Wednesday, February 27, 2013

Product Review: FCC Gleam Rouge

assalammualaikum


again..nak review FCC product..kalau previous ni pika review one of their eyeshadow collection (refer HERE) this time pika nak review pasal Lip gloss or prefer as Liquid Lipstick from FCC jugakk..

Gleam Rouge Liquid Lipstick (code: 16)


original picture from my camera


Its RED! realy red..kalau kita applu lipstick pink then sapu lip gloss ni..automatik nya warna akan berubah mengikut warna lipgloss ni..warna lipstick pink tadi tu kalah..huhuu..so, satu dot je dah boleh buat bibir anda merah.....



this is me in red with the RED lips..



My Opinion:-

1) lipstics ni berbentuk cecair yang specialnya dia ada gincu and pengilat bibit..macam lipgloss tapi berwarna macam lipstick biasa tu..me like it!
2) nampak bibir kelihatan penuh, berkilat dan cantik
3) warna nya pulak long lasting..tapi biasa la kan..kalau makan tak hilang kesan lipticks tu tak sah lahh..huhuu..
4) dalam ni jugak ada vitamin E yang membuat bibir moisturized all day long
5) boleh jugak kalau korang nak pakai lipstick mate dulu then apply lip gloss ni or boleh direct apply lip gloss ni je..easy :)
6) sesuai untuk semua jenis skin type..




so, kepada peminat-peminat bibir merah di luar sana..boleh la try Gleam Rouge ni..memang puas hati..insyaallah :)

selain warna merah ni terdapat jugak warna-warna lipstick yang lain..contohnya macam warna Oren, Pink, Soft Purple..warna nude-nude pun ada..pilihkan ikut warna kesukaan dan kesesuaian anda






Thanks for reading this ^_^











Saturday, February 23, 2013

where i parked my car?

assalammualaikum



at fist when i arrive at the parking lot i'm so confident when i park the car and will remember the parking lit number.. but yet after happily shopping, enjoy my time, eating and this&that..i already forgot where i parked my car..honestly!! this is me!!..

everytime i went out to shopping mall..i wish to park my car inside instead of outside parking site..each parking lot have their number it for our refer where we parked the car..some people even take the picture of the parking lot that might afraid they lost and forget where their parked..this is a great idea too..so, lets be more concern and careful next time.. *remark ;)


Ciao!





Thanks for reading this ^_^



Thursday, February 21, 2013

great times inside and out

assalammualaikum



to be honest, this is my first time menjejakkan kaki ke Setia City Mall..hahaaa..jujur nye hakuu...tempat ni boleh di kira sebagai tempat baru jugak..kenapa pika memilih untuk pergi ke sini? ..sekali-sekala tukar angin tak salah kan..ngehehehee...



yeahh..semua boleh berlagak nak makan macam Dato' but duit poket pun mesti la tebal macam dato'
=,="


left- chocolate ice
right-orange juice

rasanya memang pure..takde manis sikit pun..seumpama buat air tak buh gula..hahaa..bagus la untuk kesihatan..especially buat mereka yang menhidap penyakit kencing manis..



1/4 chicken "(wing)
2side dish - coleslow + manhattan rice 


1/4 chicken (drumstick)
2side dish - chips + Manhattan Rice

nampak bebeno tekak melayu ny..pantang nampak nasi semua nya di ngap..
orang melayu ni susah sikit nak lari dari nasi ni.kannnn..




shopping time~
snap picture at H&M outlet..memang rambang mata tengok barang-barang dekat sana...sabar je lahh..rasa nak beli semua benda....huhuuu


one thing check in already! 



H&M ni jugak ada slot untuk plussize okehh..mmg best..ni size discrimination! also know as H&M+
so, yang plussize (macam pika ni) no problem untuk shopping dekat sini.. 


lepas tu singgah PADINI pulak..lagi banyak sale...sempat beli a few accessories and flats! wahhh..kan best hari-hari shopping...serious best..pika kalau tengah kalau tension, dapat shopping semuanya legaa..wahhh, gitu pulak ye...



lepas tu singgah dekat Food Court macam tu.dekat bahagian atas tu..lupa apa nama Food Court tu..hahaa..order snow ice chocolate..tak sedap, Sekian



refresh kan diri di dalam toilet..dalam toilet pun boleyyyy..hahaaa..
trying wear pink color lipstick..






OOTD:-
Pikalurve Silver grey pashmina
Hayfaa Couture kimono wrap 
The Pappers electric blue maxi-dress
F21 handbag
YMS golden chain gladiator


*banyak barang beli online...hihii...shopping online best jugak!!



peace yaww! 


for those yang belum menjejak kan kaki ke Setia City Mall ni..boleh la mulakan langkah anda..for me,  dekat sini pun not bad jugak..tempat masih baru and everything memang cantik lahh..design nya haruslah update sentiasa...heheee..memang best :)


nak tahu lebih lanjut boleh chekout website nya



till then, byeee...





