Saturday, July 30, 2011

Turban style

assalammualaikum

hai,

this is how i style my turban

hihii..

just a simple wrap :)
i wear it with short style sateen shawl by pikalurve


ohh! btw, this style sy reka sendiri..hehee..guna kan ke'crative'an sy utk mereka logo..ehh, bukan2..mereka turban style..heeee...


as a special look, sy tambah mutiara 
(terus nk nyanyi lagu persis mutiara..huhuu)


nak tambah lagi..nahh! sy letak bunga rose kat tepi..
jyeahh!

LOOK DIFFERENT ryte?

actually, sy pakai turban style ni time Dinner Planter's Guild semalam (29/07/2011)..buntu nak pakai tudung apa..and this idea came out!..and this all what i got!..sy sangat-sangat sukakan nya!


HAPPY! HAPPY!


tataa~



thanks for reading this :)

Monday, July 25, 2011

BPP: Fashionista (susuedoodday)

assalammualaikum

nk review siapa kali ni..



blog susuegoodday!!!..woww..blog ni jugak antara blog2 pebret sy..gambar2 dlm blog kak sue sgt2 cantik..kak sue terer bergambar kalau nk di bandingkan dgn sy ni haa..tak ke sy ke longkang jwb nya..huhuu..kak sue ni sy letak dlm kategori fashionista..sebab kak sue pandai bergaya..ada juga inspirasi buat sy..tp kak sue ni kecik molek je orgnya, cara sy ckp cm pernah jumpa pulak tuan empunya badan..hehee..sy belum jumpa dia lagi (i wish kita dpt berjumpa satu hr nnty) tp sy selalu bca blog dia and dia ada nyatakan dlm blog dia..tak caya, pergi usha blog dia.hehee..

dia bergaya okeyh... :D
gaya 1

gaya 2

 gaya 3

ultraman gaya..hehe..*gurau2!..

gaya 5

gaya 6

gaya 7 *pebret!

 gaya 8 *pebret jugak!!

SUDAH2!!nk tgok lagi gaya2 kak sue ni, korang kena terjah sendri blog kak sue..kak sue join utk HFW..apa HFW???  Hijab Fashion Week lahh..utk org2 yg cantik dh bergaya join..hehee..currently kak sue bekerja sebagai PA..kalau tak silap lahh..
http://susuegoodday.blogspot.com
click jgn tak click..nnty menyesal tak sudah.. (:



okeyh itu shaja buat masa skrg ni..


vanakam!..tocey2!



thanks for reading this :)

Saturday, July 23, 2011

BPP: Tutorial BEST! (Zoe Zau Yah)

assalammualaikum


BPP kembali :)



blog yg bnyk tutorial and review product..i like..kdg2 tu usha jugak product apa yg sesuai utk skin..and cik zoey ni selalu berjalan sana sini dgn boyfren dia..ngehehee..syokk2..dia jugak pernah kena review dgn abg ben..perghh, caya lahh weyh!

Pn.Lawa one


Pn.Lawa two


 tgok2..punya lahh protect gambar sampai letak url blog kat muka you..


cik zoey..nnty buat tutorial lagi ehh..buat lahh bebanyak-banyak !!!


my pebret :)

susah nak C&P picture Puan Lawa ni sebab right click dia unsfunctional..so, faham lahh ye cm mne sy bersusah payah jugak nk C&P picture Puan Lawa ni..heheee...org femes kan..mesti lahh jga picture dorang dr di curi oleh fakers2..

makeup dia cantik2..muka nmpak flawless je..mata dia kaler2 and besau..i LIKE!!! i LIKE!!!
nk tgok tutorial2 yg boleh membantu anda wahai gadis2 di luar sana???

terjahh lah blog cik zoey!
sekali dh click bnyak kali korang nk click..


tataa~



thanks for reading this :)

Friday, July 22, 2011

resipi: Cucur Bilis

assalammualaikum

Hi,
cucur or cokodok (kalau slh eja, maaf) mmg dh common utk mknan sarapan pg kan..bnyak jenis cucur yg boleh kita perhatikan..ada cucur udang, cucur bilis, cucur pisang, and etc. ..and mudah sgt nk buat cucur..jadi dgn rasa berbesar hati nya..sy nk tunjuk mcm mne sy buat cucur bilis cara sy..


this how it looks :)


What you need :-

ikan bilis, tepung gandum, sikit air, 2cubit garam, secubit kunyit

ikan bilis wajib..tanpa ikan bilis tk boleh panggil cucur bilis..mcm tu jugak cucur pisang and cucur udang..habis cucur badak mcm mne? OK, bye!


