Tuesday, July 10, 2012

HELLO bandaraya bersejarah

assalammualaikum

hi, today i would like to share something history..yeayy, mesti ramai yang suka kan sejarah..kan kan kan..kalau kat sekolah dulu mesti subject favorite teramat sangat kan kan kan...elehh..malu-malu nak ngaku lettew! ahaksss...

okay, sila abaikan..terimakasih :)

sabtu lalu, ahad bagi jalan..agagagaaa..okay okay..sabtu lalu bersamaan 7 july 2012 pika berjalan-jalan ke Melaka yang juga merupakan bandaraya bersejarah di Malaysia..ayat mudah..budak sekolah rendah pun tahu lah melaka tu bandaraya bersejarah..

sebenarnya kami gerak jumaat malam tu..kononnya tak nak mebazair masa...pastu dah sampai melaka tu around 12-1 am macam tu pastu tak tahu nak stay dekat mana..so jalan-jalan pastu sempat tengok orang merempit jap...then nampak Hang Tuah Hotel...we stay one night at hang tuah hotel..this is really unexpected..tak rancang pun nak stay hotel ke apa..tapi untuk keselesaan bersama..jadinya kami booked untuk semalam ^^

time check out macam biasa lah pukul 12 tengahari..pastu pastu pagi tu semua kena siap-siap lahh untuk berjalan-jalan di bandaraya melaka...focus utama kali ini ialah Bandar Hilir, Melaka dan sekitarnyaa...


sebelum check out tu masih sempat masing-masing nak posing sana sini...wink wink ^_^



as a reminder...learnt from mistake...
time parking malam tu tak beli kupon..tub tub paginya dah kena compound RM30
kalau di ikutkan nak beli kupon nya cuma RM5 untuk sehari..jadikan pengajaran..kepada anda-anda semua..kalau nak berjalan-jalan di melaka ni..please beli kupon parking..boleh didapati di mana-mana kedai makan atau hotel kalau tak salah....kalau nak jimat beli je kupon parking untuk satu hari..boleh jalan-jalan and parking satu melaka..


shopping tu seharusnya kan..

lepas tu lepas tu lepas tu kami naik beca pusing-pusing sekitar bandar hilir tu..agagagaaa...orang naik beca sekarang dah expert kott! siap ada package lagi taw..boleh pilih nak package RM25 or RM35..kalau RM 25 tu skip-skip jalan lahh..kalau RM35 tu dia jejalan sekitar bandar melaka itu..kami pilih package RM35 tu so, setiap tempat kami singgah..hikhikhikksss...


sebelum mulakan perjalanan..haruslah bergambar dengan beca yang cantik-cantik ni...serious cantik-cantik beca dekat sini..kadang-kadang tu rasa sayang pulak nak naik..and siap ada speaker untuk dengar lagu lagi taw...so, bila abang tu pasang lagu kuat-kuat orang sekeliling pun tengok kami...errr~ segan  -.-'


memandangkan kami 4 orang..jadinya kami perlukan dua beca...eheheeee...


hiphiphoreyyyy...jum berjalan-jalannnnn





 tapi tapi tapi..sebelum anda scroll lagi kebawah..pika nak warning awal-awal..lepas ni penuh dengan gambarrrrr je..jangan cemuih sudah lahhh..harharharr..




antara tempat tempat wajib bergambar kalau dah sampai melaka


hey soul sister by train~~~


buat drama kejap
"Cinta ku Tertinggal di Melaka"


kapal ni pun wajibbbb



lepas tu A-famosa kottt...eheheee

feeling-feeling retis jap..


ni pun drama lagi
"Hentakan Meriam"

kami memang suka buat drama..ada tak yang berminat nak ambil pika berlakon......
krikk krikk krikk *bunyi cengkerik


pastu bangunan merah ni....mesti semua tahu nya kan..kan semua belajar sejarah..kan kan kann..


 mereka laa..pelakon extra..eheheheee..


kalau dah sampai sini tak perkena cendol nya tak sah! memandangkan pika dah biasa dengan melaka ni..(biasa tak bermakna expert ye..pika tahu pun sebab melaka ni kampung belah ayah pika)..so, pika ajak kengkawang merasa jugakk sebab mereka jarang jenjalan kat sini..


