Saturday, April 07, 2012

take care of your lenses

assalammualaikum

hello people.........

mata, mana nak cari mata baru kalau dah sakit atau pun rosak..betul tak?

jadi sila enjoy video di bawah...
anda tak kan bosan punya..video ni beshhhh...



huhuu...dah faham...

bagi sesiapa yang memakai lens tu kena rajin lebih sikit..nak jaga mata anda tu..dan ingat jangan pakai kalau lens tu dah taman tempoh...rosak mata anda...errr..
ngeri kalau nak ingat pasal mata sebab tetiba teringan final destination yang kawan dia hilang mata tuh..perghhhh..tragis..



so, this is how my contact lens (bukan brand acuvue tw..brand korea je..hohoo..) look like sebab seminggu x pakai contact lens.. lepas tu biar je lens tu..lihat lah apa dah jadi..sebelah sudah tamat riwayatnyaaaaaaaa...tak kan nak pakai sebelah je ekk..alamatnya selamat dalam bakul sampah lahh lens ni...

so pika nak kongsi tips sikit lahh..
1. mesti pilih solution yang sesuai untuk mata anda
2. pastikan bekas lens anda bersih dan mengandugi solution sebelum nak simpan lens tu
3. pastikan bekas lens anda tu transperent sebab mudah untuk anda lihat kandungan solution lens tu
4. jangan pakai kalau dah lebih 3 bulan (boleh mengudang masalah mata)
5. jangan biasakan pakai lebih dari 8 jam
6. mesti basuh tangan dulu sebelum pakai lens (WAJIB!)
7. kalau boleh elak kan beli lens yang diameter terlalu besar (diameter 17++)
8. kalau boleh yang takde rabun atau apa-apa masalah kekaburan, anda tidak digalak kan untuk memakai lens sangat sebab takut mata yang sihat tu jadi lebih parah...bersyukur la dengan kurniaan mata yang sungguh jelas itu..


believe me, mana korang nak cari mata lagi kalau dah rosak..
*pengajaran untuk pika jugakkkkk ..ngee~
(gambar diatas merujuk kepada antara stok baru untuk pikalurve update esok)
angguk-angguk..


AND

logo baru pikalurve

sebenarnya dah lama siap logo ni..dah lama sangat
and dah official ... insyaallah~
unless ada sesiapa yang volunteer nak design logo baru untuk pikalurve..
acam..cantik tak? ngeee~

p/s:  jangan lupa untuk nantikan stock-stock terbaru dari pikalurve esok!
ada banyak shawl yang menarik menanti anda!!!! jadi, TUNGGU!!!!!!!


till then


BYEE


thanks for reading this
nanti singgah lagi ya ^_^


2 comments:

  1. awak ni comey ah! hihi.

    camne lens to boleh koyak sampai camtu? ganass! haha ;p

    ReplyDelete
  2. SAFINAH RASHID: ehee, lens tu kekurangan solution dan trus keras...agagagagaaa...
    btw, thanks

    ReplyDelete