how to do :-

1. masukan tepung gandum dlm bekas yg sesuai utk di gaul, masukan sebanyak mana yg anda nk hidangkan
2. masukan sedikit air sehingga tepung gandum tu menjadi adunan, jgn letak bnyak2 air ye..nty cair..
3. masukan kan 2 cubit garam and 1 cubit kunyit kedlm adunan td (buat hingga secukup rasa)
4. kacau adunan tersebut sehingga sebati, sementara kacau tu, panaskan minyak kat atas dapur
5. masukan ikan bilis and kacau lagi
6. dgn menggunakan sudu, masukan adunan td ke dlm minyak yg dh panas..satu per satu

8. tggu sehingga masak and rangup
9. angkat and toskan minyak cucur yg dh masak tu
10. boleh di hidangkan dgn sos cili..yummy!


this how it look ..
ikut jugak kreativiti masing2.. korang boleh masukan kucai or bawang..sy bukan penggemar kucai and bwg..kalau sy, lg banyak ikan bilis lagi syokk!


selamat mencuba!


tataa~
thanks for reading this :)

Thursday, July 21, 2011

kakak dah komponan

 assalammualaikum

hey people..ptg td kakak sy bt hal lahh pulak..komponan kata nya..dia bukan mengandung ye, harap maklum..dia calon suami pun belum ada (belum ada jodoh yg sesuai.) ..dgn rasa komponan dia tu..dia telah mengepaw sy utk belanja dia mkn ayam penyet..wahh! free2 je ehh..

sy ajak lahh dia mkn kat warong penyet..tp dia kata tak payah lahh..nnty dh mkn kompom pedas and nk air yg bnyk..ok FINE..jd sy ni drive lahh ke warong penyet and bungkus kan ayam penyet dua..dua?? yelahh..tk kn nk tgok kakak sy mkn je kot..sy pun nk mkn jugak :DDD


rupa ayam penyet bila di bungkus..tk nmpk ke'indon'an nya..nmpk cm nasi ayam biasa je..
ahhh,,lantaq lahh..jnji rasa nya tetap sama..korang nk ckp apa ckp lahh..sebab ayam penyet ni dh selamat dikebumikan dlm perot sy.. wink wink ^_^




Then,
ptg td teman kakak sy pergi KL jap..nk settle pasal pak cik i kawen (bukan i ehh)..nk cr brg yg sesuai lahh..penat jugak lahh berjalan..beli itu beli ini..wahhh..cara sy ckp cm bnyk brg pulak yg shopping..


 simple wrap from me..
this hijab i got from Mekkah..very wide and very long then pashmina..boleh bayangkan tak besar mana..boleh bt selimut aww..sy belum pernah tgok hijab yg panjang and sgt lebar sepanjang sy hidup and bertudung..(cm batak pulak)

and..ada jugak org tnya sy, 
" u pkai product apa?? "
" buat lahh tutorial.. "
and  blaa..blaa...blaaa..

kpd gadis2 jelitawan sekalian, nnty sy akan review product apa...and kalau ada masa, sy buat tutorial (kalau rajin..ngee~ )...
mood perasan cantik dh sampai..wekk :P




Then,
td chiro kena kurung dlm laci meja study i..huhuu..ni semua kerja my sis..tk pernah pulak terfikir nk kurung chiro dlm laci meja tu...taraa~ i got another idea how to bully chiro next time..bhahahaaa..

bukti2!!!

cian dia :)




tatataaa...


XOXO

thanks for reading this :)

BBP: husband & wife (Liza Razak)

assalammualaikum


hai awak awak semua!!! (dgn rasa exited nyaaa..)


BPP nk jalan kan tugas terjah ni..mari usha mereka :)


 husband & wife yg sweet ni..woww! i LIKE her blog..siapa???LIZA RAZAK..hehee..blog sis liza ni best kerana..blog dia mesti ada cerita pasal fesyen..wahhh! mmg kesukaan i, you!!!
kalau tak fesyen, makan..tak makan, berjalan-jalan, tak pon shopping.. tu semua yg i suka..hehee..
ehh, tak lupa jugak kisah2 romantik mereka (sis liza & mr.kudud) bersama..kalau korang follow blog dia dr awal, romantik jugak lahh kisah hidup H&W ni..



