Sunday, April 29, 2012

nyawa baru

assalammualaikum

ada baby baru sudah bernafas di bumi..yeayyy...pada 24 April 2012 lahir lahh seorang puteri Mak su pika..setelah sekian lama akhirnya dapat jugak rezeki yang Allah beri...alhamdulillah!

so, now..we got a new member in our family..weheee...lepas ni jadi bahan buli lahh..bukan buli yang jahat-jahat tu..jadi bahan buli kesahyangan gitu! ouchhh! tengok baby rasa nak ada baby pulak..agagagagaaa..


ada rupa seorang ibu mithali tak? baby ini sungguh comel!!!
one day i will be good mother to my kids..insyallah :)


cOmel bukan?
mulotnya asyik bukak..aaaaaaaaa...huhuu..
arghh gerammm..rasa nak cubit2 je..hohooo..


maksu and paksu dapat puteri mereka yang kedua..TAHNIAH :)


abaya :)
my mom bought at Mekkah...LOVE EMM!


till then,


BYEE..


terima kasih kerana sudi meluangkan masa untuk baca entry pika ini..



Tuesday, April 24, 2012

sejenak bersama hijabista

assalammualaikum

hello people.....

siapa tak suka magazine right? lelaki ke perempuan mesti ada minat nak membaca magazine betul tak..kalau lelaki tu lebih kepada kereta atau pun moto..paling koman pun mesti baca komik..kalau perempuan tu seharusnya magazine fashion dan isu-isu semasa..............

kalau dulu-dulu pika suka sangat majalah bintang kecil setiap bulan mesti beli..ada dua siri pulak tu setiap bulan mesti beli dua-dua siri..pastu join contest yang ada..tapi tak pernah menang pun...agagagaaa....dah naik dewasa sikit dalam form 1 macam tu pika start beli remaja pulak..maklumlahhh dah naik remaja kan time tu...sebab dah pakai kain sekolah kaler biru cair..eheee...masuk form 4 tu mula beli majalah yang lebih ke arah fashion macam cleo, elle, intrend, eh! dan sebagainyaa..

selepas tu masuk U kawan pika share dengan pika majalah Dara...and lagi best sebab sesuai untuk mereka yang berhijab..banyak tips yang boleh kita dapat...yeehuuuu....lepas majalah Dara pika beli majalah Nur pulak..memang ohhsemmmm......

but NOW! pika nak share one magazine yang memang akan menemani anda yang berhijab iaitu Hijabista....Hijabista ialah majalah baru di mana semua maklumat yang diperagakan adalah buat mereka yang berhijab dan stailo! hijab berfesyen sekarang sudah berleluasa....


sempat grab one..Edisi Pengenalan...cover: Diana Amir
harga :RM10.00 sahaja

info memang superbbbb..dalam ni banyak kita boleh dapat info nak bertudung dan bergaya mengikut syarak..ada jugak slot fesyen untuk mereka yang stailo..dan yang paling best setiap page ada GAMBARRR! seronoknyaaaa..eheheee...
dalam magazine ni boleh tengok blogger-blogger yang femes jugak! untung lahh lagi femes...eheee..


muka rabbit..err

enjoy membaca Hijabista...
nak beli Edisi Julai..harap-harap tidak mengecewakan pembaca nyaaaa...


so, buat majalah HIJABISTA...
GOOD LUCK! semoga info yang anda kongsi kan berguna buat mereka yang berhijab dan terus stailo...boleh terus berkongsikan info yang berguna buat semua pembaca..tidak mengira usia ataupun bagaimana mereka berfesyen selagi mengikut syarak..semoga terus maju jaya..


thats all..till then..


BYEE


Wednesday, April 18, 2012

kekbufday

assalammualaikum

mybufday..first of all memang tak percaya i dah doploh walaupun hakikatnya kena percaya jugak...


here i am..with my bufday cake
sesungguhnya lebih sedap dari kek yang manis-manis tu..hahaa...

hahaa..kekbufday yang unik bukan..

