Tuesday, December 11, 2012

Dream of The Red Velvet

assalammualaikum


bila tengok dekat youtube cara nak buat Red Velvet Cake ni macam senang bebeno je..teruja je time tengok tu..dorang dapat siap kan cake tu less than 10min sebab video nya 10 min..huhuhuu..lalu aku pun terpedaya yang konon nya nak buat Red Velvet ni just piece of cake! but..it might be, if i'm a professional baker! huahuahuaaa...



jap, sebelum tu.....

haaa... apa macam? tergugat iman anda tat kala melihat Red Velvet hasil tangan pika sendiri ni..okeh tipu!..not fully from me sebab with help from a friend a.k.a neighbors  a.k.a The chef of the day who helping me make my dream come true for baking my favorite Red Velvet Cake! aumm ...


and again! 
muahahahahahhahahaaa.. (evil laugh)


okay, skip!

the ingredient 
as u can see, mesti la ada baking flour, butter, whipping cream, buttermilk, and the most important is The Cheese! hahahaa...



ini adunan pertama..untuk the red cake! mix it all together!! jyeahhh..
time tengah mixing-mixing sekali pika tertekan button on and terpercik lebihan adunan di pengalas meja tu and lantai..such a messy girl! dah la buat dekat rumah orang.kehkehkehhh..

lepas dah siap mix letak dalam tray and ready for bake..masa diambil untuk membakar tu lebih kurang sejam laa...so, sementara nak tunggu cake ni masak..kita boleh get ready untuk buat topping pulak..


ini pulak adunan kedua..ada dua adunan je pong..hehee..
ini untuk topping red velvet of course! ini haruslah cheese! tapi ada jugak orang just letak whipping cream but pike prefer cheese!
Say CHEESE! ^_^

ini paling penat nak mix sebab nak tunggu cheese tu kembang dengan elok supaya lebih sedap dan nyummnyummnyummmm...naik lenguh jugak la..walaupun pakai mesin..kesian mesin tu kan..kihkihkihh..



dah siap di bakar!


muka semangat dan jayanya nak sapu topping for every layer yang ada...



for final touch up..ahahaa..semestinya bukan pika yang buat..kalau pika yang buat..confirm macam semak samun..huahuahuaaa..so, kita biarkan professional yang complete kan final look...!



last but not least, posing la dengan Red Velvet Cake! 

and bila nak posing dengan The Chef, sekali battery camera pika mati..haiyaaa~~ 



ready, get set, GOOOO...nomnomnomnommmm....


actually, lepas dah siap kek ni..pika buat surprise sempena bufday ayah!hihiiiii...
SURPRISE ayah!!



siapa pernah buat? 
siapa tak pernah buat?
siapa pernah makan?
siapa tak pernah makan?
siapa nak?

follow me on TWITTER


till then..


thanks for reading this ^_^

4 comments:

  1. @baby lydia: but i prefer Red Velvet! hehehee...

    ReplyDelete
  2. ehhhh nmpak sngnyerrr...haha i buat kek xpnh jd lagi bcoz baking isnt my thing but quite excited to try this on..btw dear sorry i bru smpi cni ..huh debik i sket! ok done! hehe

    ReplyDelete
  3. @Sizzling Suzai: hahaa..i'm exited too..but i have my chef can help me baking this cake..kalau sorang2 tak menjadi gak ni..hewhewheww

    ReplyDelete