camwore  one

 romantik


 camwore two

hehee...gambar2 ni semua sy C&P dr blog sis liza..harap maklum

and syok nya pulak, sebab sis liza ada haiwan peliharaan yg jrg2 org nk bela..kalau setakat kucing, ikan, kura-kura, kambing, lembu..dh biasa dgr kan...antara contoh nya cm CHOMBEE (bukan mami jarum), CHICKEN (bukan ayam) and..nak tahu lagi..usha lahh blog dia keyh...

sekali anda click kompom puas hati.. :)))


til then,

byee..


thanks for reading this :)

lukisan zaman pak kadok dulu

assalammualaikum

hi people!

sy ni mmg exited kalau bab lukis2(semua benda kau nk exited)..walaupun sy tak reti lukis tp sy terer mewarna..wekk:P ..hehee..walaupun sy tak reti nk melukis tp sy suka tgok lukisan..nak2 yg ada gambar sendiri..cantk ke burok lain cita, sy tgok dlu..kalau burok sy akan conteng balik lukisan tu..kalau cantik akan ku frame kan kat rumah ku..

mlm td selongkar gambar2 time aweksss2 muda dulu (tamatlahh zaman perekolahan)..then nmpk stu lukisan yg mmg first time org lukis gmbar sy dgn jaya nyaa..huahuahuaaa...berbangga seketika :)))

walaupun dh zaman glabalisasi (memandai je) ..nk jugak tunjuk jugakk kat hampa semua lukisan zaman pak kadok dulu..lantak lahh, sy dh lahir ke belum masa tu..heheee...hampa nk tgok, scroll ke bawah..tak nak tgok, click tanda pangkah kat atas kanan anda..TQ :)



V
V
V
V



perghh lukisan sy dgn artis ni..jgn jeless.. wink wink ^_^


|
|
|



okeyh FINE! nk nipu tk leyh..muka sy dgn nisha my friend kat astech..RINDU KAMUU!!!
hehee..gambar ni di lukis oleh LEE LEE,(bila tgok nama cm org cina..tp bukan..hihii) kawan sy time kat astech dulu jugakk..dia mmg terer melukis..dr dulu sy pujuk dia suh lukis gambar sy..siap bg gambar lagi, dia tak lukis2..busy bebeno agak nya tu..

nnty rajin2 kan diri lagi ye lee lee utk lukis gambar pika yg selalu perasan lawa ni :)

note: muka bebudak lagi tu..fuyoo!
*kalau tak perasan tak sah :P


ada sesiapa nk lukis gambar sy?? OK bye!
=.="


XOXO

thanks for reading this :)

Blog Pilihan Pikalurve

assalammualaikum

lepas ni sy akan adakan satu segmen..org nk bt segmen, kau pun nk buat jugakk..nyibOk jerkk..tukar lah..lepas ni sy nk buat satu BPP..apa tu???huhuu..BLOG PILIHAN PIKALURVE..bg can ceq nk perasan diva jap..hahahaaa..ceq sedar ceq tk femes, tp ikut suka ceq lahh, ceq nk bt satu penghargaan buat rakan-rakan blogger and ceq punya follower, ceq punya pasal lahh.. jyeayhhh!

bnyak lahh kategori yg akan ada..kalau ceq kaya, ceq bt anugerah BPP keyh..
*kalau tak perasan tu mmg bukan sy :)


btw, nk tunjuk something..BHAHAHAAA...biar sy gelak dulu sebelum org lain nk gelakk..
T_T


dgn semangat bebeno nya..sy bercengkang mata utk buat banner yg tak seberapa ni..
lataqqq lahh hampa nk kata buworkk ka apa..janji mata sy kata LAWAA~ 
(mmg sah2 mata rabOn)

hehee..so..nntykan akan dtg..siapa blog2 yg bertuah ceq nk terjah..
jeng..jeng..jengg!

dh lahh..ceq nk p tutp mata ceq yg dh bercengkang td..zzzzZZZZZZzzzz...
jumpa utk BPP nnty ... :)))


tataaa~


thanks for reading this :)

Tuesday, July 19, 2011

Make up: Purple Disire :)

assalammualaikum

Hi..mood tgh semangat sekarang..so, pika nk share sesuatu..memandangkan i'm PURPLE LOVER!!!!..kalau boleh semua nya nk purple..but, kunk org ckp cm takde warna lain je dlm dunia ni ekk..huhuu...blablablaa~ and td jumpa one purple makeup tutorial yg superbb..inspired by Ayun Ayunar (fashionista neyh) yg mmg ngetop wokeyh! I LIKE HER! Hijab style or Makeup..mmg gorges gitu..aww! i like2!

