Friday, December 07, 2012

Anger management while driving!

assalammualaikum

pernah tak korang drive and suddently ada rude drive come out from no where potong u dekat depan without signal and you terpaksa tekan brek  macam emergency and bole effect pemandu dibelakang? kemungkinan untuk accident itu tinggi! 

so please be alert!
this is what i about to reveal...

i'm writing this just wanna share my experience for 1st year i'm officially drive for me and myself! yes, setahun jagung baru..not an expert or pro but i have the right to speak! i dedicate this for all Malaysian Drivers..tak kesah la korang drive kereta, van, lori, bus, teksi..please follow the rule!





# lesson number one
please use your signal!!! the most important and extremely important while driving especially in town area..you have to used your signal as a sign where you hiding to..not just potong and terus masuk! sangat merbahaya..kalau kereta mahal takde signal pun ta okeh jugak..bayar memahal tapi takde signal..kesian tak kesian? fikir-fikirkan lahh ye..





# lesson number two
make sure you in the correct line!!! this is important sebab..the slower driver always and always make the fast or memotong line become slow! you think you fast enough? okay let say you nak memotong sekali pun kalau u nampak kereta belakang you lebih laju (he/she might have some emergency perhaps) bagi la ruang untuk memotong..masuk la ke line ke kiri sebentar..lepas dia dah belah u masuk la balik and potong semua kereta..kan mudah!!! why always make things so hard??! and yang nak memotong tu pun please give a signal (refer lesson no.1) so the person who drive slow notice it ...ni sampai kereta tu kena memotong melalui line kiri and get past though u masuk balik line kanan....you tak rasa malu ke?? think again! 
pic credit to GOOGLE





# lesson number three
don't race in the normal drive way!!!..nak race pergi track! okay, i admit that i have the same problem too..i pantang nampak orang acah-acah nak ajak rest i pun mesti nak race gak! yeahh, i tak pakai kereta hebat pun..kereta biasa-biasa je..asal boleh gerak sudah..kereta tu nama je atas nama pika tapi ayah yang bayar..sadis kan?! hahahaa...okay, forget about me! back to the main point..please please and please..don't race in the normal drive way..just drive like a normal person..if you in hurry sekali pun..please be in the correct line! (refer to lesson no.2)..jangan la kejap kiri kejap kenan..tak best la macam tu..and menyusahkan pemandu-pemamdu yang lain..

pic credit to GOOGLE




i share this three lesson for now..
i will continue soon..insyaallah..let us remind ourselves! i dedicate this for me too..
mari kita sama-sama berubah demi masa depan yang berjaya..okehh..hehehee..

do follow me on TWITTER :)



thanks for reading this ^_^


1 comment:

  1. Nak dibloglist selama 3 bulan dan tambah followers? Jom join segmen pertama atiQah ni! http://budakkecikbermonolog.blogspot.com/2012/12/segmen-blog-saya-hebat.html

    ReplyDelete