Saturday, December 31, 2011

end of 2011

assalammualaikum

hello people..sob sob sobb..pika kesedihan kerana 2011 akan meninggalkan kita dalam beberapa jam je dari sekarang..OH MY! dah nak masuk tahun baru...seriously?..OH MY! dah nak tua...seriously? apa hal dok OH MY! OH MY! tah..pelempang laju-laju nak?

sepanjang 365 hari ni banyak benda pika dah lalui..macam-macam penangan yang hebat..ada yang manis, pahit, tawar, masin pun ada..macam-macam rasa lahh..365 hari tu lama kot.........
so, macam biasalah setiap tahun umur mesti meningkat..bukan?

what happen to me on 2011??? well..pika share apa yang penting je ekk..


i'm starting my business well :)
alhamdulillah sangat..pika dapat support dari family about my small business ni..ahakss malu~..mulanya pika was-was jugak nak bukak business ni tw..then, dapat sokokngan dari sesetangah pihak pika jadi berani and nak terus mencuba..sikit-sikit, lama-lama jadi bukit :)

pika mencuba untuk opening booth..gambar diatas semasa opening booth dekat Subang Parade waktu raya haji okehh.. *opsss, silap pilih date la pulak...

but before tu pika dah bukak booth dah..my first booth is at my UiTM di hati ku dekat kuala pilah..alhamdulillah selama seminggu bukak booth everything went well! biasalah bila ada sesuatu yang kurang senang berlaku kan.....then, i cuba memberanikan diri untuk bukak booth di KL..then..i did it! yeayyy! ehee~


my business activity...hoping for more SOON!!!

do support pika tw!
pikalurve --> blogshop (SINI)..like page (SINI)





stay single .. available? :)

ada ke orang nak? AHAHAA..
sepanjang tahun ni, bukan takde orang nak..ada.. tapi tu lahh..memilih yang tepat itu sukar..apa-apa pun kita boleh bersabar dan terus berusaha agar jumpa dengan MR.RIGHT(future husband)..
kalau kawan tu ramai..bukan scandle..sandle adalah..kuangkuangkuangg...

sooner or later i will meet MR.RIGHT :) *amin!






stay at RUMAH SEWA..more berdikari

motif anda?..dekat rumah sewa lahh..
as before pika ada inform yang pika dah stay rumah sewa..yeayy! dah boleh berdikari dengan baik..rumah sewa pun ok..housemate pun ok (member sekelas kot :D )..nak duduk rumah sewa ni merupakan keputusan yang agak besar jugak la untuk pika..daripada duduk kolej yang penuh dgn rules tu..tak payah lahhh! ehee~





i have made a few tutorial..OK.BYE 


my latest tutorial .... how i'm usually wear my shawls..
cara yang mudah but seem complicated gitu..ahakss...rugi siapa tak cuba (ye ye jerr)...

 a few make up tutorial..
pika memang bukan makeup professional pun..tapi pika share macam mana nak make up dengan mudah..semua orang pun boleh make up..tak perlu nak teknik yang hebat sangat pun ok..tak perlu nak guna branded make up pun ok...kan?

boleh jenguk pika di youtube.. (SINI)





melayan CUTE-CUTE ni..


EPUT..yang sudah merajuk dengan kehadiran shiro..ILOVEYOU!


SHIRO...yang mengada-ngada dan mental! tahu nak tidur tempat yang empuk je!


SHIRO ni mental sikit..kalau orang belai-belai dia..dia asyik nak gigit je..tengok la dengan ekor sendiri pun dia nak gigit jugak..HAHAHAA..

my rabbit dua-dua dah mati..sob sob T___T





i know how to bercucuk tanam :P


yess..this is what i've learn every Friday for semester one and four(soon)..fuhh~


muka tu kenapa ye?
kalau dekat ladang orang nampak pika pegang cankul mesti cakap "pika pegang cangkul laa.."
ok.FINE =.='
pika reti la pegang..cuma.......................ehee~ *tak reti sebenarnya..hahaa..
but, pika dah belajar benda baru walaupun bukan minat sepenuhnya..tapi still ok what...pika boleh je survive sampai semester 4 ni..alhamdulillah everything berjalan dgn lancar...doakan untuk pika!





