Monday, January 23, 2012

balik kampung jumpa Opah yang cOmels

assalammualaikum


helo, mula-mula Selamat Tahun Baru Cina for all my Chinese friends..wahh, seronok mereka beraya ye..malam tadi bunyi mercun and bunga api tak habis-habis...kawasan rumah pika ni ada orang cina..mula-mula ingat nak join..tp segan lahh..hohoo..so, jadinya kita tengok dari tingkap sahaja lahh..dum dam dum dam..mula-mula kemaen exited lagi tengok bunga api..tapi dah terlalu lama, sakit telinga la jugak..agagagagaaa....but, however..we are 1 malaysia..so, kita patut happy2 bersama :)



yeahh, this is me..riding my bumblebee..
i'm on my way to Perak..planing nak balik kampung jumpa Opah yang cOmels..hari yang terpilih ialah sabtu petang..ehemmm


what happen to me?




this is what happen........
OH MY! jalan jem..perjalanan yang sepatutnya mengambil masa 2 jam setengah telah menjadi 6 jam lebih..masyaallah..bertapa jem nya jalan..and my meter that time tak lebih dari 20 to zero..i'm stuck in the jem...lupa pulak cina nak balik beraya..melayu pun sibuk nak balik kampung halaman..


see the massive...
sampai lorong kecemasan pun digunakan oleh pemandu-pemandu yang tidak berhemah ni...bila ada polis baru sibuk nak cilok-cilok jalan orang..ni lahh salah satu punca kemalangan..semua orang nak cepat..orang lain boleh bersabar, kenapa tidak anda.......


then, sudah tiba di Tapah......

ibu ajak singgah dekat restoran MEE REBUS TAPAH...
restoran ini femes ouhh.sebab pernah masuk TV..dekat astro ria..tu yang ibu pika beriya-iya sangat tu...

lupa nak mention that...yang balik kampung that time only my mom, nana (my lil sister) and me..my dad busy..kami rindu nak jumpa Opah! heee~

memang tgh penat and lapar....

nak tunggu makanan tu sempat lagi snap a few picture..heheee..


my mom makan mee rebus tulang..nahh! kemaen lagi ye ibu..heheee...
masing-masing kelaparan ....weee~


and we arrive dekat kampung dalam pkul 10 lebih macam tu lahh...
my hometown dekat Kg. Gajah..siapa tahu? angakt tangah! cepat...ehehee..


so, pagi ahad tu..ibu ajak breakfast dekat Parit..hahaaa..jauh gilerr breakfast dekat Parit...
Parit tu nama tempat tu lahh..bukan parit longkang tu tw..jangan salah faham pulak..



will do :P

kami dah kenyang dahhh!
3 generasi..pika, ibu and opah..bukan 3 suara tw..heheheee..


that all..i spend my weekend balik kampung time raya cina..
but now, i'm safely home :)

nak balik KL tak jem sangat...so, perjalanan lancar sahaja...


BYEE


thanks for reading this :)

Friday, January 20, 2012

inspired by Dian Pelangi

assalammualaikum

hahahaa...i'm know its lameee..cerita basi..semua orang dah tahu dah style Dian Pelangi ni..dimana she is very gorgeous and mengayakan tudung bawal dengan gaya yang sangat menarik...seriously pika ADORE and SUKA!..sebelum ini, belum terfikir lagi nak pakai tudung macam tu..sebab pika suka pakai pashmina and chiffon shawls..but lately pika cuba gaya ini..and it's OHHSEMMNESS!..tapi..sekarang baru terfikir nak share...hohoo..


beginilah rupaku mengayakan TUDUNG BAWAL acah-acah DIAN Pelangi
mula-mula memang agak janggal jugak lahh..bila dah lama-lama ... SELESA je!

she is the gorgeous Dian Pelangi!


here some funny face..berusaha senyum nak nampakkan gigi tw!


tudung bawal ni dah lama dah pika beli..tak ingat la bila..tudung ni pika dah beli sebelum wujudnya cara ni lagi..zaman semua wanita jahil pasal shawl and nak beli semua jenis tudung bawal..hohoo..and hari tu kemas closet tengok-tengok ada tudung bawal chiffon ni...nak buang sayang..and terjumpa pulak style Dian Pelangi ni..and why not..pika cuba (walaupun ketara ketembaman mukaku)..


pin juntai-juntai tu pulak pika ambil dari cousin pika..actually nak pinjam je mulanya..and sekarang macam dah jadi hak milik sendiri je..hihiii..

