Friday, August 02, 2013

Premier Screen: The Conjuring

Assalammualaikum


memalam macam ni pika nak cerita badtime story cerita hantu boleh tak?hihii..
hari tu pika berpeluang tengok cerita The Conjuring Bersama Budiey dekat e@curve Damansara..
nak tahu cerita The Conjuring ni macam mana?? boleh keep on reading my review..seram ke tak?? hurmmm...



Cerita The Conjuring ni ialah American Supernatural Horroe Film yang diarahkan oleh James Wan dan dibintangi oleh Patrick Wilson and Vera Farmiga..mera berdua ni memegang wata utama sebagai ED and Lorraine Warren iaitu paranormal investigator..



Cerita ini kita kena preview pada tahun 1971..Carolyn and Roger Perron ni berpindah ke rumah ladang yang sudah lama ditinggalkan di Harrisville, Rhide Island dengan lima orang anak perempuan mereka..hati pertama mereka berpindah semuanya berjalan dengan lancar tapi anjing peliharaan mereka tak nak masuk dalam rumah..so, mereka just ikat anjing tu dekat luar..


ke esokkan paginya, Carolyn bagun pagi dengan bengkak yang mmesteri pada badan nya dan anak perempuannya jumpai anjing mereka sudah mati..selepas beberapa hari perkara aneh sering berlaku..sampai satu tahap tu bila pekara misteri yang paling aneh berlaku, iaitu anak perempuan mereka kena rasuk..Carolyn mintak pertolongan dari Ad and Lorrine Warren..so, the Warrens ni pun mula kan la siasatan dan dapati rumah itu penuh dengan roh roh yang jahat..tapi bagi memulakan upacara 'suci' dorang kena dapat authorization dari Catholic Church dimana mereka perlu mengumpul bukti kukuh yang menunjukkan rumah itu ada spirit jahat..


sementara itu, Ed and Lorraine ni pun cari la bukti yang kukuh dan jumpai sejarah disebalik rumah itu..rumah itu sebenarnya milik seorang sihir yang membunuh diri dan telah cursing akan membunuh sesiapa sahaja yang akan ambil tanahnya..dan dalam pada itu dorang jugak jumpai bukti-bukti dimana ramai orang telah membunuh diri di rumah tu....


dalam masa Ed and Lorraine tengah bantu keluarga Perron, anak mery Judy juagk telah di ganggu oleh spirit jahat tu..secara tak alngsung effect keluarga Warren jugak..nak tak nak dorang tetap kena selesaikan dan hapuskan spirit tu untuk elakkan keluarga mereka terus di ganggu..


semasa spirit tu merasuk Carolyn....time ni serious scary!


for more ??? go watch yourself dekat panggung yang berhampiran..cerita ni dah mula tayangan nya pada 1 Ogos 2013!!..rating untuk cerita ni pika bagi 4.00 out of 5.00..since pika bukannya peminat cerita hantu..but I think cerita ni agak scary jugak lahh..hahaha..semua cerita hantu menakutkan bagi pika..

btw, cerita ni berdasarkan dari True Story yang mereka telah rahsiakan dari dulu sehingga kini baru mereka berkongsi cerita ni dengan orang ramai..


itu je review dari pika..





Thank You for reading this ^_^



5 comments:

  1. Mcm best je crita nie . Pyka tak tgk pon lgi . Btw nma kita sama la kan pika . Hekhek :P

    ReplyDelete
  2. rasa macam nak pegi tgk...jarang filem hollywood buat movie hantu menakutkan,

    ReplyDelete