fall for korea :)



antara my favorite and tak jemu-jemu nak tengok lagi..seriously! :)

kadang-kadang ada jugak favorite song from korean..ehee~


sampai dah perasan acah-acah korea la pulak kan... :P





i got my own ride..

this is the best part..my dad belikan pika kereta..seriously TERKEJUT! .. happiest year ever..
sesuatu yang tidak jangka yang membuatkan pika GEMBIRA sangat!!!!
so, sebagai balasan pika kena study betul-betul la kalau macam ni..my dad the best dad in this earth..YES he is! PAPA, I LOVE YOU (tajuk cerita kat panggung tu..hikhikk)..but seriously..sayang ayah sangat100X!!! and for sure SAYANG IBU jugak!!! everytime i saw her..i'll be happy..i don't know why..but thats true..i think because she my mother!...MUAHHH! MUAHHH! :D

with my bumblebee! (myvi SE 1.5 jerr :D )


last word can i say...
GOOD BYE 2011 
and 
MOST WELCOME 2012!!!





so, what My NEW YEAR RESOLUTION????
hurmmmm...
*dalam proses list down...lembab sikit =.='




p/s: banyak memori-memori indah dan pahit..di atas itu antara cebisan yang sedikit je..kalau nak cerita semua sampai abis tahun 2012 pun belum habis (ye ye jerr) ..wish me luck for my life :D
thanks for reading this :)

Thursday, December 29, 2011

MOTD: Patah Seribu

assalammualaikum

selalu dengar lagu ni versi akustik je maksudnya dengan gitar lahh di nyanyikan oleh shila hamzah..pastu dengar dalam radio pulak..but hari tu godam youtube then tengok ada VIDEO CLIP pulak! jyeahhh!

jom tgok..ENJOY
*sila sediakan tisu atau mana-mana sapu tangan :)

sweet sangat video clip ni...

boleh buat air mata gua mengalir dohh! huhuu...jatuh kemachoan gua..kehkehkehh..


p/s: siapa nak ajar pika main gitar??? ANGKAT TANGANNNN!


BYEE

thanks for reading this :)

kemewahan & kesedapan

assalammualaikum

haaa...today kita cerita pasal benda mewah-mewah jerrr..ahakss...

kenapa nak cerita mewah-mewah ni? well..i'm just DONE my prosperity burger..yummy!

prosperity = kemewahan / good fortune kan?

sebenarnya..pika memang selalu dengar iklan dekat radio kat tv dekat majalah..haa? dengar kat majalahh?..wah hebatnya majalah tu..macam cerita Harry Potter la pulak ye..ok gurau..*pang!
tengok dekat majalah..iklan pasal properity burger ni..and finaly..i just get it! ye lahh..pika tahu korang dah makan awal dari pika..saja je nak kecoh dalam blog sendiri..tak boleh ke?..kehkehkehhh...

dekat tempat pika study memang tak nampak lah batang hidung mcD kan..melain kat sticker-sticker yang melekat pada cermin kereta orang..huahuahuaaa...jadinya bila dah sampai rumah..must grab this chance!!!

so, apa tunggu lagi...ayahhh!, jum pergi mcD :)

jeng jengggg....exited to be :D


ok sedap...


tudia..my sis..makan tak hengat dunia gitu..


Oh MY LORD!!!!! kempunan dah tamat :)


making me melt...yummy!!!!


this is my SUPERHERO...
*memang tak reti senyum..ahakss...


awat gambar ni gelap semacam erkk..mcm spotlight dekat pika sorang je..huahuaa..boleh jd model mcD ni..ha yolahhh..lepas ni makin "bunting" la mak nokss...

nampaknya ini merupakan gambar penutup untuk kisah kita hari ini...jyeahhh..
no wonder lahh gambar tu acah-acah spotlight sikit..pika suruh abg mcD td tutp lampu sat nak bergambar...(memang takde keje lah org nak dengar cakap aku kan)

ehee~

p/s: ada sesiapa yang sudi nak belanja pika? OK.FINE..