Hadiah? OK. pika tak dapat apa-apa lagi dari anda..bila ni? ok, joking...



and that time pika try sweetpink sikit lahh konon nyaa..hahaaa..
well, i'm not professional :)))



till then,





Tuesday, April 17, 2012

Holgaart

assalammualaikum

hello


original --> edit

agagagagaaaa..
SUKA effect ni!!!
COOL ryte?

well, kalau anda rasa biasa-biasa tu mesti anda memang terer edit kan..bole ajar pika tak? please..please..please...
pika tak berapa nak reti edit-edit ni..tapi kalau basic-basic LULUS lahh..eheheee...
setakat nak crop, rotate, brightness, contrast bagai tu tahu la sayaaaaa....OK.BYE

Monday, April 16, 2012

fresh starting perhaps

assalammualaikum

olaaaaaaaaa....

fresh morning, wake up early .. proud of it , wink wink ^_^

i don't know what came up to me lately,
 but i will stand up for myself!! 
no matter what...

i'll strong to fight what right for me...i deserved better than this 


i need a refresh buttOn now :D



have a GOOD MONDAY!


byee..

Sunday, April 15, 2012

panggilan PERCUMA

assalammualaikum


hello...

Hadiah pertama yang pika terima..

"Selamat Harijadi! Nikmati panggilan suara Maxis ke Maxis PERCUMA pada 15-04-12. Ganjaran Hotlink utk pelanggan setia kami. Caj biasa dekenakan utk servis lain." From Hotlink

OK, Thanks Hotlink..kalau boleh upgrade lah sampai seminggu..HAHAHAA..*kidding



OMG (Oh Mak Gawyaahhh) i can't believe i'm turning 20...

i lost my first 1* years old..


byee..

have a gOOd day!

Friday, April 13, 2012

let's change for a better life

assalammualaikum

hello people,

what makes you think your life is good now? think again........


Semua orang boleh berubah dari yang buruk kepada yang lebih baik!
berubahlah sementara anda masih ada masa untuk berubah
bertaubat lah sementara boleh bertaubat! sementara pintu taubat masih terbuka..

ingat lahh bahawa, BUMI ini sudah tua......


mari kita sama-sama berubah..insyaallah..
sedikit demi sedikit...
(pika dalam proses, insyaallah....doakan ye!)

*AMIN


thanks for reading this :)

Wednesday, April 11, 2012

lampu-lampu nyaaa..

assalammualaikum

hello readers....

yeayyyyyyyyyy...seronoknya tengok banyak lampu-lampu sana sini ada lampu..warna warni pulak tu..bukan tu je..lampu-lampunya macam-macam bentuk..arrrr..exited sangat...ok, exited nya macam first time pergi je ekkk...hohooo..first of all, nak habaq yang cerita ini agak expired and hampir basi...pika pergi i-City Shah Alam ni 2 bulan yang lepas..yes, i'm serious....kalau roti dibiarkan dua bulan dah penuh kulat dah, silap2 dah tumbuh cendawan..eheee...nasib baik lahh gambar tak boleh basi..hahaaaa...

how exited i am...
macm kanak-kanak semua tempat yang ada lampu and cantik2 semuanya nak ambil gambar....kihkihkihhhhh..


boleh beli payung cOmels-cOmels kat sini..wowww!


dekat sini boleh tengok bertapa kreatif nyaaaaaa yg reka tempat ni..
boleh buat binatang menyala...woww...suka-suka..macam-macam jenis ada...tapi bila kat enterance tu memang confirm nampak bangau..hahahaaaa...siapa tak nampak tu...kesian..heeeeeeeee..

kat sini ada jugak permainan yang best macam apa swing tah, ada jugak yang acah-acah pariswheel tu, and ada keretapi untuk kanak-kanak sahaja..macam-macam la..tp x banyak macam kat genting..jangan la bayangan sebegitu rupa yee..ni tempat baru nak membangun..

kat sini jugak sesua untuk family nak spent time together2, boyfie girlfie nak datinggg, kanak-kanak nak bermain...heheee...bukan tu je, malah ada jugak rombongan sekolah ke, tadika ke apa-apa lahhh..

