Tuesday, July 31, 2012

expect unexpectable

assalammualaikum

hi, fuhh~ what a day...pika sangat penat and tired (ada beza ka kedua-dua ayat tersebut? pedulikan~)..patutnya kelas tamat pukul 4 petang jadi hati bergembira..lalalalalaaa~ 
tiba tibaaa..something came up!


yess, on my way to my rumah sewa.. suddenly, dushhhhhhhhhhhhhhh~ ceremin kereta ku pecah! 
kalau nak cerita tu confirm panjang lebarrr...tapi pika cuba ringkaskan seringkas yang mungkin...(ringkasan bahasa melayu kah?)

alkisah bermula pika balik dari kelas di jalan beting yang liku-liku ada satu superbike yang cun..pika hanya tgok dari side mirror je lahh..dia cuba memintas pika di selekoh yang tajam a..k.a kawasan selalu accident...tetiba DUSHHHHH~..sedar tak sedar...cermin keretaku dah pecah...dek kerana superbike tu cuba memintas tapi tak sempat lantas terlanggar moto di jalan sebelah..dan box superbike tu terpelanting kena cermin kereta dan bergolek ke belakang...dongdongdong

so, mula-mula ingat nak settle dekat balai..kami pun kebalai..dan bincang cara baik..nasib baik pakcik yang bawak superbike tu ganti rugi..basicly..pika hanyalah mangsa..well, bernasib baik pika time tu naik dengan kawan pika (adley hanafi) yang sudi teman pika sampai semua settle..alhamdulillah...

kereta ke bangkel untuk di perelok kan cermin nya..

nasib baik lah pakcik tu bertanggungjawab :)

so, pika rasa tak perlu cerita keangkuhan dan belagak pakcik tu di sini..biarkan Allah dan sesiapa yang ada ditempat kejadian sahaja yang tahu

apa-apa pun terima kasih lah adley sebab sudi teman pika...serba salah dibuat nya ^^

moga-moga lepas ni semuanya berjalan dengan lancar
amin....


to other biker and driver..please drive carefully..if your car broken..yes, you can fix it..if you broken..better die! ahahahahaha...yang penting drive carefully 


till then, 

thanks for reading this ^_^


looseness

assalammualaikum


"coz wearing loose clothes is handsome =P "
-Maria Elena is Greek Helen-


ze accessories
juicy rose ring, charm bracelet, extra long pink necklace


i try my new lipstick by revlon code: luminous pink 
suka sebab macm nude pink..ehehee...soft je :)


found my old necklace bought at DIVA...super LIKE it, sebab panjang sampai ke pinggang uhh!
susah nak cari necklace extra panjang skrg ni...

OOTD:
polkaDotz crumple shawl from Pikalurve
KZnabihah oversize top in yellow
soft purple bottom



 hangbag WR..



check out Maria Elena new hijab tutorial..serious easyyyyness..

suka! buat tutorial sambil vloging...love her sempOiness style ^_^
  till then,  
thanks for reading this ^_^ 
 XOXO

Sunday, July 29, 2012

salji ke?

assalammualaikum

hupdate pendek...

Bumblebee pika main sajli weyhh...weee~
salji ke? kihkihkihhh....



ok, selamat berbuka semua..
ingat! makan tu pandang kiri kanan sikit..jangan tamak-tamak..
ok..byeebyee



thanks for reading this ^_^

Saturday, July 28, 2012

red lips inspired

assalammualaikum

hi, macam mana puasa anda setakat ini..takde ponteng lagi kan..jangan ponteng-ponteng kecuali unzur..ada faham..solat pun jangan tinggal..puasa tapi tak solat..sama jee macam tak payah puasa :)

ehehee..malam ni pika nak cakap pasal segmen mekap-mekap..weehee~
memandangkan dah lama tak mekap over-over makngah gitu...kali ini pika nak share new inspired look! and i'm superbbb in LOVE with it ^_^


 red lips enough?




taylor swift have a barbie doll face very gorgeous in red lips


this is absolutely my favorite! 

yes, dapat ilham dari Taylor swift yoo! sebenarnya dah lama perhatikan Taylor Swift ni..kalau update gambar ke apa ke..mesti with cute dress and super red lips...then, tercetus minat pika untuk mencuba mekap macam ni..so inspired dari Taylor swift