BYEE..


thanks for reading this :)

Wednesday, December 28, 2011

perempuan yang jahat hanya untuk lelaki yang jahat dan lelaki yang jahat hanya untuk perempuan yang jahat

assalammualaikum

hey dearestt..today pika nak share something yang bermanafaat untuk kita semua..terutamanya perempuan..seperti tajuk tertera di atas....ehee~

alkisah sikit..jom baca..cerita ini telah diubahsuai oleh pika..idea asal dari teman pika di FB..thanks dear for sharing this..now my turn nak share dengan anda semua...

AMARAN: nama dalam watak itu hanya lah rekaan semata-mata..harap maklum :)
(kung pika kena saman pulak..ahakss)

Molly: sayang..u betul-betul ke sayang kat i ni?

Sam: yes..mestilah..i tak tipu u..pernah ke selama ini i tipu u?..tak pernah kan

Molly: memang lah tak pernah..tapi..ehh! u ni..kenapa pegang-pegang ni?



Sam: ala sayang..i pegang sikit je..sikit je..boleh lahh..boleh ehh.
.
Molly: tak nak lahh..nanti terlanjur macam mana? siapa yang susah..u nak tanggung ke?



Sam: kalau terlanjur nanti..kita kahwin lahh..

Molly: betul ni? u serious kan?



Sam: Betul sayang.. Sumpah.. u diam je . jangan cakap apa-apa. I pegang sikit je.boleh ye sayang??



Setahun selepas itu. . .


Molly : Sampai hati..U tipu I.. Dulu u kata nak nak kahwin dengan I. Tapi bila u dah dapat. U nak kahwin dengan perempuan lain..

Sam: I lelaki, U ingat I nak kahwin dengan perempuan yang senang-senang I boleh dapat? I nak perempuan yang suci..Bukan macam u, yang senang-senang bagi tubuh pada lelaki yang bukan bergelar suami. U ingat I bodoh nak kahwin dengan U?


Molly: Sampai hati u cakap macam tu, dulu.. Masa u nak, macam-macam janji manis u bagi. Tapi sekarang u salahkan I?


Sam: I lelaki.. I cuma nak uji u je.. Tapi dah u bagi,I ambil laa. .

Molly: U memang lelaki tak guna.. I menyesal kenal dengan u..

Sam: U menyesal? Tapi I puas.. Jangan lupa datang kenduri I nanti.

Molly: U akan dapat balasannya nanti . .



Lelaki tersebut kemudiannya mendapat jodoh wanita yang diimpikannya.. 


MALAM PERTAMA LELAKI DAN WANITA YANG BARU DINIKAHINYA.



Sam: Sayang… I love u so much..

Sally: Me too sayang..

Sam: I bertuah kahwin dengan u.

Sally : I pun, sayang.. I ada something nak beritahu kat u..


Sam: Apa dia sayang?


Sally: Sebenarnya.. u bukan lelaki pertama yang tidur dengan I..I pernah tidur dengan semua teman lelaki I.. Untuk suka-suka je..Cari kepuasan sebelum kahwin.. Tapi bila nak kahwin,I cari lelaki baik macam U untuk jadi suami I.. U tak kisahkan?

Sam: WHAT?????????????????? (terkejut)


NAHH! ambil sebiji kau!..




Allah S.W.T berfirman, “Perempuan yang jahat untuk lelaki yang jahat dan lelaki yang jahat untuk perempuan yang jahat, perempuan yang baik untuk lelaki yang baik dan lelaki yang baik untuk perempuan yang baik.”(An-Nur’:26).



cerita yang penuh pengajaran yang bermakna..pada kaum hawa diluar sana..jaga lah mahkota anda..berikan mahkota anda kepada lelaki yang bergelar suami..pika nak share benda ni..al maklumlah sekarang ni macam-macam kes..lelaki pulak jangan lahh selalu nak mengambil kesempatan terhadap kaum hawa yang lemah ni..

perkataan yang berhikmah dan harus di ingat!!!