Thanks for reading this ^_^



Tuesday, February 19, 2013

my 1st cousin get married

assalammualaikum


macam tak percaya kalau ikut umur aku ni dah boleh nak kahwin..tapi sebelum tu mari habiskan belajar dulu..pika muda lagi..lekk luuu..kalau orang zaman-zaman dulu umur 16 tahun (perempuan) dah kahwin..giler mudaaa..nanti mak lebih kurang sebaya anak..kihkihkihhh....

sekarang musim orang berkahwin..sana dapat jemputan kahwin..sini dapat jemputan kahwin..sama ada busy atau tidak je nak hadirkan diri kannn..so, tidak lupa jugak to my cousin yang telah selamat disatukan dengan pasangan nyaa..alhamdulillahhh..he's my 1st cousin that get married..yeahh..tahniahh..




first..let see what outfit pika pilih untuk majlis tu...

posing tu ada gaya-gaya model tudung tak..kihkihkihhh..


my favorite..mejadi nak fly..weeheee~~
love that dress :)
OOTD:-
Sakura Shawl Halfmoon
Qaleesha dress from KZNabihah
flowy skirt bought at Jusco
Studded Handbag from Beijing
momoe Purple Suede gladiator


i choose gladiator instead of heel or wedges fer that day...heeeeeeeeee...


my very exclusive collection .. my mom bought this from Mekkah..very special for me!
sekarang susah nak cari gelang macam ni..kalau nak kena custom made..time ni ibu beli pika masih sekolah lagi..tk sure tahun apa... hihii..



here the design..memandangkan sambutan sebelah lelaki..jadi sesuai untuk adakan makan beradab je..simple yet pretty! kalau sebelah lelaki mudah je..belah perempuan leceh sikit sebab nak berpelamin bagai..huhuuu..

yang sebelah perempuan pika tak berkesempatan nak pergi..terlambat..belah perempuan time raya cina..dekat utara sana tu..mak aii..jauh tuuu~ time raya cina pulakk..memang stuck dalam traffic jam je lahh..


here the VIP section..untuk rombongan sebelah perempuan..


here the aisle with the chandelier and red carpet untuk raja sehari..



pengantin dah sampai...kepakkepakkepak kebomkebomkebom...main kompang la katakan..huhu..


pengantin dah kenyang lettew! syok la makan beradap..makan confirm sedap2..yelahh..hidangan untuk raja sehari la katakan...ngehheee..


acara memotong kek dan suap menyuap..berapa kali ulangan dah ni..

crowd tak payah cite la ramai nya macam mana..masyaallah! ramai la kan..nak nak sedara mara..maklumlah..cicit Hj.Idris and cucu opah zainab yang pertama kahwin! memang meriah lahh..belum termasuk kawan-kawan pengantin..jiran tertangga lagi..fuhh~ besar kos nak kahwin zaman sekarang ni..kena ada 50k baru puas hati nak kahwin..



 majlis dah selesai baru berkesempatan bergambar dengan pengantin..huhuu..

to Kak Ira, welcome to our family..moga-moga selesa and ramah lah dengan keluarga kami ni..maklum lah family kami ni memang riuh rendah sikit..pungpang pungpang..please be comfort with us and layan je kitaorang ni macam keluarga sendiri :)




Thanks for reading this ^_^




Bila la turn aku nak kahwin ni...........................................................



Monday, February 18, 2013

Product Review: FCC Terracotta Harmony Eye Shadow

assalammualaikum



siapa tahu farmasi cosmetics? put your hands up! ngeeeheeee...

okay, for those yang belum tahu lagi..pika kasi tahu ehh.....
Farmasi Cosmetics or also known as FCC (Farmasi Colous Cosmetics) ini merupakan cosmetics yang Halal specially imported from Istanbul, Turkey.. import dari jauh tu.. FCC ini juga merupakan cosmetics yang high quality dengan gambaran yang menarik dan di jual dengan harga yang affordable.. kiranya FCC ini setanding dengan revlon di pasaran..means semua orang pun mampu beli.. harganya sesuai untuk setiap barangan yang di jual.. ianya nya jugak boleh dibawa solat..sebab di jamin halal..