#ready to be amaze....
(perasan kejap)



so, this is my transform....red lips inspired....

pika try buat cara tersendiri lahh tapi seakan-akan sama..sampai mata pun nak warna sama gak tu..ahahaa..bahagian kening tu pika buat 'hide&seek' style..tak cukur pun..huhuhuu..

pika tak pakai blusher tapi shading sikit dekat tulang pipi tu..ehehee..almaklumlah..tengah menjinak kan diri nak buat shading ni..ngee~ ..pika apply eyeliner senipis yang mungkin..pastu shape eyebrow kasi rapi then apply mascara..sikit-sikit je...tak guna false lashes langsung..bibir pulak memang guna lipstik semerah yang mungkin tahu! pika apply 2 kali..agak-agaknya taylor swift tu apply berapa kali ekk sampai jadi merah sebegitu rupa? agagagagaaa...



what i used:
maybelline angle fit foundation (code natural buff)
avon concealer (code natural beige)
avon loose powder (code natural)
eyeshadow in2it (color shimmer beige, dark brown and black)
in2it liquid liner (code black)
avon pencil liner (code dark brown)
revlon lipstick (code real red)


kalau ada sebarang pertanyaan..sila tinggalkan di ruang comment di bawah :)




psssssstttt...

how i create the eyes look?

follow this instruction...
simple and easy breezy..unprofessional makeup pun boleh cuba ^_^

GOOD LUCK!





thanks for reading this ^_^


how to style lolita dress

assalammualaikum

hi, today pika nak cerita how to style lolita dress by pikalurve..well as i mention before that lolita dress is one of pikalurve's creation..i realy have big expectation on this dress...which is easy to wear & style it..lolita dress also comfortable and loose :)


first style

lolita dress in yellow mustard 

what i'm wearing :-
unbranded shawl 2D
orchid black inner
lolita dress from pikalurve
lee bleack jeans
wardrobe rehab handbag


second style



what i'm wearing:-
flea market wider shawl
orchid black inner
lolita dress from pikalurve
wardrobe rehab handbag
flipflop sandal
mix&match accessories



this is how i style lolita dress..i prefer to wear a loose inner with this lolita dress...korang boleh jugak gayakan lolita dress ni dengan cardigan as long as it cover your arm..selain tu pika gemar memakai nya dengan seluar...actually, lolita dress ni very suitable if you wear it with long skirt..dia akan jadi macam baju kurung moden gitu..very stylish..


dan

bermacam-macam style lagi....




so raya ni, pika memang akan gayakan lolita dress ini dengan skirt labuh..
anda bagaimana? nak gayakan lolita dress jugak...
boleh ORDER terus ke
BLOGSHOP or FACEBOOK
click LIKE sekali ye :)




thanks for reading this ^_^

Wednesday, July 25, 2012

Review: AVON Simply Pretty concealer stick

assalammualaikum

selamat berpuasa semuaa..dah 5 ramadhan..semoga semuanya berjalan dengan lancar...

 how to get rid of your flaw...well, everyone want such a flawless face and glowing..but in Malaysia not all people can get this type of face because of the weather and condition...

salah satu cara nak selesaikan masalah flaw ini ialah kita boleh apply concealer!


so, pika dengan secara tidak sengaja terbeli Concealer Stick ni..dan secara tidak langsung nak buat review tentang concealer stick ini..pika beli di butik AVON...
AVON Simply Pretty concealer stick
color: beige
rm7++ for 4gram


my opinion:-
this only cost RM7++ .. very cheap
texture yang ringgan dan soft
mudah nak apply and sapu pada muka
warna mudah sekata dengan rata
medium coverage..kena sapu lebih-lebih sikit
tak brminyak sangat
easy to remove..kalau nak solat senang lahh
not really long lasting..kalau berpeluh, hilang dah
lasting for a few hour than it vanish away
kena rajin reapply


so, pika akan gunakan selepas solat lahh..kalau rajin bawak gi jejalan..sebab kecil dan mudah langsung muat dalam beg mekap ku yang kecik tu..ehehee..