Perempuan yang JAHAT untuk lelaki yang JAHAT..manakala lelaki yang BAIK untuk perempuan yang BAIK!

kalau kita nak isteri atau suami yang baik..kita kena jadi baik..kan?



pesanan ringkas buat pika untuk anda pada magrib-magrub ini..hehee..ok?..JOM SOLAT :)


thanks for reading this :)

Monday, December 26, 2011

how i'm usually wear my shawl

assalammualaikum

hai.....

nahhh! gambar berukuran XL untuk tatapan sebagai permulaan..

al-kisah macam ni..di suatu hari tatkala pika sedang bersuka ria tiba-tiba ada sorang akak ini tanya pika "ehh, macam mana u pakai shawl?" ..pika dah blurr..sebab tak kenal siapa kah gerangan gadis itu..eheee~  ..lantas pika pun jawab pertanyaan akak tu " sy lilit-lilit je ni kak" ..akak tu begitu teruja dan suruh pika ajar dia..bukan tu saja, kawan-kawan pika pun ada jugak tanya..dari situ lahh ilham pika datang nak buat tutorial ni...pika nak share macam mana pika selalu pakai shawl..cara ni memang nampak complicated tapi seriously senang sangat!!! dua pin pun dah cukup! PERCAYA LAHHHH!

pika suka style yang mudah-mudah sebab bila simple and senang ni..mudah kita nak solat..tak payah la lama sangat nak bersiap-siap lepas solat tu..hehee..




enjoy this tutorial..siapa yang berminat boleh cuba..
macam mana? boleh faham?..mesti nak gelak kan sebab dengar suara pika yang garau tu..hahahaa..that time pika tengah sakit tekak..masih gagahkan diri untuk buat tutorial..sila abaikan suara ke garauan tu ok..
apa yang pika membebelkan dalam video tutorial tu?
pika cakap sesiapa yang berminat untuk beli fancy vintage brooch and shawl or pashmina or satin shawls tu boleh beli dekat pikalurve
*membebel jerr ek..hee~
this the final look!..superbbbbbbb like it!
do visit pikalurve for more!
boleh LIKE PAGE pikalurve jugak!!!
happy sharing!!!!!
BYEE~
thanks for reading this :)

watching Mission Impossible 4 Ghost Protocol

assalammualaikum

alhamdulillah..baru satu hari Pikalurve 2nd GIVEAWAY bermula..sudah mendapat sambutan yang baik dari blogger-blogger yang hebat!..terima kasih kerana sudi join..ajak lah kawan-kawan join sekali..yang belum join tu..cepat-cepat join :))) banyak hadiah menarik menanti anda..jangan lepaskan peluang ini..

hari ini pika ke e@curve tengok movie with my parents..hehee..tengok cerita yang superbb iaitu Mission Impossible 4..memang best okehh!

sebelum itu..saksikan gambar posing gediks khas dari pika buat anda semua.. :P

time ni ondaway nak pergi ke e@curve...


sampai-sampai..beli tiket..and...singgah HOT ROLL jap..lepaks di situ sementara tunggu masuk panggung...


my beautiful mom eating peanut & chocolate crips..


dengan rasa gembira nya tayang HOT ROLL chicken cheese den!..dengan muka kebolatan tu..hahaaa..peduli apa sebab perut dah keroncong untuk ana gitu..hehee...
wasalam...

ice lemon tea....

okehh..cukup cerita makan..lepas makan,kami menantikan cerita M:I 4..
nah! terpangpang poster berukuran XL..hehee..
having fun with my parents..yeayy!!! mari bersantai di pawagam sambil tengok cerita action..hee~

jom tengok trailer M:I 4
faham tak? tak faham..kena tengok dekat wayang..ehee~

serious tak rugi pun tengok cerita ni..best and berbaloi..tapi anda mestilah mengikuti cerita M:I ini dari yang first..baru lebih seronok dan faham..kalau tak nanti tercengang je dalam wayang tu tak tahu apa2..tp kalau siapa yang terer tu mesti boleh agak punya lahhh :D

lepas dah kusyuk dalam panggung hampir 3 jam jugak lahh..dapat seat depan pulak tu..memang kepala mendongak keatas je lahh..keluar panggung kepala senget..hahaa..

with my parents..wajah gembira tu..
i love you for a thousand MORE!
*maklumat, ayah pika memang tak reti senyum..heee~

totally great day!..dapat tengok movie yang best dengan my parents..