AMARAN, sekali dah masuk anda tidak boleh berundur, kalau round sekejap pun tetap kena bayar parking RM10.00 ..so, sila lah lepak selama mana mungkin..heheee


see, the view!!!!not this orang kuning..hohooo..

shawl bought at the curve // ovesized kemeja yellow bought at bazaar // bag from Pink Evil's Fashion Supermarket 


now, dah tahu dah tempat paling banyak membazir bill letrik..hahahaaaa...

BYEEE


thanks for reading this 
singgah lagi ^_^

Premier Screen: Cabin in the wOod

assalammualaikum

Olaaaaa senioritaaaaa..

i should thanks for my lovely friend (Cik Lya) who giving me this opportunity to see this premier and also to Nuffnang for this tickets...actually this is my first time having this chance to see the premier..and its owhsemmm..where u can see all people line up to gets the tickets..
(speaking bukan main yerrr..)

before that, lets just smile :D


 cerita apa yang pika dapat tngok tu ialah....
CABIN IN THE WOODS


first, let's watch the trailer about this movie....
haaa...how it is? 
SERAMMMMMMMMMMMMM BUKAN!

sepanjang dalam wayang tu pika menjerit and terkejut sana sini..sound effect nya gilerrr lahhh..Serammmmmm! btw, this is not a Ghost Movie but Harrow movie..whats the different? it is making me freaking Out! errrr..

actress..

what will you do when this make u up side down?

rumusan yang pika nak share:-
cerita ni agak unik dari mana-mana movie, sebab dorang punya kematian ini macam di rancang orang satu organisasi tetapi cara kematian nya mereka yang pilih sama ada nak mati kena bunuh dengan apa(zombie and others scary things)..organisasi ini terpaksa berbuat demikian kerana mereka ingin memuaskan hati orang-orang Purba kalau mereka gagal, bumi akan hancur (konon nye lahhh..)

ringkas bukan? ehehee..
dulu BM KARANGAN dapat A+ kot..(oke belagak gylerrr :P)


before the movieee.................

accessorized 
Bangle Cotton On and ring bought at Curve


ready for some Harrow!!!


before entering the Hall i have pleasure with Hot Roll & Sunday Cornetto (McD)



Daisy Shawl from pikalurve // Chiffon Blazer from Aube // bag from Wardrob rehab // pants from lee cooper 
 blaaablaablaaa.... :P


and now, i get these buttons! 
YES, i do love Nuffnang!




till then,


BYEE


thanks for reading this 
nanti singgah lagi ^_^

Sunday, April 08, 2012

wanna turban style?

assalammualaikum

quick update before ABPBH..weehuuu..


actually, pika nak inform that pika dah update new shawl and new pattern shawl dekat pikalurve..

GORGEOUS tu semestinyaaa...hihii..

pika akan sentiasa pilih shawl yang terkini dan mengikut trend...

wanna turban style?

Leopard Crumple Shawl  
[album >SINI]

terdapat 4 warna berbeza..serious semuanya cantik..pika cakap cantik tu bukan saja nak promote tapi sebab memang cantik okehhh...btw, crumple shawl ini leih besar size nya berbanding dengan shawl biasa...mudah untuk anda gayakan..weee~


Tiger Crumple Shawl
[album>SINI]


ada 3 warna yang berbeza..seriously cantik2..corak nya simple and exclusive gitu..serious!

shawl crumple ini sangat sesuai di buat gaya turban..sebab crumple and ringgan and oraknya teramatlahh menarik..lebar nya sama dengan pashmina..so u can imagine that right?



Daisy Shawl
[album>SINI]
shawl ni memang ohhsemm gylerr..sama size mcm pashmina tapi material dia cotton and ringgan tak terlalu tebal, jadinya anda tak lah berpanasan...hihii..ada 5 variasi warna...