and again, muka lepas solat dan sudah apply concealer untuk cover eyebag yang obvious sangat tu..kihkihkihhh..suka atau tak, kena terima ciptaan Allah kepada muka ku ini.. :)


itu sahaja review kali ini..
do check my other review ..if any comments or critics please drop by the comment box below, so in future i can improve my mistake



thanks for reading this ^_^

Sunday, July 22, 2012

unfold

assalammualaikum


alhamdulillah dah masuk 2nd day of ramadhan..i'm fasting today..how about you? i hope your are :)

everyone have their own story..how to express it? it's up to the individual creativity...today pika nak share one filem pendek yang seronok ^_^


enjoy :)
yes, i know i'm kinda late untuk post cerita ini..tapi buat mereka yang masih belum tahu..boleh jadi tahu! Jinny Boy TV ni memang suka buat video yang best! kebanyakkan nya #FACT
bukan itu sahaja..selalu tampilkan artis femess-femess jugak..and mereka menang award di DIGI WOW AWARD..they deserved it!
thanks for reading this ^_^

jalan-jalan 1st ramadhan

assalammualaikum

alhamdulillah, selesai sudah puasa pertama kita dengan jaya dan saksama nya..ehehee..sekarang tengah menaip sambil sakit ibu jari akibat daripada terkena senduk yang super tajam..maklum lahh, anak solehah tolong ibu basuh pinggan..err~ however..selesai solat tarawih..amin amin ya rabbal alamin..weeheee~


sila suka budak ini walaupun tak berapa nak berupa kan..ehehee..
masih ada hati nak posing comel acah-acah korea sikit...fuhhh~


ze accessories
i heart colourfull



OOTD: 
flea market wider shawl
yellow mustard lolita dress from pikalurve
lee black jeans
wardrobe rehab handbag
flipflop sandal
mix&match accessories



yes....sale sale sale..haiyoooo..kasi wa punya duit jalan macam air...
setiap kedai masuk..masuk..masuk..semua pun nak beli..

aikk, tetiba masuk cerita sale pulakk kan..eehuu..

today, 1st ramadhan...pika pergi One Utama..untuk pick up my enphone kesayangann...alhamdulillah..semuanya dah okayy..setelah sekian lama ku menanti..akhirnya penantian telah tamat...eheheheee..happy happy happy..harap-harap tak meragam lagi la enphone tu yekk...


di temani oleh budak kecik ini..pika memang suka hangkot dia jejalan..huhuu..


lepas dah settle semua benda..kami pun vrommm vromm..cepat-cepat pulang kerumah sebelum waktu berbuka..almaklumlahh..1st day berbuka puasa mesti la nak berbuka dengan family kan...lepas tu baru boleh berbuka dengan sesiapa punn..eheheee...

ada orang nak ajak pika berbuka sesama tak? ehehee..
wink wink  ^_^



till then, jangan lupa baca niat puasa untuk esok taw..



thanks for reading this ^_^

Saturday, July 21, 2012

yellow mustard and tribal

assalammualaikum

hi, exited nak puasa ye semua ni..ehehee..bagos-bagos..puasa bagi penuh taw...

tadi tadi pika keluar dengan encik.SR..katanya rindu (gelimat mat mat matt..ahahhaaa) ..kami ke Sunway Pyramid..saje jejalan..bukan skating ye..memang tak lah den nak skating dengan memakai skirt labuh ni ekk.....mula nak tgok cerita the dark knight rises..FULL kot..errr~


juicy accessories..superr in love with this..
pergi kelas pun still pakai :)



OOTD:
 yellow mustard shawl from jarumbenang 
unbranded pastel top
random tribal cardigan
yan e-onlineshope royal blue skirt
flipflop sandal
wardrobe rehab handbag
juicy accessories


arghhhh..kualiti gambar sangat rendahh..gambar diambil guna enpon encik.SR (iphone kot)..kenapa gambar jadi mcm ni ekkk..tak kan camera iphone tak cantik kan...gerammmm...eheheee..
membuatkan semangat berkobar-kobar nak ambil NOKIA X6 den dekat nokia care..gambar tiptop sikit..eheheee...puji sendiri lahh ye, sebab takde orang puji..

lagi pun sekarang ni mana orang pandang enpone nokia dahh..kannnn..hihii..pika je setia sebab (sentimental value) hadiah bufday ayah bagi time umur 18 tahun tu...time tu tak banyak enphone touch screen lagi..rasa kembang semangkok time tu sebab sengsorang je pakai..tapi sekarang belambak boleh dapat dengan RM200 je kot..budak sekolah rendah pun dah pandai demand nak iphone, ipad, macbook bagai..aishhh..


