Monday, December 24, 2012

alamak! Kulit Muka Mengelupas

assalammualaikum

awal bulan december baru-baru ini pika mengalami kulit muka mengelupas taw..time tu memang nightmare sangat..maklum lahh..orang menjaga muka ni lain macam sikit bila tngok muka dah disaster macam tu kan..bila pakai bedak kulit muka macam ada yang tak kena je..kulit muka tak sekata..

time tu bila orang tengok kita pun dia terpaku kejap sebab tengok skin kita kan..so, past a few weeks ago kawan-kawan pun ada yang tegur..arghhh..lagi laa...rasa macam nak ambil kertas pasir..hahahhaaa...worst! over kau nyahhh~


time tu macam ni la rgupe pika..hahhaaa..
tak memasal jadi omputeh..sedar la diri awak tu melayu cik pika oi....



ok, continue :) 

and what i used as my "cure" hahahaaa..pika gunakan milk lotion ini..lotion badan pun aku sebat..hahahaa..asal boleh dan berkesan :)

kenapa pika prefer using this lotion than others face moisturizer??

as we know this prefect for baby skin! this will also be perfect to our skin.kalau rasa-rasa nak kulit selembut bayi..try la guna lotion ni...

psttttt~~ pika share rahsia pika..pika memang tak using any moisturizer sebab pika rasa dalam banyak-banyak moisturizer tu..tak setanding dengan milk lotion ni! every morning, lepas mandi mesti apply dekat muka..sambil-sambil tu dapat membelai kulit muka secara tidak langsung dapat release tension gitu..hewhewhewww...bila lagi kita nak membelai muka kita kan..seronok kot..try lahhh~

yang syok nya apply lotion ni, sebab lotion ni cepat meresap and tidak merminyak-minyak..kan kalau sesetengah kita pakai lotion or moisturizer kat muka kita rasa macam berpeluh-peluh and sangat tak selesa kan..tapi milk lotion ni memang awesome i tell yaaa~~

and one more thing..milk lotion ni contain milk..daaaa~ ofcourse la ada milk, nama pun milk lotion..hahahaa..seperti worldwide (ayat curlass u) tahu khasiat susu untuk kulit kan..so, milk lotion ni for sure suitable for all type of skin..milk lotion ni jugak bole membantu mencerah kan tona kulit anda..kalau tak cerah pun dia improve tona kulit anda bagi sekata...you'll like it bebehhh..

so, kepada sesiapa yang mengalami masalah yang sama macam pika ni..boleh la try tips yang pika share ni..semoga kulit muka kita sama-sama licin selebut bayi gitu..kehkehekhh..tak sedar diri dah boleh jadi mak bayi sekarang ni..hewhewhewww...



Selamat Mencuba!


okay, till then..





thanks for reading this ^_^



Tuesday, December 11, 2012

Dream of The Red Velvet

assalammualaikum


bila tengok dekat youtube cara nak buat Red Velvet Cake ni macam senang bebeno je..teruja je time tengok tu..dorang dapat siap kan cake tu less than 10min sebab video nya 10 min..huhuhuu..lalu aku pun terpedaya yang konon nya nak buat Red Velvet ni just piece of cake! but..it might be, if i'm a professional baker! huahuahuaaa...



jap, sebelum tu.....

haaa... apa macam? tergugat iman anda tat kala melihat Red Velvet hasil tangan pika sendiri ni..okeh tipu!..not fully from me sebab with help from a friend a.k.a neighbors  a.k.a The chef of the day who helping me make my dream come true for baking my favorite Red Velvet Cake! aumm ...


and again! 
muahahahahahhahahaaa.. (evil laugh)


okay, skip!

the ingredient 
as u can see, mesti la ada baking flour, butter, whipping cream, buttermilk, and the most important is The Cheese! hahahaa...



ini adunan pertama..untuk the red cake! mix it all together!! jyeahhh..
time tengah mixing-mixing sekali pika tertekan button on and terpercik lebihan adunan di pengalas meja tu and lantai..such a messy girl! dah la buat dekat rumah orang.kehkehkehhh..

