Tuesday, June 11, 2013

beguk oh beguk

assalammualaikum


its been 3 weeks pika kena beguk..termasuk hari ni..masih tak baik-baik lagi beguk pika ni..
pika tak sangka beguk tu Saaaaakit nyaaa Ma Shaa Allah!!! sakit, especailly time kita nak toleh kiri kanan, time nak baring sebab kepala rasa berat and paling sedih sekali time nak makan :(

dah 3 minggu pika tak dapat makan dengan baik sebab tak boleh nak kunyah..everytime nak kunyah mesti effect dekat tempat beguk tu..sakitnyaaaaaaa~~
tengok orang lain makan, mula lah jeles..sekarang baru pika faham nikmat nya bila kita boleh makan u..Ya Allah!!

ini lah rupe pika diserang beguk...
beguk ni tiada ubat yang spesifik, dia akan baik sediri kata Doktor..dah 2 kali jumpa doktor..still cakap benda yang sama...sabar dengan dugaan yang di beri Ya Allah..

semua orang akan kena beguk ni sekali seumur hidup kalau tak silap pika dia macam demam campak jugak..so, siapa dah kena tu kira bernasib baik lah..siapa belum kena tu..berjaga-jaga lah sebab sakitnya..Ma Shaa Allah!!! serious sakit..nak nak bila saraf kita tertarik, kadang kadang sampai tak leh nak jalan..tu pasal dah 3 minggu pika berhibernate je..membuang masa..



antara tips nak lega kan beguk........

1st pergi check up dengan doktor..lepas tu doktor akan bagi ubat susut bengkak, ubat tahan sakit dengan antibiotik..mesti makan ubat-ubat ni, jangan miss sekali pun.. In Shaa Allah :)

makan makanan yang lembut-lembut je..contoh macam bubur..senang terus telan..tak payah nak kunyah-kunyah macam makanan yang lain..sup sup pun berkesan tapi pastikan makanan tu tidak terlalu panas taw..biar sedang sedang sejuk mcm tu..suam pun tidak digalakkan..lebih sejuk lebih baik..lepas tu selalu hisap ais..

secara tradisionalnya, letak nila..lebih baik nila jenis serbuk..terima kasih dekat kakak pika belikan nila serbuk tu..lepas tu bancuh sekali dengan cuka..ingat nila+cuka...baunya..BUSUKKK weyhh..nak tak nak kena tahan jugak lahh dengan bau tu..kita nak sapu dekat tempat beguknya tadi..

selain tu korang boleh tuam tempat beguk tu dengan ais..ini paling best! pika paling suka buat ni sebab dia dapat lega dengan capat..nak nak time tengah sakit meraung tu..cepat-cepat ambil ais, balut dengan kain lepas tu tuam lah dekat tempat yang beguk tu..In Shaa Allah lega..

semua ni kena jadikan amalan baru cepat berkesan..pika dah 3 minggu pun still tak baik-baik jugak..so, doa-doa kan pika cepat sembuh ye...sekarang beguk tu dah kecil seikit berbanding dengan semalam dan sebelumnya..alhamdulilllah :) moga moga lepas ni terus baik...


setiap sakit yang di bagi itu merupakan ujian untuk diri kita..ingatan untuk diri sendiri jugak..
ujian nak menunjukkan yang kita hidup masih memerlukan orang sekeliling dan yang paling penting kita perlukan ke-redha an dari Nya..jadi bersyukur lahh sementara kita masih sihat ni....


okay lah..tu je nak share..like seriously 3 minggu dah..lamanya pika kena beguk!! 
doakan pika cepat-cepat sihat ye kawan-kawan..
tocey tocey!!



Thanks for reading this ^_^

7 comments:

  1. petua letak nila ngan cuka..ingat waktu kcil2..mak buatkn..^_^

    ReplyDelete
    Replies
    1. tulah..pika pun amalkan petua tu..alhamdulillah :)
      tapi bau nya busuk sgttt..

      Delete
  2. pika kesiannya tak baik lg ke..xde ubat ke utk cpt baik?cuba jumpa doktor pakar..huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. alhamdulillah dah start susut sikit ^_^

      Delete
  3. Adoi, pernah tengok abah kena beguk ni. Memang kesian dekat dia. Jadi sakit kepala sekali. Semoga cepat sembuh. Btw, follow sini :)

    ReplyDelete
  4. Mana nak beli nila ni? Plzz bagitau sya perlukan nila tu untuk rawat beguk sya ni..

    ReplyDelete