my favorite..cendol pulut! nommmnommnommm



pastu makan nasi lemak yang abang tu cakap sedap..pika pun belikan je..tapi nasib baik memang sedappp..eheheheee..tapi kalau nasi lemak bungkusan macam ni..time pika duduk kat kedah dulu dapat rm 0.50 sebungkus..tapi kat melaka harganya jadi RM1.50 (tiga kali ganda tuuu~) mungkin ini merupakan tempat perlancongan kott...


enjoy our cendolicious...



pastu lalu je dekat area kapal besar ni...


then, habis sudah trip kami...tapi tapi tapi....macam rugi sikit lahh sebab abang tu janji nak singgah semua tempat pastu tetiba tempat kapal besar ni dia tak berhenti pulak..mungkin kerana kami banyak habiskan masa di bangunan merah tu..tu yang dia skip tu..nak jimat masa..nak untung..pastu boleh ambil customer lain pulak kan..betul tak bang?? hurmmmm...



apa-apa pun..sebelum nak balik tu..biar posing habis dekat beca..kasi puas hati sikit nak bayar duit beca tu..ahahahaaa..so, dah tak rasa rugi..and nasib baik jugak abang-abang bawak beca tu OK je..


angin pun sepoi sepoi bahasa je time tu...memandangkan pika pakai baju biru..jadinya..pika nampak tengelam dengan beca biru ni..macam pika ni sebahagian dari beca pulakk..


OOTD:
leopard rose shawl from pikalurve
unbranded royal blue kemeja
turquoise pants
clubmod handbag
accessories cotton on/ vincci


lepas dah puas jejalan..kami ke dataran pahlawan shopping mall tu..penat jalan-jalan..wink wink ^_^

alang-alang dah sampai melaka..mesti pekena asam pedas kan kan kan...baru sah kemelakaan nyaa..eheheee...ni memang pot favorite pika! kalau korang follow blog pika..mana-mana trip ke melaka mesti pika singgah sini especially kalau pergi dengan family...

sebelum apa-apa pekena otak-otak yang sangat sedappp...
memang puas hati and menusuk kalbu
ayat nak hebatt je...


my favorite asam pedas ikan pari...RM6 sekali dengan nasi putih..nasi putih tu ada la timun, ulam-ulam dan sambal belacan..bukan nasi kosong semata-mata je..


order chicken chop RM5 ONLY murah dan sedap!
jangan salah faham sudah..chicken chop ni order, pika share dengan kawan pika..

lepastu..paling bestnya kat sini ialah roti canai..juara roti canai okehhh..terer sangat buat roti terbang..expert lah abang tu..the best roti canai yang pika pernah rasa lahh..


lepas habis makan tu..kami terus ondaway balik kuala pilah....esoknya hari ahad tu...bertimbun-timbun baju yang perlu di cuci..sampai dua round nak cuci baju...huhuuu...


till then,

nanti pika share lagi vacation-vacation lain..tu pun kalau ada..insyaallah..
stay tuned keyyyh..

dah baca tu, kalau rajin komen lahhh ^^ hihii..
*menebalkan muka









6 comments:

  1. feh mmg sakan cik pika brjalan.
    syok kan berjalan dgn kwn2.
    main snap snap sampai lebam..

    ReplyDelete
  2. dah bosan pegi melaka sebab adek blaja kat sane ... 2 3 kali g sane, dah abeh pusing, hehe!

    ReplyDelete
  3. hari tu pernah pegi Melaka, stay dekat hang tuah hotel gak. hehe then kena saman jgk, ingatkan kenapa, rupanya sbb xdek kupon gk. haha dhlaa mahal kan kne saman. btw, melaka mmg ohsemmm n besttt :) nk pegi lagi nnti ^^

    ReplyDelete
  4. LYAA SURIANY: ehee..haruslah seronok! semua tempat dan semua posisi mahu di snap nyaaa..ehehee

    ReplyDelete
  5. PINK VELVET: sama lahh..sebab kmpg ayah pika dkt melaka..tapi pika pergi dgn kengkawan..tu yg syok sikit...

    ReplyDelete
  6. CIK ZACK: ahahaa..tak sangka kita kena benda yang sama..ehehee..xpe xpe learnt from mistake..lepas ni confirm ingt nak beli kupon punyaaaa..ehehee

    ReplyDelete