lepas dah siap mix letak dalam tray and ready for bake..masa diambil untuk membakar tu lebih kurang sejam laa...so, sementara nak tunggu cake ni masak..kita boleh get ready untuk buat topping pulak..


ini pulak adunan kedua..ada dua adunan je pong..hehee..
ini untuk topping red velvet of course! ini haruslah cheese! tapi ada jugak orang just letak whipping cream but pike prefer cheese!
Say CHEESE! ^_^

ini paling penat nak mix sebab nak tunggu cheese tu kembang dengan elok supaya lebih sedap dan nyummnyummnyummmm...naik lenguh jugak la..walaupun pakai mesin..kesian mesin tu kan..kihkihkihh..



dah siap di bakar!


muka semangat dan jayanya nak sapu topping for every layer yang ada...



for final touch up..ahahaa..semestinya bukan pika yang buat..kalau pika yang buat..confirm macam semak samun..huahuahuaaa..so, kita biarkan professional yang complete kan final look...!



last but not least, posing la dengan Red Velvet Cake! 

and bila nak posing dengan The Chef, sekali battery camera pika mati..haiyaaa~~ 



ready, get set, GOOOO...nomnomnomnommmm....


actually, lepas dah siap kek ni..pika buat surprise sempena bufday ayah!hihiiiii...
SURPRISE ayah!!



siapa pernah buat? 
siapa tak pernah buat?
siapa pernah makan?
siapa tak pernah makan?
siapa nak?

follow me on TWITTER


till then..


thanks for reading this ^_^

Saturday, December 08, 2012

Diana Rikasari's new shoe line that debuted at OBB

assalammualaikum


hehee, sambil-sambil tengah online sekali nampak Jezmine OBB update this photo! and i was like..OMG!! must go!..hehee..sebab tempat pika praktikal dekat Shah Alam jugak!
(ohh yeahh, pika dah start praktikal, will update u more about my praktikal..hihii)


kalau dah sampai Old Blossom Box (OBB) ni mesti la kena focus dekat decoration nya! memang super cute and girlish gitu..more like it!







haaaa..look what i mean..cute-cute kan! nama kedai pun cute...decoration mestila cute! baru sepadan bagai pinang di belah dua (peribahasa tak memasal!)




and and and..i meet fashionable blogger tak lain tak bukan SheaRasol!


wahh, i tell yaa..blog kak shea ni always inspired me okehh..kalau kak shea update mesti kena baca..kak shea ni selalu join event-event yang awesome ! fashion nya pun syle! btw, now she continue her study at UiTM Shah Alam for Master in Fashion! hahahaa..how do i know? bersembang laa..kak shea ni best laa..boleh di bawak bersembang..tak awkward sangat la kalau dengan dia..heheee! *hugs!





and another decoration!

wahh, i wish i have a boutique someday and i will decorate it cute as this..ngehehehe :)



eheemmm, diskriminasi ketinggian disini! hehehee..
Kak JezmineZaidan ni kecik-kecik cili padi okeh..talented sangat! fashion designer yang terkenal gak selalu design baju-baju retiss..



and most important is, dia tak sombong pun..dia layan semua orang sama je! i like..sesetangah designer tu sombong kan..but not Jezmine..she just adorable!
*pika kena bengkok kan badan sikit nak nampak sama tinggi dengan Kak Jezmine..hehehee







more cute design!!

last but not least! of course famous blogger Diana Rikasari
she famous with her outfit update! 



say what! she cute right?!
first time jumpa dia sebenarnya..and pika senyum la..and she say "hi, i'm Diana"..and i say "yes, i know"..heehee..she surprise.!hihii..

btw, they all stylish wll while i'm just wearing my abaya my mom bought from mekah since it friday..i though i would be nice for me to wearing this for my work (praktical)! heheee...turn up well for this event tooo..hehehe ^_^


Diana Rikasari's new shoe line that debuted at OBB Section 13! 
so korang semua boleh singgah ke store OBB di Shah Alam..for more info do follow them on twitter..