Leopard ROse SHawl
[album>SINI]
this another unique pattern where leopard combine with rose..WOWWW!
cantik sangat ada 6 variasi warna...anda boleh tukar up side down style where you can whre rose or leopard...amazing isn't it...weehuuu..


unutk maklumat lebih lanjut sila ke

atau teruskan page 


BYEE


thanks for reading this entry
nanti singgah lagi ^_^

Saturday, April 07, 2012

take care of your lenses

assalammualaikum

hello people.........

mata, mana nak cari mata baru kalau dah sakit atau pun rosak..betul tak?

jadi sila enjoy video di bawah...
anda tak kan bosan punya..video ni beshhhh...



huhuu...dah faham...

bagi sesiapa yang memakai lens tu kena rajin lebih sikit..nak jaga mata anda tu..dan ingat jangan pakai kalau lens tu dah taman tempoh...rosak mata anda...errr..
ngeri kalau nak ingat pasal mata sebab tetiba teringan final destination yang kawan dia hilang mata tuh..perghhhh..tragis..



so, this is how my contact lens (bukan brand acuvue tw..brand korea je..hohoo..) look like sebab seminggu x pakai contact lens.. lepas tu biar je lens tu..lihat lah apa dah jadi..sebelah sudah tamat riwayatnyaaaaaaaa...tak kan nak pakai sebelah je ekk..alamatnya selamat dalam bakul sampah lahh lens ni...

so pika nak kongsi tips sikit lahh..
1. mesti pilih solution yang sesuai untuk mata anda
2. pastikan bekas lens anda bersih dan mengandugi solution sebelum nak simpan lens tu
3. pastikan bekas lens anda tu transperent sebab mudah untuk anda lihat kandungan solution lens tu
4. jangan pakai kalau dah lebih 3 bulan (boleh mengudang masalah mata)
5. jangan biasakan pakai lebih dari 8 jam
6. mesti basuh tangan dulu sebelum pakai lens (WAJIB!)
7. kalau boleh elak kan beli lens yang diameter terlalu besar (diameter 17++)
8. kalau boleh yang takde rabun atau apa-apa masalah kekaburan, anda tidak digalak kan untuk memakai lens sangat sebab takut mata yang sihat tu jadi lebih parah...bersyukur la dengan kurniaan mata yang sungguh jelas itu..


believe me, mana korang nak cari mata lagi kalau dah rosak..
*pengajaran untuk pika jugakkkkk ..ngee~
(gambar diatas merujuk kepada antara stok baru untuk pikalurve update esok)
angguk-angguk..


AND

logo baru pikalurve

sebenarnya dah lama siap logo ni..dah lama sangat
and dah official ... insyaallah~
unless ada sesiapa yang volunteer nak design logo baru untuk pikalurve..
acam..cantik tak? ngeee~

p/s:  jangan lupa untuk nantikan stock-stock terbaru dari pikalurve esok!
ada banyak shawl yang menarik menanti anda!!!! jadi, TUNGGU!!!!!!!


till then


BYEE


thanks for reading this
nanti singgah lagi ya ^_^


Wednesday, April 04, 2012

best make up ever

assalammualaikum

hello readers yang ohhsemmmmmm...

perempuan memang teramat sinonim dengan kecantikan..untuk menjadi cantik mesti ada penjagaan yang baik...siapa tak kenal foundation, eyeliner, lipstick tu memang sah korang bukan perempaun kan..sebab lelaki pun tahu semua benda tu.....thats the basic thing untuk makeup..

tapi ada orang prefer natural beauty..ye, memang betul netural beauty tu teramat lahh bagus...tapi kulit muka anda juga perlukan protection yang secukupnyaaaaaa...kesian kat kulit muka anda tu, kena pancaran cahaya matahari....lepas tu sibuk ngadu hitammmm....so, u have to take care of your skin to keep your natural beauty :)

tapi bagi yang menggemarkan makeup tu anda juga perlu berpada-pada makeup tak perlu lah sampai obvious sangat muka anda tu macam kena tempek dengan tepOng kOmak..well, pika tak cakap sesiapa ye, this is very general, very general..cuba tengok Omputeh makeup, dorang pandai balance makeup dorang dengan warna kulit yang asli so, tak lah nampak FAKE sangat..bukan pika kata tak boleh makeup, boleh! pika pun suka makeup-makeup ni..suka tengok eyeshadow yang berkaler-kaler..weeeeee~..what, i'm try to say here is makeup tu biar berpada-pada..ada pahammmmmm???...
LESS is MORE

lain orang lain pendapat mereka,




but, the best makeup ever is SMILE!

tak caya sudahhhh..

cuba pergi kat cermin and senyum..confirm nampak cantik!!!! and original..cuba anda bermasa-masam macam oren yang masam itu..perghhhhh! ....lu pikir lah endiri.....


itu sahaja ceramah sy untuk hari ini, semoga kita bisa ketemu lagi ya..