FCC's Terracotta range ini ialah premium mineral-packed range dengan shimmery effect. eyeshadow ini ialah mixed-toned shimmery powder shadow and smoothly and blends easily. setiap warna eyeshadow ini mengandungi color pigment yang tinggi dan bagi effect long lasting. each of emm contain of 2 colors, and able to achieve a mixed or darker tone.




ada 10 pelbagai warna



pika beli 2 warna sahaja itu code 07 and code 12

pika beli warna earth sikit and looks more natural lahh..sebab pika selalu guna warna-warna natural je..dulu rajin la nak pakai eyeshadow warna warni but sekarang dah kurang sikit..pakai eyeshadow warna-warna bila perlu sahaja..so far, pika prefer more natural looks..yeahhh..heheee



eyeshadow ini jenis baked! kalau jenis baked ini memang cantik sebab boleh nampak effect 3D taw..and kalau jenis baked lebih long lasting..


so, here the calitan for each color..
yang kanan code 12 and kiri code 07


My Opinion:-
1) a mixed tone baked eye shadow yang nampak kan harmoni warna-warna dalam satu eyeshadow
2) eyeshadow ini ada effect shimmering and long lasting sebab ianya baked eye shadow
3) mudah nak apply sebab texture nya lembut dan mudah nak blends well with upper eyelid sampai eyebrows untuk create desired look.
4) kalau nak lebih mudah or nampak lebih cantik guna wet applicator contohnya macam basahkan tangan sikit then apply eyeshadow ini guna jari..makesure apply rata2..
5) kalau guna air, effect nya tahan lebih lama..
6) tapi eyeshadow ini best applicator ialah guna jari..kalau pakai brush makeup tu kurang melekat..



ini adalah contoh pika menggunakan eyeshadow dari FCC code 12..
pika takde buat apa-apa effect..pika apply seluruh kelopak mata dengan rata dengan eyeshadow code 12 ni..memang lawa sebab ada effect shimmery and goldish sikit...sukaa..sukaaa...




for those yang nak cuba cosmetic baru boleh lah cuba FCC ni...semoga uolss semua suka kan nya :D




Thanks for reading this ^_^









Thursday, February 14, 2013

dinner at Bonjour Dataran Sunway

assalammualaikum


pada suatu malam yang di indah di saat pika tengah berehat, selepas solat magrib dapat call from my friends untuk keluar dinner...walhal petang tu dia dah call untuk hang out dekat Starbucks but pika malas and nak kemas my bedroom yang dah tunggang terbalik..wahhh, ayat tragik nak mampus..ada gempa bumi ke dekat sini..huahuaaa..no lahh..saja merajin kan diri kemas bilik sendiri..tak salah kannnn..

continue with the phone call ehh..heheheee...dapat call from azmira...again..and dia ajak untuk dinner sama-sama with shila&adly...mulanya malas gak sebab cousin datang rumah kan..and kebetulan lepas magrib tu cousin dah nak balik so, i manage to join them having dinner together! wink wink ^_^



dinner at Bonjour Dataran Sunway, Kota Damansara
honestly, this is my 1st time pergi makan dekat sini..nama je bertahun-tahun duduk KD ni tapi restoran yang dekat-dekat tak survey dulu..sibuk duk mencari restoran yang jauh2..hihiii...

but i must say this restaurant memang cantik and curlass u..i like it..rekabentuk nya pun menarik taw...design dalaman tu feeling-feeling romantik gitu! sesuai untuk datinggg..heeeee...



newspaper it is? 
this is actually the menu "book" or i can say it as menu's paper..ngeehee
unik sikit dari tempat tempat lain..


me with azmira...




shila&adly



kelaparan katanya..


since pika datang lambat so pika lambat order..then, dorang nye makanan sampai dulu but then they waiting fer me until my food done..awww, soo sweet of emmm...sampai dah sejuk makanan dorang..pika nye panas gilerrr~ fresh from kuali kannn..hahahaa


Bonjour Chicken Pie ** recommended**
rasanya sedap..combination chicken pie yang best..dalah nya macam creamy soup and covered with pie crust..oh myy..super sedap..what i imagine this will be smaller sebab gambar dalam menu tu kecil je..bila dah sampai omak kauu..bosau nyaaa...teeeheeee..



kan best semua makanan macam ni..ngeheheheee..




so for those nak celebrate birthdays, anniversary or any romantic occasion this place might be suitable for you..especially for Husband&Wife..weewitt..hihiii...




Thanks all guys, thanks for reading this..
to my loyal ready..Big Thanks to you!!
kalau rajin sikit, klik la iklan nuffnang ye..thanks sangat-sangat kepada yang klik..sayang korang ketat-ketat..kalau nak lebih bermesra atau nberkawan-kawan boleh follow twitter pika..boleh tweet tweet sama-sama..ehhhh..

HUGS!