"Dear Atiqah Mohd Ikhsan (my cousin)..halalkan je lahh pin ni keyh :P "


berbalik kembali kepada cerita style tudung bawal yang gorgeous ni!
sesiapa yang masih belum cuba..boleh cuba..tak salah ponggg!



begini caranyaaa...
mudahkan? 
dengan tudung bawal pun boleh buat macam-macam gaya..
weewitt!


she pretty :)


overall..she really INSPIRED me! especially to all muslimah out there!

thanks to Dian Pelangi for this super style :)


BYEE!

thanks for reading this :)

Wednesday, January 18, 2012

EXPO di Sri Menanti

assalammualaikum

disebab kan agak tertekan untuk beberapa minggu ni..jadi bila ada masa lapang tu sudah pasti hati ini ingin berhibur...so, pika ke expo Hari Keputeraan ke-64 D.Y.M.M Yang Dipertua Besar negeri sembilan Darul Khusus Tuanku Muhkriz Ibni Almarhum Tuanku Munawir (14 JAN 2012)..bersemperna Keputeraan Baginda ada expo di Sri Menanti..expo ini sebenarnya bermula dari 13 JAN - 15 JAN 2011..memandangkan hari sabtu tu pika ada test engine..macam penat je semalaman tak tidur sebab study (lahh konon nye) so, ingat lepas test tu nak kadaq' tidur balik..hehee...

pika ke expo tu hari ahad..bila bangun pagi ahad tu bosan tak tahu nak buat apa..dengan otak yang agak kepenatan (ye ye jerr) and tension sebab tak berapa boleh nak jawab..huhuu...sembang-sembang pagi tu (xberapa nak pagi) sambil tu tunggu kawan pika masak...then, tetiba pika teringat ada expo dekat Sri Menanti..memandangkan tak buat apa-apa hari tu..pika pun hangkOt kawan-kawan satu rumah, suruh dorang siap kita berangkat ke Sri Menanti..weeheee~


sudah tiba..baru lepas parking..hehee..


yang leopard pink tu kaka namanya..yang leopard brown tu pika (gedik ja)
kebetulan pulak kami pakai sama-sama leopard..nasib baik lain kaler..kalau tak orang ingat borea pulak nanti..hohooo..


muka budak-budak keriangan..sambil jalan pun sempat lagi nak berposing-posing tw..orang tengok pun xpe..bukan dorang kenal kita pun..huhuu..


see! keriangan melampau ni..


credit ti me :)
cute orange car..hihii..


angin petang tu sepOi-sepOi bahasa je...seronok okehhh!
walapu pun panas tapi disebabkan angin yang sejuk..tidak terasa peluh yang melampau :)


this is my housemate...
kaka, umi, pika(myself), and mila..
mila tu terer masak...nak ngorat?


so, rehat di tepi tasik kejap..sambil makan makanan yang dijual disana...pika makan keropok lekor dgn potato twist..plus ice blended with pearl memang wajib :D


posing di atas jambatan dekat tasik tu...saja-saja..kenangan tu..


berangan sorang-sorang...hohoo..tunggu putera raja ke?


sambil tengok baju-baju yang di jual time tu..cantik-cantik dan mengikut gaya terkini..weewitt!
sempat jugak pika beli baju dangan shawl ..berapa banyak shawl dah pika ada dalam closet dekat rumah tu..masih nak mebeli lagi..al-maklum lahh..perempuan lah katakan..hohoo..



this picture was taken before kitaorang berangkat pulang semula ke pilah..ehee..


with umi 


tapi sebelum tu......
smile..hehee...


oklahh..end of the story..so, how your weekend activities?

mesti ramai yang pegi event REFLECTION 2012 tu kan..hehee..


BYEE 


thanks for reading this :)

Sunday, January 08, 2012

jumpa balik kat sini

assalammualaikum

hey..sudah lama mendiam kan diri..walaupun pika dok cakap pot pet pot pet tanpa anda semua dengar..hahahaa..

cerita ini serious dah basi sebab cerita time new year tu..HAHAA..

that day, pika keluar with my friends dekat OU..what???OU time PUBLIC HOLIDAY??? ok, jem gilerrr..pika nak cari parking almost 45 minutes dok pusing-pusing dalam bangunan tu..salah timing la pulak ekkk..tapi alhamdulillah..pika berjaya jugak dapat parking...eheheee~
time tu kami berjumpa di Cr.Junior..wahh!..memang dah jadi tempat wajib untuk kami semua...dapat gather bersama-sama..memandangkan kami semua dah besar, masing-masing busy dengan hal tertentu..kami belajar pun lain-lain tempat kan..so bila dah berjumpa tu macam-macam cerita lahh...


weeheee...this is me :)
TEMBAM GILERRRR! hahaaa..


here we are...pika, rabiah and rabiah's friend, tira
that time rabiah bawak kawan-kawan dia dari poli kat perak tu..saja jalan-jalan dekat KL


rabiah's friend, siti and azmira and shila..


having a great drink :)


this is what i'm order..mushroom burger!!!!
set MEDIUM sudah cukup besar mcm LARGE dekat McD tw..


the juicy of mushroom burger..yummyyyy!


Cr.Junior burger superbbb and mushroom burger duperbbb..


last but not least gambar acah-acah dekat genting sikit..hahaaa..macam ada kabus je kat belakang tu padahal  panas terik..aiyoyooo...apa-apa pun terima kasih dekat perkerja Cr.Junior tu sebab tolong ambil gambar kitaorang walaupun tak berapa nak jelas kan...hee~


ok lahh..update ni dulu..

