol kat melaka ni..
cendol nya mmg tip top..pekat and cukup rasa..manis pun ada..puas hati jugak lahh..

kalau sesiapa yg pergi melaka tak mkn kat sini, mmg rugi lahh..huhuu..
sja2 nk propaganda2 sikit..even kat KL ni pun boleh cri cendol but the situation and feeling agak berbeza..



and on that day..sy pkai colour yg memang sy tak pernah pilih sebagai pilihan hati..kali terakhir pakai kaler ni time skolah menengah dulu (form 1 until form 3) .. tu pun sebab pengawas..kalau tak mmg sy tak nak pakai..ngehehee..

that is yellow!

see! yellow mustard sikit..
dh menjadi pujaan hati sanubari dh tw..sgt2 suka kaler ni..lepas ni nk cri lagi lahh!


gambar agak kebluran..bukan kebuluran tp ke'blurrr'an..
time at the beach Tanjung Keling..dh pergi melaka mesty lahh pergi pantai..


my new fav wedges..sgt2 selesa! jalan lahh jauh mana pun..
*do mind my leg yg tak cantik tu ye..huhuu..


that all for now..


byeee..

thanks for reading this :)

Monday, May 23, 2011

CHIRO, my new baby cat

assalammualaikum

hey hey youu!

let me introduce you to my new baby cat...CHIRO!!!
i hv no idea why CHIRO is choosen..
apa2 pun it still fit my new baby cat :)))

sy mmg suka tgok kucing..pantang nmpk kucing yang cute miut sikit..mmg nk rembat..berani ke nk rembat kucing org..huhuu..


spend some quality time with CHIRO


CHIRO very cute cat!!! aww...
i love herrrr...
yeah..CHIRO is a girl..nk ngorat? huhuuu...


this is how i teach CHIRO to read..so, she can have a great and better future...ngahahaaa..
itu apa yg my parents selalu ckp kat sy :P


CHIRO very2 naughty cat wokeyh!
dia ni always nk gigit2 benda ja..my lil sister selalu jd mangsa gigitan CHIRO..berani lahh dia nk gigit sy..mmg masuk washing machine...bhahahahhaaa...jahat kan?

CHIRO sgt2 NAKAL! tk tahu knp..missing something???



hiding from what dear??? i hv no idea..


anything can she play...
rumput??? kertas??? ...fuhhh!


soooooooooooooooo cuteee!!!!
if you guys notice that her nose is PINK!


the last lesson i want to teach her..she ignore..and i getting angry..and say
"how can you reach your dream if you don't want to learn???

is this how i gonna teach my kids in future???
hehehee...i don't know..only ALLAH knows it!


tataaa~


thanks for reading this :)

have you try arabic food?

assalammualaikum

hello readers 

korang pernah tak makan makanan arab? hurmmm...something new to try ryte?
selalu kita ni asik makan makanan barat je..bila nk try mknan arab pulak kan..

malam ni sy ada mood ala2 arab sikit skrg..ngehehehee...

so, tetiba je niat hati ni ajak my parents nak makan makanan arab..
where???? kat Jordan kah??? Kaerah kah??? Maddinah kah??? Jeddah kah???hahahaaa..
kami makan kat D'Arab..yeahh..ada merata kott..*tak sure..but ada stu kat Kota Damansara ni..
hahahaa..dekat je dgn rumah :)))

menu dh tersedia..cepat pilih.


ni apa yg sy order.. Royal Arabic Food ..bunyi cm sedap kan?


tak sabar-sabar nk makan...yummy! yummy!


laici ais


ni apa yg ayah sy makan.. Lamb apatahhhh..huhuu..


the sweetest couple!!!!


ay lil sister punya air sedaappp..manggo blend..dia blend maggo betol tw..bukan pkai kordial..
mmg tip top!!!

what??? still dahaga???
it's okeyh...

jum minum barbican pulak..


apa lagi..cepat lahh tuang....


cm ni lahh rupa air barbican tu..
mcm airrr....astrafirullah...



let's try bebehhh!


ibu pun nk minum jugakkk!!!
comeyhhh nyaaa :)))


tu dia..balon smpai 2 straw!

sedap ke air barbican ni?
first2 minum cm pekat bergas sikit lahh..then dh lama2 tu oke..

korang boleh dpt everywhere lahh kot air barbican ni..
sy pun tak sure..huhuu...

so..for those yg interested nk try mknan selain mknan melayu or western food..
i give u guys some idea to try ARABIC FOOD!

not bad jugak lahh..yang pentingggg CEPAT KENYANG!!


okeyh lahh..

tataa~~~


thanks for reading this :) 

Saturday, May 21, 2011

resipi: kek batik

assalammualaikum

hai korangggg...

kali ni sy nak show how i make KEK BATIK...
yess, i know..kek batik is easy to make..right?

bg yang dh terer buat tu ..TAHNIAH ye!
bg sesiapa yg tak tahu nak buat kek batik tu..boleh lahh follow cara sy buat kek batik..
easy and simple aww..
yang paling penting is...SEDAPPPP! ..kan??

kek batik is the only kek yang di buat tanpa memerlukan oven or kukus..
sgt2 mudah..org yang malas pun jd rajin bila tahu yang kek batik ni sgt2 lahh senang nak buat..