BYEE..

thanks for reading this :)

Saturday, December 24, 2011

my bumblebee

assalammuaalikum

hey people...lama gylerr tak berbelog..sebab pika sekarang busy study sikit..and line internet dekat rumah sewa lembab mcm siput bab*..hahaaa..so, sekarang tengah holiday seosan..ye ye jerr..actually tengah cuti mid term..so, sekarang pika di rumah..my sweet sweet home! yeayy! happy to be home!...


apa motif letak gambar Chevrolet Camaro SS???
pika berangan-angan lah kereta ini dapat berubah jadi macam bumblebee!..

tapi hakikatnya....
jadi myvi SE 1.5 ....


this is my bumblebee!!! yeayy..
i have my own ride bebehh!

and of couse..thanks to my sugar daddy! HAHAHAA...no lahh..my real dad sebab belikan pika kereta ni..nak bumblebee carmaro SS tak dapat..dapat bumblebee myvi SE 1.5 pun okeyh jugak :D

sangat-sangat bersyukur!!! alhamdulillah...

BYE!!!

thanks for reading this :)

MOTD: A Thousand Years

assalammualaikum


hello :)

sila lah click..untuk dengar..
sumpah sweet sangat..

breaking dawn part 1..ehee~

i love you for a thousand years!!!! anyone?? NO..bye..


thanks for reading this :)

Friday, December 09, 2011

semester empat dengan keadaan yang baru :)

assalammualaikum

hello pepss!

hai, hahahaa..pika tahu memang terlalu lambat sangat untuk pika nak update pasal semester baru ini..ye lahh konon..sudah nak masuk minggu keempat, kuliah sepatutnya bermula tetapi kerana tidak kehadiran lecturer..kuliah nya asyik tertangguh..horeyyy! (nanti nak final baru terhegeh-hegeh nak habiskan topic) ..pika pun masuk semester empat ni lambat kot..minggu ketiga baru pika pergi kuliah..hari khamis pulak tu.hohoo...kemana pika menghilang??? ssshhhhh~ 

sebelum apa-apa...

ini lah rupa exited pergi kelas..hehee..

dah la lambat erkk..heeee~ siap kena kirim salam dengan lecturer account lagi..terima kasih kepada kawan-kawan yang menyampaikan salam lecturer itu kepada pika..ramai kot yg sampaikan salam..hahaa..
(terasa macam budak-budak nakal pula..hehee)

bila dah start kuliah ni yang macam malas..tapi untuk masa depan kita tidak boleh katakan taknak..but this semester agak tesion sikit lahh..member-member course lain seronok je subject depa 4 ke 5 subject je..ada tu 3 subject je..perghhh! bertuah sangat..but for my course..memang sangat-sangat bertuah! sampai LAPAN (8) subject kami kena ambil untuk semester ini..penat mak noksss...! so, awal-awal ni pika enjoy dulu sementara ada kesempatan untuk enjoy kan diri..hehe..but sebenarnya seronok jugakk sebab dapat jumpa kawan-kawan..sembang sakan lahh kan..

yang lagi best nya..pika dah movin to rumah sewa! yess..this semester pika telah memilih untuk stay di rumah sewa..hehee..seronok lahh sebab hidup berdikari sangat..kenapa duduk rumah sewa..pika tak berapa suka dengan peraturan dalam kolej..sebab ketua kolej tu cerewet okehhh!..tu jerr..ssshhhhh! jangan heboh kat orang tw...hehee..


nanti pika upload gambar rumah sewa pulak..apa yang kami masak..perghhh! pika masak okehh..don't judge a book by its cover!..and sneak peak my room..wee~ hehee..insyaallah kalau kerajinan melanda diri ku ini..hikhikhikk..


bye byee~

thanks for reading this :)