selepas dah bayar and duduk dengan kak Shea and kami camwore..hehee..
girls always be the girls! so act like one :)


do follow me on TWITTER

till then,


thanks for reading this ^_^


Friday, December 07, 2012

Anger management while driving!

assalammualaikum

pernah tak korang drive and suddently ada rude drive come out from no where potong u dekat depan without signal and you terpaksa tekan brek  macam emergency and bole effect pemandu dibelakang? kemungkinan untuk accident itu tinggi! 

so please be alert!
this is what i about to reveal...

i'm writing this just wanna share my experience for 1st year i'm officially drive for me and myself! yes, setahun jagung baru..not an expert or pro but i have the right to speak! i dedicate this for all Malaysian Drivers..tak kesah la korang drive kereta, van, lori, bus, teksi..please follow the rule!





# lesson number one
please use your signal!!! the most important and extremely important while driving especially in town area..you have to used your signal as a sign where you hiding to..not just potong and terus masuk! sangat merbahaya..kalau kereta mahal takde signal pun ta okeh jugak..bayar memahal tapi takde signal..kesian tak kesian? fikir-fikirkan lahh ye..





# lesson number two
make sure you in the correct line!!! this is important sebab..the slower driver always and always make the fast or memotong line become slow! you think you fast enough? okay let say you nak memotong sekali pun kalau u nampak kereta belakang you lebih laju (he/she might have some emergency perhaps) bagi la ruang untuk memotong..masuk la ke line ke kiri sebentar..lepas dia dah belah u masuk la balik and potong semua kereta..kan mudah!!! why always make things so hard??! and yang nak memotong tu pun please give a signal (refer lesson no.1) so the person who drive slow notice it ...ni sampai kereta tu kena memotong melalui line kiri and get past though u masuk balik line kanan....you tak rasa malu ke?? think again! 
pic credit to GOOGLE





# lesson number three
don't race in the normal drive way!!!..nak race pergi track! okay, i admit that i have the same problem too..i pantang nampak orang acah-acah nak ajak rest i pun mesti nak race gak! yeahh, i tak pakai kereta hebat pun..kereta biasa-biasa je..asal boleh gerak sudah..kereta tu nama je atas nama pika tapi ayah yang bayar..sadis kan?! hahahaa...okay, forget about me! back to the main point..please please and please..don't race in the normal drive way..just drive like a normal person..if you in hurry sekali pun..please be in the correct line! (refer to lesson no.2)..jangan la kejap kiri kejap kenan..tak best la macam tu..and menyusahkan pemandu-pemamdu yang lain..

pic credit to GOOGLE




i share this three lesson for now..
i will continue soon..insyaallah..let us remind ourselves! i dedicate this for me too..
mari kita sama-sama berubah demi masa depan yang berjaya..okehh..hehehee..

do follow me on TWITTER :)



thanks for reading this ^_^


Tuesday, December 04, 2012

baby shiro

assalammualaikum

"ekkk oooo"..ada macam teletabis tak?



shiro selamat melahirkan anaknya pada 24hb nov 2012 yg lepas..tahniah shiroo! keluar sekali 3 ekor tu bhahaa...okeh sekarang dah almost 2 minggu..beberapa hari yang lepas seekor anaknya mati tanpa di kenal pasti punca nya..huwaaa..sekarang tinggal 2 ekor je.. we need a good generation!!..for your info..shiro ni "yakyak" and "cengceng" dalam toilet okeh..sila jeles..kucing korang ada? hahahahaa..tapi bad habit tu mesti ada! suka kacau orang makan and cakar orang tak tentu pasal..mental disorder kot! hahahaa..sakit hati jerkk! err >.< ..shiro..please take care of your babies!
*yeahh, i know she cannot read this! ahahaaa...



don't forget to follow me on TWITTER  
then we..tweet tweet!


till then,


thanks for reading this ^_^


Saturday, December 01, 2012

Pekan Frinjan 29

assalammualaikum





ehh? apa ni? heee..ini la co-pilot pika! sangat helpful especially time tengah drive sorang-sorang..tapi kadang-kadang sewel jugak! HAHAAA...