nk jugak bt Purple Disire ni??? okeyh2..CLICK HERE!

so, ini lah hasil makeup Purple Disire by me..hehee..

fully image..


 lots to improve bebehh! i'll try next time keyh :)

for my basic:-
BB cream and concealer


 closer to my eye side..
(woww! mata ku cokelat..hahaa..perasannnn~)

for my eye:-
first i apply black on my lid and follow by hot purple..then, blend them all..
pastu pkai black liquid eye-liner and black mascara



for my check:-
blusher nude pink

for my lips:-
lipstick nude hot pink 

 note: i tak draw my eyebrow..hehee..


last but not list...kembar yg terpisah..heheee..
maaf, perasan jap..
=.="

sis ayun ni cun cm scha oo..mmg tak sama langsung dgn sy lahh kan..hehee

sekali-sekala nk perasan ..tak salah...   ^_^

btw, sis ayun ni bnyk dh buat tutorial..bukan tutorial make up ke..malah ada jugak tutorial how to wear shawl..nnty usha lahh blog dia keyh..dia jugak ada BLOGSHOP sendiri..and baru2 ni dia dh berjaya buka kedai sendiri kat nilai..yeay!!lepas ni boleh shopping utk raya..
 woww!


til then..


tataa~



thanks for reading this :)

Monday, July 18, 2011

resipi: Cold Blog cara Pikalurve

assalammualaikum

hey people..

today, sy nk buat ice blanded ala-ala Cold Blog..hahaaa..cuma takde buble or pearl je lahh..huhuu..
kira nya informal lahh ni..setakat ice blanded..senang je kot..tp tetap nak buat jugakk..hehee..kalau korang perasan sepanjang sy buat resipi ni..semuanya yg mudah2 saja..maklum lahh..kan..


gi ni lahh rupa 'cold blog' sy...
sy buat perisa MILO..
jyeayy..senang je kot..milo merata-rata ada jual..kn?
tp sy letak dlm mangkuk..cm sup lahh pulak kan..ngehehee..
kalau korang ada bekas yg sesuai..letak sahaja sebelum ianya cair..hehee..
so, mari kita mula kan..

what u need are:-

 
 ice                                            susu pekat manis

 milo


how to do:-
1. amik ice ketul and masuk kan dalam blander (pengisar) *kalau ada blander ice lagi bagus.hehee..
2. then masukan milo dalam blander (pengisar)
3. masukan susu pekat manis yang sudah di gaulkan dgn air..masukan sikit je air kat dalam susu pekat manis tu and kacau sehingga sebati
4. masukan susu td dlm blander (pengisar) 
5.tutup blander tu and kisar campuran td..
6. lepas dh blander..masukan dalam bekas yg sesuai then tabur milo and susu pekat manis atas ice-blanded td..simple je kan?

siap di hidang..

SENANG SANGAT-SANGAT!!!!
rugi tak cuba..kos nk buat pun murah..hehee..


selamat mencuba!


tataa~


thanks for reading this :)

Sunday, July 17, 2011

morning with STEREO HEART

assalammualaikum

hai korangg!

 pagi yang indah ni..sementara tggu nk balik rumah utk cuti mid-term ni..sy sempat lagi berbelong..huhuu..
sempat lagi..
 
skrg sy tgh dgr lagu STEREO HEART by Gym Class Heroes fit. Travie McCoy ...lagu yg sesangat sweet cm sweet corn (sweet sgt lahh kan?) ...sekarang dh jadi lagu pebret..dok ulang beratus-ratus kali smpai balik rumah..hahahaaa..LYRICS lagu ni bestt! siapa nk nyanyikan utk i..please!huhuu..pagi2 G.C.H dh buat sy jatuh cinta sengsorang...berangan cm di awangan lagi aww..hahahaa..


jom layan bahagian2 LYRIC yg sy suka uhh.. 
(not fully lyric keyh..sy amik yg mana sy suka je :D )
 
I think finally found a note to make you understand
If you can hear it, sing along and take me by the hands
Keep myself inside your head, like your favorite tune
And know my heart is a stereo that only plays for you

My heart's a stereo
It beats for your, so listen close
Hear my thoughts in every note

Make me your radio
Turn me up when you feel low
This melody was meant for you
Just sing along to my stereo

Oh oh oh oh To my stereo
Oh oh oh oh So sing along to my stereo

[Bridge]

I only pray you never leave me behind
Because good music can be so hard to find
I take your hand and pull it closer to mine
Thought love was dead, but now you're changing my mind