BYEE


thanks for reading this
nanti singgah lagi k...

kasih sayang tidak ternilai

assalammualaikum

hello people..........

okeh sekarang jam menunjuk kan pukul 2.30am...yesssssss, i'm insomnia..errrr...susah betul nak tidur awal..asyik tidur pkul 4.00am ++++...huhuuuu...tak mau membebel panjang sebab takde siapa nak dengar pagi-pagi macam ni kan..baik mereka pergi tidooo..zzzzzzzzzz...

opening routine 


haaa..siapa selalu tengok tv mesti pernah tengok iklan ini ...........
tapi video ini FULL VERSION punya...

actually pika tengok dekat tv yang short version pun dah sedih sikit-sikit..ngeee..
(pika memang cepat tersentuh )

sedih ouhhhhh...dengan video nya and lagu "kau ilhamku" dari man bai...dah bercucuran ayer mata kuwhhhhh

pika di sini bukan untuk promote susu Dumex Dugro ni ye...hahaa..actually apa yang pika nak cuba share is that kasih sayang seorang ibu & ayah tak kan terhapus..percayalahhh~

bohong lahh kalau nak cakap pika tak pernah berkasar dengan ibu & ayah..kadang-kadang tu ada jugak ternaik suara ke apa ke...tapi serious sekarang pika rasa serba salah sangat..rasa macam nak reverse balik waktu and tak nak buat benda-benda yang menyakitkan hati mereka..tapi, apa bole buat.............
i know sometime i'm not a good daughter to this lovely couple (my parents)...but i'll try my best to fit in..is not like pika ada buat dosa besar ke apa dekat mereka..tapi pika rasa serba salah, so, nasihat kepada anda semua..sila take care of your parents the way they take care of us since we were born until NOW! 


dating....

datingg.....

datingggg lagi....



eheemmm...
suka pergi holiday berdua-dua je and tinggal kan anak-anaknya di Malaysia..


* pika mintak kepada readers yang membaca entry ini, doakan kesihatan ibu pika..alhamdulillah she getting better now, but the disease still not fully recovery and there is no other medicine that will help unless pray and keep praying for my mom healthiness....May Allah bless my mom..amin..

;'|


moga-moga doa anda semua membantu...

"mendoakan kebaikan untuk orang lain, malaikat berdoa kepada Allah berganda kebaikan untuk anda"



ok lahh, tak maw sadis sadis.....nanti lagi bengkak mata ni..hohohooo..



smile :D
saja tayang muka...hahaaa...



ok, BYE


thanks for reading this, 
please come again another entry ^_^

Sunday, April 01, 2012

favorite MONTH of the year

assalammualaikum

hello everyone!

so, here we are...WELCOME my favorite month of the year...APRIL!!!!

hello, what's up April....
how it's going april? 
do you feel good? 
any surprise for me? 
i bet you do..
(gila seketika, merepek sorang-sorang)


please make me feel LUCKY  ^_^



welcome APRIL :)

kenapa pika suka APRIL? sebab nama yang cantik..kalau ada seorang baby yang comel and nama APRIL..serious comel! indah bukan? dapatkah anda bayangkan kalau nama baby AUGUST? muhupun SEPTEMBER? ... adakah masih indah? renung-renungkan lahhh
(jangan ada yang tersinggung sudahhhhhh :P )

bukan itu saja sebab nya, bulan April ini adalah bulan kelahiran pika..iaitu 15 APRIL 1992 (muda lagik)..okehh..actually saja nak mention bufday (podahhhhhh!)


ok.BYE


p/s: jangan lupa bagi hadiah keyh..





thanks for reading this..
datang lagi ^_^