with this help i manage to arrive at the Pekan Frinjan walaupun berpusing-pusing sebab dah malam, so tak nampak kompleks tu..wuuwuuuu...dah la pika ni rabun..kadang-kadang kawan depan mata pun tak nampak..haiyaaa..nak g operate mata laa..kasi clear sikit! heeheee..

last-last nampak jugak building tu! time mula-mula sampai pika macam pelik sebab kenapa macam sunyi je ni? then jenjalan la tengok-tengok booth-booth yang ada..sambil-sambil aim la barang-barang nak beli..and ada booth jual cupcakes! jyeahhh..maa favorite! 

my choice ofcourse laa RedVelvet! 
you know what?! the red velvet delicious! ngeheee..lovin' it! 

pika nak belajar macam mana nak buat red velvet la...heheee..



and guess what? i turn the pario into scarf! jyeahhh~
this Aztec pario i bought at friendlyfashion.my! and lovin' it!!




OUTFIT:
Aztech oversize scarf bought at friendlyfashion.my
green vintage blazer
uniqlo black top
lee black jeans
studded bowling bag by pikalurve
accessories: diva spike bracelet, random chunky ring


muka lepas solat! heheee..
lepas dah jenjalan dekat frinjan tu, kami keluar balik sebab nak mencari surau untuk solat..then jumpa surau dekat kawasan perumahan area2 situ..kita solat dulu..hehee..baru dipermudahkan urusan.. yedak? 

lepas tu kami pergi makan..ada Restoran nama Ikan Bakar Seri Muda Shah Alam! (kalau tak silap pika lahh)..pika order mee tomyam and biah order sizzling yeemee..tomyam dia memang sedap! serious pika suka! tomyam dia tiptop! kaukau gitu!..at first pika expect harga makanan dekat situ memahal! sekali..bila nak bayar tu memang terkejut sebab murah! mee tomyam RM4.50 je!! mana nak dapat tomyam below RM5 sekarang?? takde dah...tu yang pika terkejut! kepada sesiapa nak try makan dekat shah alam tu..pika suggest kan tempat ni!! pergi taw...heheeee..
*menyempat promote!


okehhh, get back to the story! 


lepas dah kekenyangan tu kami bergerak semula ke Pekan Frinjan tu! alhamdulillah...crowd dah start ramai! heheheee..bertambah awkward! ~~



and i meet MatLutfi yaww!! selalu dok tengok video dia dekat youtube je! time tgok video dia tu..confirm gelak terbahak-bahak kan..hahaaa..akhirnya..jumpa jugak MatLutfi! friendly tapi dia macam pemalu-pemalu sikit..mungkin sebab dia segan or awkward dengan wierdo my pika ni..hahhahaaa..btw, nice meeting you MatLutfi! teruskan buat video yang awesome and make Malaysia proud :)




and again! iamneeta! artis youtube yang famous dengan lagu berjudul "tuhan tolong aku"..
walaupun hujan renyai-renyai malam tu still dapat attention crowd..

ye ke iamneeta? kabur je..hhahahaaa..capture pakai handphone je yunk oi, memang jadi lagu ni laa..nak nak pulak tu waktu malam..i really need a new camera! anyone listen to my wish? anyone? anyone? no one? hurmmm..bhahahaa..


shopping and shopping! banyak barang-barang menarik and murah :)
ada pre-loved and ada brand new! well, i got one handbag for myself! teeheee~


okeh, muka dah berminyak and berpeluh..and tired face..hohoo..muka orang-orang yang dah bersedia untuk tidooo....heee~


here some memory for me:) 
during the photobooth! buy this Polaroid picture..RM8 sekeping gambar..


wink wink ^_^



p/s: gambar semua capture guna handphone je..so not too clear! phone pun three three ten je weyh! hahaaa..
*three three ten ada camera ehh? =.="


okay, bye


thanks for reading this ^_^