tetiba lari topic pulak kan..ahahahaa..


memandang kan esok nak puasa..jadinya kami melantak sepuas hati..den kalau bab melantak memang hebad...nak nak orang belanja kan kan kan..ahahahahaaa...


 what i order: my favorite lahh..single cheese burger & mushroom dan special ice-cream chocolate
ice-cream chocolate yang awesome...sedappp..macam ice-cream tutti frutti jugakk taw..texture yang soft dan sodapppp...


lepas tu jalan-jalan..usha orang sekeliling..pergi solat asar..pastu jalan-jalan lagi...hihii..


lepas tu pekena 'Baskin Robin 31' (nada macam dalam radio tu)...
flavor of the day...jamoca almond fudge + strawberry cheesecake ...nommnommnommm..

apa macam..kami melantak habiskannnnn..ahahahaa...

in love with tribal cardigan that i'm wearing..meterial stretchable & comfortable...warna nya pun cantik..kena dengan citarasa pika..ehehee...

mengeledah phone encik SR..sambil ambil gambar diri sendiri guna 3G camera..ahakks..

pika suka shawl tu..warna nya serious cantik..dah lama sangat beli..last 1 year ago i think...memang cun..selesa sangat and senang nak bentuk...nak buat my favorite style pun senang..btw, sesiapa nak tahu macam mana pika selalu pakai shawl acah-acah ada anting-anting tu..sila click SINI

dahh!!..jangan tengok lama-lama gambar ni..nanti jatuh cinta pulak kan..



sekarang kandugan cheese dalam badan pika sudah meningkattt...dengan itu..pika mengambil kesempatan untuk esok hari..yeayyy...sambil-sambil puasa..sambil-sambil diet..
ingat! jangan memboros (eleyhhh, ingat kan orang je lebih..nanti aku yang boros)


p/s: entry penuh gambar pika sorang jeee~ click LIKE ye ..ahahaaa...
*sila lempang laju-laju



thanks for reading this ^_^


Friday, July 20, 2012

ramadhan al-mubarak

assalammualaikum


siapa suka kan kalau ada penjajah yang cuba nak menjajah muka anda..(pelik berul ayat pika)..tak pe tak pe..biar pika berterus-terang sahaja lahh..semalam bangun tidur sikat-sikat rambut nak pergi mandi..sikat sikat dan sikat tetiba nampak satu bonjolan dimuka ku..arghhhhh~
sangat lah tak suka jerawat..tu lahhh..akibat tanya dan tegur orang punya jerawat...nahhh! kena setepek dekat muka sendiri...err~

nampak kan ..nampak kan...
ehuuu~

dalam berjerawat tu, pika masih berkeyakinan nak senyum okehhh...yes, pika mempunyai senyuman yang senget..tak reti la senyum lurus-lurus..kalau pika senyum mesti senget..pastu timbul la lesung pipit yang tak berapa nak nampak tu...agagagaaa..


ahahaa..post hari ini pasal jerawat je ekkk...
boooooooooooooo!



OK.BYE

*lari sepantas mungkin.......




eheheee..bukan itu lah sebenar..seperti semua orang maklum...hari sabtu (21/07/2012) ni kita puasa..alhamdulillah ramadhan kembali..harap-harap tak termakan lahh ye...mari kita lakukan ibadah sebanyak yang mungkin dalam bulan yang mulia ini..


amal kan ye :)


selamat menunaikan ibadah semua...jangan ponteng puasa kalau takde sebab munasabah ye..moga sagala amalan kita di terima dan diredha Illahi...assalammualaikum...


thanks for reading this ^_^


Wednesday, July 18, 2012

chocolate is the best gift for smile

assalammualaikum

ceriakan hari anda dengan senyuman....
:)

so, pika tengah senyum dangan anggun dan lawa-lawa nya (masuk bakul angkat sendiri) sambil menulis entry ini..agagagaa...

no big deal, lately pika agak moody sikit tapi masih berusaha untuk CERIAAA (nada acah-acah channel astro ceria)..wahh seronok kalau dapat kawan yang caring kan..kan kan...FRIEND is someone who care and there for you no matter what..

hari ini pika dapat hadiah...
GIRANG sungguh hati ini..siapa tak suka hadiah kan kan kan..




