Saturday, January 12, 2013

Si Kuning Kesayangan

assalammualaikum

semua orang impi kan sebuah kereta kan..mudah untuk travel and jalan-jalan..kiranya macam keperluan asas laa..ada sesetengah orang tu nak kereta mewah-mewah..aim kereta volkswagen, bently,  porche (macam aku!.hahaa) audi, mazda dan seangkatan dengan nyaa..




tapi pika bersyukur sangat-sangat sebab ayah pika hadiah kan pika sebuah kereta Myvi! kalau korang rasa kereta Myvi ni kereta biasa je..tapi tidak bagi pika sebab kereta Myvi ni HADIAH!! siapa nak hadiah kan kau kereta percuma weyhh?? melain kan korang ada Sugar Daddy or VVIP nak support? hahahaaa...

as for me, memang bersyukur sangat-sangat..alhamdulillah..baru belajar dah dapat merasa bawak kereta sendiri..nama kereta je nama pika..tapi yang mengeluarkan duit pocketnya, ayah pika...kadang-kadang rasa serba-salah jugak..huhuu..apa-apa pun pika rasa bertuah sangat sebab dapat ayah yang superbb best macam ni! I Love You ayah!! (agak2 ayah baca tak ehh? hihii) 



baru-baru ni pika renew roadtax..omak kau..bila ayah bagi cash untuk bayar roadtax rasa teruja..sebab kalau la pika dapat duit banyak tu memang habis dalam masa sehari je bershopping..miahahahaa..

nak kata pika ni orang "berada" tu tidak jugak..sebab kita kena ingat ada orang lebih "berada" dari kita iaitu Allah SWT Maha Kaya! kalau korang rasa korang dah cukup kaya..fikir-fikir and renung-renung kan balik..sebab sekelip mata je kalau Dia nak tarik kekayaan anda tu..jadi mari la kita bersederhana..wahhh, ni bukan nasihat kat orang je..ini kira iktibar kepada pika sendiri laa..nasihat untuk diri pika sendiri jugak..pika pun tak prefect..cewahhh, dapat ceramah percuma pulak..hihiii..bajet ustazah pulak pika ni..ngee :D




disebab kan pika suka berjalan-jalan..jadi kereta ini sudah melebihi kilometer dimana sudah tiba waktunya untuk hantar servis (baru servis kali ke-3)..nampak abang-abang tu tengah membelai bumblebee..buat keje leklok ye bang..pasti kan semuanya betul..double check! heheee...

kalau kereta Myvi ni cost nak service nya almost RM200 jugak..tu baru service je..belum nak tukar break pad ke hape2 laa yang patut kena tukar..walaweyh.. maintenance pun still ayah pika tanggung..kalau pika sendiri yang bayar memang tak service-service kereta ni..hahahaa!



Pika service kereta di Perodua Service Centre dekat Kota Damansara
i must say tempat ni getting inprove! dulu tempat menunggu nya tah pape..and baru-baru ni pika datang dia baru buat renovation..feewitt! tempat ni dah cantik and selesa buat semua yang nak berehat and nak tunggu kereta siap..


time berlakunya KES ni..pika memang Cuak Sangat sebab ini 1st time pika in this kinda situation..
hurmmm....



last but not list!..kita kena rajin bersihkan kereta kita..make sure luar dalam bersih..kalau bukan kita nak jaga siapa lagi kan..orangyang menumpang kita mungkin dia tak rasa apa yang kita rasa..ye dakk?..so, kita kena la bersihkan sendiri..heheee..


no makeup look! ignore my panda's eyes please.. hahaa..
baru lepas bangun tido sementara tunggu kereta tengah servis..
do follow me on twitter






Thanks for reading this ^_^




5 comments:

  1. Cantik gile waiting area produa kd.

    kalau pika dtg mitsubishi. mesti tension gile. sbb perodua punya waiting area is much better
    haha

    ReplyDelete
  2. Lyaa Suriyany: really, hehee..seronok la jugak tmptnya..selesa :D

    ReplyDelete
  3. Suka myvi. Smart and comel je. Untungla dpt hadiah :)

    ReplyDelete
  4. Cha: pika pun! heheee..thanks darling..

    ReplyDelete