mula2 dulu, sy mmg suka sgt3 makan kek batik and expect that kek batik ni mesti susah nak buat..asyik makan je..bila nak tahu buat nye kan?..so, sy belajar..and sy punya lahh terkejut sebab sgt lahh mudah nk buat kek batik ni  :)

kek yg sedap and sgt mudah wokeyh!

mcm ni lahh rupa kek batik sy tu..
maybe korang tak nmpak bentuk batik yg betol..but yang penting is...
 rasa nya SEDAPPP sehingga menjilat pinggan!
ngehehehee~~~


sooooooo,


what you need is :-

1. biskut marie
2. Milo 
3. susu pekat manis
4. butter


step how to make it :-

1. panas kan kuali..then, masuk kan 1/2 butter dalam kuali..tggu sehingga butter cair


2. masukkan 1 tin susu pekat manis dalam campuran td..then, kacau(stir)


3. masukkan 4 atau 5 sudu besar milo dalam campuran td..ikut lahh sepekat mana milo yg korang nak..kalau nk guna koko pun boleh..normally org guna koko..but sy tak suka..sy guna milo je..lebih mudah and SEDAPPP! ngee~


4. then kacau(stir) milo dgn campuran td sehingga sebati


5. kemudian masukan 1 pek biskut marie yg sudah di pecah2 kan ke dlm campuran td..
gaulkan sehingga rata keseluruhan nya..


6. masukan kedalam bekas yang sesuai..then, masukan dalam peti sejuk selama 45 minit ke 60 minit utk proses pengerasan


tadaaa~~~
dah siap..simple kan?

sy potong bentuk bulat so tak nmpak sgt lahh bentuk batik tu..nnty korang potong lahh elok2..kompom jd nya!

sy mmg suka masakan yang simple and easy je...heheee..yang penting SEDAPPPP!
hope u guys enjoy it! and don't forget to try it also..
but, if korangg ada resipi yang lagi power tak pe lahh..lupakan sahaja resipi sy yg simple ni keyh :D

byeee~~~


thanks for reading this :)

Sunday, May 15, 2011

korang dah shopping raya

assalammualaikum

awal tak awal..yg penting minggu lepas..sy dgn ibu and along(kakak) pergi jakel utk shopping raya..
kami cari kain utk di jahit lahh..coz bnyak tailor nak tutup..end until may je..
walaweyhh..mane sempat..kn?

bersenang-senang kan diri jugak utk pergi ke jakel kat shah alam tu..
nk pergi kl..kompom ramai..
even kat sini pun dh ramai aww...pening pale sat..


banyak sgt pilihan sampai pening kepala tw..
dok pk kain mana yg jadi pilihan hati sanubari ni..

first2 approach kat kain wangi..
kain tu mmg wangi..terkejut gakk lahh..
kat sini macam2 jenis kain ada tw..bila terlalu bnyk pilihan ni yg rasa nk pilih semua..
tapi ibu suh pilih satu..mana boleh! siapa suh pergi sini semua nya sy berkenan..


tu dia..aksi candid dr ibu sy..
sempat pulak ber cenderella kat situ ye..


sy mmg pantang nmpk cermin kan..kan!


tgok..ibu sendiri pun dh pening nak pilih yg mana kan??? kan??


kakak tu lagi penat melayan kami..hahahaa..sabar ye kak

dr floor atas smpai bwh kami round tw..
habis sepetang and malam kat situ jelahh



acececehhh..


sampai along pun dh lipat tudung cm apa lagi..
nmpak sgt dh ponet..
tp sy still semangat2 je..ngahahahhaaa...


sy mmg terpikat dgn kain ni..
haaaa~ hampa jgn dok tiru kami naa~..kami dh cop dulu kain ni..
jgn dok tiru..p cari gmbar gajah ke , gambar burung ke , kuceng ke...jgn pilih merak..
hak ni den punya..!

*wahh!!! siap warning bagai



ibu minat ke? jgn pilih2..burokk! .. tak sesuai utk ibu.. hahahhahaa...tak salah sy ni kain wangi..


akhirnya..inilahh pilihan ibu..
cantik wokeyh..merelip-relip aww!
ibu paling vouge lah raya nnty..



but sy tak tahu lagi raya nnty pkai apa..tp dlm pada tu sempat jugak sy balon 2 kain..
hahaha..nk hantar kat tailor mana ekk..

ada stu tailor ni..den hantar kain tahun lepas..dgn harapan kain tu dh siap lahh tahun ni..
yg menyakitkan hati lagi..dia siap pulang kan balik kain tu..
kalau pulang kan dh siap jadi baju takpe..
ini elok je dlm beg sebijik cm sy hantar dulu..ishh3...geram tak geram...
org nk bntu dia cr rezeki..dia yg tolak..pasai pa..
kain org lain boleh jahit..kain sy tak berani nk jahit..

awat???kain sy makan org ka?
dia kata kain licin lahh..kain mahal lahh..tak berani nk jahit lahh apa lahhh..
biar p kat you lahh ye..
i tak kesah.. wekkkkk!

but padan muka sy lahh kain sy yg tak siap..bhahahhaa..
T___________T

keyh lahh

bye3!


thank you for reading this :)