Thanks for reading this ^_^


Monday, February 11, 2013

Happy CNY

assalammualaikum


hello readers, satu malaysia cuti sampai hari selasa kan..means kepada sesiapa yang berkerja tu selamat bertugas ye...hehehee..berbakti lah kepada negara dan keluargaa..ehh, tak memasal...nak cerita pasal raya cina kut lain pulak larinyaaa...teeheeee~

btw, Happy Chinese New Year people! :)


three of us pergi berayaaa... malay pun boleh la celebrate CNY maa..but then, if u got any Chinese friends lah kan..hahahhaaaa..as for me, memang takde..beraya pun sebab my friend punya BF half malay, half chinese (can consider as my friend oso)..so, we manage to celebrate CNY..hahahahahaaa.....

1st time celebrate CNY with my friends..kalau sebelum ni, duk ikut ayah je g beraya time CNY..tp tu dulu r..time muda-muda dulu..wahhh! dah tua ke aku??..huuhuuuuu..


mula-mula sampai rumah orang..perghhh, malu nya macam kucing..tapi kucing tahu pulak malu..mintak makanan selamba je kat orang..orang dia tak kenal pun di miowwmioww gakk..pelik lahh mana datangnya istilah malu-malu kucing ni...kannnnnnnnn?

okehh, get back to my story...we r the 1st guest yang sampai lagi lahh segannn..hehee..argue what is different between "segan" and "malu"..  have no idea =="

see, at least have a topic to talk what...walaupun pasal segan and malu..takde lah diamm je bunyik cengkerik menyanyi kan.."krikk krikk krikkk".. tapi bunyi perut menyanyi ada.."krukk krukk krukkk"..yelahhh, tak sarapan pagi terus keluar rumah simpan perut untuk makan kenyang-kenyang dekat rumah orang..kahkahkahhh..gelak pun harus lah besar :P



that day makanan memang sedapppp!
bila lapar pun semua makanan jadi sedapppp...heheee..but this one honestly sedap ;D


she full already...no wonder she got model body curve..
untung lahhhhhh miraa..hehehe



as for me, that not peace..showing off my second round..yeahhhh...


2nd round! another sedappp...
macam kuetiaw ladna rasanya, ke memang..hahahaa, donno! 


alhamdulillah, kenyangggg..kalau dah 2 round masih tak kenyang memang melampau la kan! 



this two love bird! ehhehee..dah tahu kan yang mana more to chinese? hehehehehheee...
to apek, Happy Chinese New Year! thanks for invite us..



with miraa..kalau perasan pipi ku ada seketul jerawat..time datang elok je tak de jerawat timbul..time nak balik..tanggg ada seketui jerawat dekat pipi..atoiyaiiii....



mulanya bergurau je cakap pasal starbuck..akhirnyaaa, dapat gakkk..


thanks shilaa sebab belanja pika Starbuck! hahaa..got discount sebab shila currently working part time at starbuck the curve...hihiii...honestly, pika tak terer nak pilih flavor apa-apa dekat sana...hahaaa..
nobb nya hakuu =..="



whatt? serious lah Dataran Sunway, Kota Damansara ni?? selalu jemmmmm giler..this time jalan clear parking kosong..wahhhhhhhhh~ heaven gile jalan-jalan tak ikut peraturan..shila punya keje lahh..semua jalan dia redah..ada sign "no entry" pun dia pakai redahhh je...


my outfit details

i'm wearing kebaya..what?? fat gal also have kebaya huhh? hehehee..
no metter what size u r..as long as u comfort & confident to wearing emmm..huhuuu..as for me, my lucky day at aeon klang last year..i saw this lovely kebaya at scarlet section and more exited have my size!! cost me RM89.90 for this kebaya..haiyaaa..fat gal have to spend more money to buy cloth haaa? nvm, as long as i'm satisfied with this..wink wink ^_^ 

what i like more about this kebaya? boleh digayakan dengan seluar mahupun skirt! hahahaa..jimat cermat kan..boleh perbagaikan gaya..heeeee...


Adreesya Shayla Sheer Chiffon Shawl.. love the tone of the shawl..
since it CNY..people wear red..hahahaa..pika over sikit sampai bibir pun nak merah menyalaaa wooo..
*i'm wearing FCC gleam rouge liquid lipstick..i'll make review about it soon, insyaallah :)

to get something bold & blend with red color..i match with blue collar necklace from pikalurve! yeahh..



Cotton On bracelet! love the colorrrr..heeeee



using some effect feeling-feeling CNY..heheeee...

OOTD:
Adreesya Shayla Sheer Chiffon Shawl 
scarlet kebaya
lee black jeans
nose handbag
YMS gold chain gladiator



and presenting my gold chain gladiator from YMS! falling in love with this gladiator at first sight..tolong jangan focus to my toes yang tak berapa nak lawa tu..k, bye..






Thanks for reading this ^_^