BYEE..


thanks for reading this :)

Wednesday, January 04, 2012

macaroons oh macaroons

assalammualaikum

sekarang pika di rumah sewa..sudah sampai pilah 3 hari yang lepas...

macaroons yang menjadi kegemaran ramai..buat mereka yang gemar benda manis jelahh..uhukss..yang tak gemar tu, memang akan tidak menjadi kegemaran lah kan.. 
CAUTION: siapa yang tak suka manis atau menghidap kencing manis atau pun perasan diri tu dah cukup manis ..ehee...anda tidak sesuai dan tidak digalakkan untuk makan makanan kerana sangat manis.. :P
(apa yang aku merepek ni??)

hari tu (jumaat) pika pergi post office sebab nak ambil barang pos laju sebab takde orang kat rumah masa tu..so postman tu tinggalkan notice .. pika pun pergi lahh ambil barangnya keesokkan hari (sabtu)..lepas dah selesai urusan di post office..pika pun jalan-jalan lah jap..lepas tu nampak pulak kedai kecil ni..jual macaroons yang colourful!!!! wahh! pika memang teruja sangat-sangat lah kan.....

then, pika cari pekerja nya mana sebab nak beli macaroons ni..diri agak kelamaan jugak depan dekat depan macaroons tu takde jugak orang yang datang nak serve..lepas tu pika kebelakang sikit tengok-tengok pekerja nya tengah tidur lena..masyaAllah!!!...pika dah buat tanggapan buruk dekat pekerja tu..nak tido pergi balik rumah lerrr!..ehee~


lepas tu pika tnya lah setiap warna macaroons perisa apa..budak tu (lelaki) pun jawab lahh..

yang pink strawberry
hijau perisa epal
cream perisa cheese
chocolate tu chocolate lahh
biru tu pulak blueberry
purple perisa berryberry (tak tahu lah apa bezanya dgn blueberry tu =.=' )
macam-macam colour lagi lahh.....



pika pun dengan rasa exited memilih.......

|
|
|
V


warna pink, purple, blue, white, chocolate
colorful nyaaa!


bila dah masuk kereta tu pika rasa lahh satu macaroons pastu pika rasa perisa chocolate..aikk..dia kata warna biru ni blueberry.............lepas tu pika try makan warna pink tengok-tengok perisa chocolate jugakk..mak aihhh, rupa-rupanya semua perisa chocolate daaa~, warna nya jer yang lain-lain..

sabarrrrr je lahhhh~


kesimpulan nya pekerja tu kerja dengan sambil lewa...
sebab dah lah customer yang kejut dia..pastu cakap beriya-iya padahal dapat lain...
pekerja tu dah boleh berhenti..SEKIAN :)


p/s: nasib baik walaupun semua chocolate rasanya ok jugak..takde lahh rugi mana..


thanks for reading this :)


Sunday, January 01, 2012

new year eve with tutti frutti

assalammualaikum


hai..woww! exited sekarang..sebab 01.01.2012 ...sudah satu january dua ribu sebelas..cepat masa berlalu..
weee~

orang semua sibuk COUNTDOWN new year..SERONOKNYAA~ malangnya..tahun ni pika tak turun padang untuk countdown..sob sobb T_T  ..pika agak kepenatan dan keletihan (berbeza ke penat dgn letih?)

apa-apa pun..new year eve..pika still happy sebab dapat ice-cream yang superbb sedap and famous..

drummm roll!!!!!
...
...
...
...
..
.

TUTTI FRUTTI!!!



see!
ada tiga tu..semua pika tibai..HAHAHAA..no larhh..
satu maksu pika and my cousin (anak maksu) and me...
guess which one is mine? hurmmmm...


lokasi: TUTTI FUTTI sunway damansara


sedap sangat sampai bibir ku menjadi munggil..hahaa..
nak bibir yang munggil macam pika..makan lahh ice-cream bnyak-banyak..HAHAA..
*tips tah pape!


 guidance before nak beli..nanti salah malu jerr~ apa-apa pun baca dulu..bak kata maksu sy..


ini lah maksu pika..memang cun..tengok larh anak sedara dia..HAHAHAA..
*perasan nak mamposhhh..hihii..


she is my cousin..ATIQAH..
muda dari sy..jadi sy senior yang cun..*pang!!!..hee~



finish mine...
okeyh..mesti tertanya-tanya yang mana pika punya pilihan kan..
korang scroll balik kat atas and tengok cup yang cuma ada buah strawberry je..and ice-cream flavor is chocolate..jangan buat-buat lupa pulak (siapa nak ingat)..pika memang suka gilerrrrr ice-cream chocolate..sedap tw!  


maksu pika mengandung sekarang, dah lima bulan..tolong doakan kesihatan & keselamatan dia dan bayi dia tw..anugerah Allah tu! sudah sekian lama akhirnya Allah telah kurniakan jugak..

doa yang baik untuk orang lain..balasan nya anda akan terima berganda-ganda balasan yg baik dari doa anda.. :D



maksu baca ni!
" dear maksu, semoga sihat selalu..jaga diri elok-elok..maksu tu berbadan dua..ada manusia dalam maksu tu..ehee~semoga bayi yang bakal dilahirkan tu normal dan sihat :) *Amin! "



BYEE


thanks for reading this :)