[Chorus]

My heart's a stereo
It beats for your, so listen close
Hear my thoughts in every note

Make me your radio
Turn me up when you feel low
This melody was meant for you
Just sing along to my stereo

Oh oh oh oh To my stereo
Oh oh oh oh So sing along to my stereo


hahaaa..bnyk lagi yg lain tu semua nya rap by Travie McCoy..korang leyh nyanyi ke lelaju???huhuu..


nk dgr full song..???
JOM usha kat bwh..ada lyrics skali..




lalalalalalalaaaaa~


senyuman yg indah di pagi2 hari..
hehee..indah ke???

senyum lagi dgn my trio friends



okeyh lahh..saja2 hiburan di pagi hari..

tataa~


thanks for reading this :)

Friday, July 15, 2011

macaron sensation

 assalammualaikum


Hi!!!

what is that..that freaking thing..NO NO NOO..
(ala2 lagu dlm cite Kim Possible gitu).heee..

 macaron is like sweet2 cookies yg tgh meletOp2 sekarang ni..ia di perbuat drpd putih telur, icing sugar and and..hurmm..tataw..you guys search sendiri lahh ehh..i pun tk pernah buat macarons ni..so, i tak berapa arif..huhuu..selalunya macarons ni ada filling kat tgh2 tu..and boleh didapati dgn pelbagai jenis perisa..mcm2 perisa boleh letak..for me i prefer cream cheese, chocolate and blueberry (not blackbarry ye)..mmg sedap sehingga menjilat jari gitu!..yang special nya and menjadi tarikan ianya boleh didapati dgn pelbagai jenis warna2 yg menarik and striking gitu..contoh nya, hot pink, baby blue, yellow (warna cm bumblebee), purple and etc...but, the sad is macarons ni small jewp, so tak puas nak mkn..mksdnya kita kena beli bnyk2 lahh..mkn sampai puas..sekali mkn nk lagi..but bila dh mkn..nk lagi..pastu nk lgi..lama2 belajar buat sendiri..hr2 boleh mkn and ia boleh di simpan cm biskut jugakk lahh..but, keep away from semut2 and hot weather lahh..insya' kekal sehat macarons anda..jgn risau ye..cara sy, cm cuba mempromosi juala pulak..bla blaa blaaa...hee..

actually, if korang nk buat sendiri pun boleh jugak..korang boleh search kat internet..belambakkk okeyhh..cuma persoalan jadi ke tak tu terpulang dgn cara pembikinan anda sendiri..hihii...
kalau jadi..amik gambar..tempek bebo2..sebab bangga boleh buat..kalau tak jd..diam2 sudahh..nnty cuba lagi..lama2 buat, kompom jd punyaaa...



jom tgok hasil yg jadi



|
|
|
|
|
V


melelehhhh jap tgok gambar macarons ni..uhuuuuu~
*ni i bt sendiri tw..

okeyh,  PERASANN =_="


lalalalalalaaaa~

time i bukak booth hr tu, Lips Roses Inc.(share booth dgn pikalurve) ada jual macarons and i pun beli lahh..and rasa dia mmg superbbbb...org keep asking..keep asking and keep asking

"    apa tu??"     sambil tunjuk kat macarons tu..huhuu..

and berjuta-juta kali jugak lahh nk kena explain ..fuhhh~ penat..but demi customers tercintaaa..kami explain sahajaaa..no problem lahh..small thing je..tak rugi pun nk explain kat org lain..benda baru ni, kita boleh share2 kan..sebab macarons ni dh mula nk femess ..kat mana2 pun (KL perhaps..huhuu) boleh dpt macarons ni sekarang..


muka mintak penyepak kuasa 2..huhuu..


first bite pun, you akan rasa kesedapan nyaaa..huhuu..
nak tahu actual size of macaron, as u can see lahh,, besar mana i pegang..biskut HUP SENG pun lagi besar..ngahahahhaaa...so, its up to korang lahh nk beli biskut HUP SENG atau macarons yg sedapp!
tak salah sekali-sekala mencuba something new kan?


flavor ni je yg tggl..bnyk dh habis..
ini adalah contoh macaron yg di jual di booth sy..macaron ni adalah dari Lips Roses Inc.


something new jugakk lahh..apa yg kami jual ni..tak terlalu common lahh kat pilah ni..errrrrr...

so, anyone yg belum try..you guys boleh cri lahh kat mana2 tempat yg berhampirang dgn anda..
okeyh?


thats all bebehhh..

tatataa~~~



thanks for reading this :)