Tuesday, December 06, 2011

MAKE UP: Stunning Gold Inspiration

assalammualaikum

hello..

hai beautiful!!! today pika baru upload my second video tutorial for make up..actually pika dah lama dah buat video ni..cuma tak upload-upload lagi..memandangkan pika takde buat apa-apa hari ini..jadi pika telah berjaya upload tutorial di youtube! yeayy!!!! kenapa gembira sangat ek?? siapa yang pernah upload video dalam youtube akan faham perasaan pika..berjam-jam tunggu nak upload okehh..wrghahahaaa..
as i mention, pika suka make up yang simple and gorgeous gitu..so, kali ini pika cuba make up yang agak stuning which is Stuning Gold Inspiration..siapa tak suka GOLD kan?? weeee~~


cara nak apply pun mudah and simple..kalau mereka yang takde make up palatte tu..korang boleh cari set Bobbi Brown..cuma ada 4 colour je..kalau tak silap..tak pun korang boleh cari mana-mana make up yang korang biasa pakai and mudah di dapati di watson or guardian..but for me eyeshadow yang okeyh is revlon or in2it or silkygirl..sebab eyeshadow dia lasting and color pun pekat..bukan macam sesetengah eyeshadow kena apply banyak kali pun tak nampak jugak color nya..ada sesetangah orang prefer makeup yang soft..


kalau bahagian kening..pika tak apply terlalu banyak..and pika sememangnya tidak cukur kening..dosa tw!..jadi pika bentuk kan sikit dengan dark brown..kenapa pika tak guna black? sebab kalau guna hitam nampak sangat macam tebal..and kita tak nak lahh orang tegur muka kita nampak pelik ke hapa..so, guna warna yang terang sikit dari warna rambut yang asli..jangan blonde sudah..hahaaa..

so, this is my tutorial..enjoy!
make up ini sesuai di applykan ketika anda ada Dinner ke..mesti lahh anda mahu kelihatan begitu gorgeous but not to much and simple kan? seriously make up ini memang sesuai...selain itu..make up ini sesuai untuk function or event..kepada mereka yang selalu ada event or function you can try this make up..

soft pink and coral red lipstick sweet together..

why pilih wana lipstick yang terang sebab make up kita gold..so, nampak contrast sikit..

hehee..

Selamat Mencuba!!!


p/s: kalau korang nak request ke apa..boleh!!!..and next tutorial is HIJAB TUTORIAL..macam mana pika selalu pakai shawl..insyaallah :)))


thanks for reading this :) 

Monday, December 05, 2011

makhluk ORANGE!

assalammualaikum

hello people!

sebelum bermulanya kata-kata puitis dari pika...

.jum tengok makhluk ORANGE

hahaa..

quick update sikit..now pika tengah bercuti..
dekat mana agak nya erkk? boleh teka atau tidak? huhuu..


thanks for reading this :)

Friday, December 02, 2011

pikachu ke pikalurve?

assalammualaikum

hai!!!..hahaa..saja-saja short update jerr (boleh percaya ke?) ..HAHAA..
pika baru sampai di rumah..yeahh! memang menggila betul budak ni..dah la balik U lambat..balik rumah bukan main awal lagi..HOHOHOOO..

orang selalu tanya kenapa suka nama pikalurve sampai letak nama blogshop pun pikalurve?
pikalurve tu ialahh...kalau bahasa Greek Roman dulu-dulu tu (start temberang pak belalang)

"pika" = syafiqah hashim
"lurve" = macam love..apa yang di sukai


so "pikalurve" ialah apa yang pika suka..hohohoo..


jangan tertukar dengan pikachu ekkk...korang pernah jumpa pikachu secara live tak?...nak tengok?


 tadaaaa~
alololololo..tomeyyyyyy comelsssss nya!
apa macam???
comel sangat!!!!!!

pikachu ke pikalurve?
fine!..kalau google or youtube ke..kalau nak taip 'p.i.k..'..pastu kat bawah tu bagi option pikachu..waaaa! nampak bebeno pikalurve nyaa...kehkehkehhh..


mental japp!

byeeeeee...

thanks for reading this :)