" to the beauty pika, this chocolate is for u. May create your smile today and forever " -secret admire-
*this is what written in the orange card 

jeng jengg..thanks for making my day secret admire..walaupun sekejap eja nama betul sekejap salah..ahahahaa..secret admire lahh sangat kannnn...apa-apa pun thanks sebab berusaha nak buat pika happy and sudah semestinya pika happy ^_^

kepada yang memberi itu terima kasih ye..semoga hari anda penuh dengan kegembiraan dan senantiasa di redhai Illahi :)


p/s: mula-mula gurau..tapi dapat betul betul..ahahahaa... SUKA!


till then,



thanks for reading this ^_^

Tuesday, July 17, 2012

Review: AVON ultra luxury eyeliner

assalammualaikum

selain liquid liner..pika gemar jugak pencil/stick liner..sebab mudah tapi kadang-kadang tu mudah smuge atau comot kalau kita gosok-gosok mata..pastu jadi macam mata panda..pastu kawan-kawan pika selalu tanya macam mana nak elekkan dari comot

tips sikit:-
jangan pakai terlalu tebal
jangan apply terlalu banyak line
pastikan mata pencil eyeliner tu tak tumpul dan tak terlalu tajam
elak kan dari gosok mata dengan drastik yang melampau

itu sahaja..harap-harap tips ini sedikit sebanyak membantu ^^


biasanya pika akan menggunakan eyeliner stick dari AVON jugak but this time nak try something new ..kalau AVON stick tu tak payah nak sharpener..tapi kalau AVON ultra luxury eyeliner tu kena asah ataupun kena sharpener..but this still fine

pika suka sebab:-
mudah nak apply
texture yang lembut, so tak sakit mata
warna brown nya yang seems natural sangat
tahan lama jugak..
tak mudah smuge atau comot
tak sakit mata kalau apply dekat waterline


kalau pencil punya kena rajin asah lahh kalau tak memang tumpul...
kalau stick senang sikit..roll je dah keluar..tapi kalau pencil jimat sikit..ehehee

boleh beli dekat mana-mana cawangan AVON berhampiran anda dengan harga RM7.90 ONLY
murah-murah..kalau ada promotion lagi murahhhh!


i'm wearing it

p/s: selalunya pika akan apply pencil/stick liner dekat bahagian bawah mata..pastu bahagian atas..pika akan guna liquidliner



hope you guys like this review..
do check out my other product review :)




thanks for reading this ^_^

Monday, July 16, 2012

super something

assalammualaikum

hai, semua sihat kan..ahaaa..pika tahu..kalau tak korang mesti tak open blog sebab kat hospital..kan..

again..haruslah pasal pikalurve kesayangan ku..
hari sabtu hari tu pika ada LDK(latihan dalam kumpulan)..ye..kalau follow blog pika memang ada setiap semester..so, ini semester lima sudah ^^

group dalam LDK..tapi semester ini best sikit lahh..sebab ramai member-member yang kenal..weeheee~ takde lah bosan sangat kannn...


ahhh..tak mahu cerita pasal LDK......FUHHHH~
pika nak cerita al-kisah macam mana pika open booth hari sabtu tu...eheheee..lepas LDK kawan pika (Ain Suraya) offer open booth dengan dia..sangat la HAPPY!

mesti lah jawapan nya YA ;)

booth palinggggggg hujung..special edition (SE)


with the darlings..thanks for helping me with pikalurve and enjoying and shopping

berakhir sabtu malam...


bermula lah ahad pagi/tengahhari

le boss
muka nak semangat lebih..



items for sale...murahhh murahhh
boleh beli online with FREE POSTAGE



with the boys
ahaaa..thanks sebab sudi datang support! terharu sampai tergaru-garu...


gambar terakhir sebelum bersurai..agagagaa..
ehhh! siapa dalam cermin tu? semua ada dalam gambar..nampak creativity mereka ^_^


meet my long time ago friend..yop with his friend pink (lelaki baju putih tu taw)
ini pun terharu gak..dah lama tak jumpa..akhirnya berjumpa jugak mamat ini (mental sikit dia ni..ahahahaa..sorry yop kalau yop baca)


happy sebab ada member-member support pikalurve...
pika pun nak mintak kerjasama korang untuk support pikalurve taw taw...
you will be pikalurve's sweetheart 


boleh terus ke blogshop pika

lepas tu LIKE page



till then,


thanks for reading this ^_^