Thursday, October 27, 2011

sekadar pendapat (gadis berhijab)

assalammualaikum

hai people..

ada je tak kena kan? kenapa ekk? 

mulut orang:-
"colorfull sangat minah bertudung sekarang"
"lilit-lilit sangat ni.."
"bila ada angin fuhh berterbang-terbang tudung ni al-maklumlahh loose shawl style lahh kata kan.."
"bersinar-sinar tudung dia..sakit mata aku"
"banyak nya benda gantung-gantung kat tudung dia"
"ada bunga lahh kat kepala dia..HAHAHAA"


what so FUNNY? see your self before judge others..

kalau biasa kita tengok sekarang ni kebanyakkan nya nak kritik gadis-gadis bertudung..kenapa ekk? sakit mata ke tengok orang pakai tudung..bukan apa..selalu tengok orang dok complain wanita-wanita bertudung sekarang..sy pun salah seorang wanita bertudung jugak..jadi i ada a few pendapat jugak.....

orang selalu perlekehkan wanita bertudung ni tak boleh bergaya..kau sarung jelahh tudung labuh kan senang..apa lahh masalah nya kalau orang bertudung ke tidak..dan dan tu lahh keluar segala hadis..nasihat orang sana sini..sampai tak bagi awek sendiri pakai selendang lahh apa lahh..macam-macam sekarang..abeh kau pakai tudung bawal pun selempang kebelakang apekehalnya pulok? tak ke nampak jugak dada wanita tu..and tudung bawal pun jarang jugak..means like kalau pakai tudung bawal ni kau baik sikit rr..but kalau pakai seledang/pashmina..mesti nak bergaya acah-acah macam yuna and hana tajima kan? such a weird lahh orang sekarang ni..

kata zaman dah moden..apa salahnya nak bergaya..kalau perempuan bertudung je kau nak kritik lahh apa lahh..padang sebelah nampak awek free hair..kau boleh pulak puji dia cunn! 

see! faham tak apa yang cuba sy sampaikan.....perempuan yang bertudung takde kelassss..perempuan yang tak bertudung baru ada kelass..rasa bangga sikit nak jalan dengan orang macam tu..its not i nak mengata orang tak bertudung or something..i just nak u boleh tengok situasi sebenar..

ayat yang pedas sikit mesti keluar macam ni..'orang yang pakai tudung tu belum tentu baik, dan orang yang free hair tu belum tentu jahat' .. 'orang yang bertudung tu belum tentu masuk syurga!' memang lahh kan..bergantung pada amalan kita jugak..but korang pernah terfikir tak orang yang tak bertudung sudah tentu masuk neraka? .. just asking..

wanita yang sudah bertudung pakai baju tutup aurat pun kena komen..bila sampai awek jalan pakai skirt pendek dengan sleveless shirt tak kata pape pulak kan..siap puji-puji..tengok sampai mata tak terkelip-kelip..

pernah tak korang nampak orang bertudung labuh pakai purdah korang kata cunn nya awek tu..pernah???

fikir-fikirkan lahh...


but, situasi ni jugak sy tak memihak kepada mereka yang bertudung jugak..di mana pakai tudung tapi nampak lurah bont*t maksudnya baju senteng lahh..dan macam-macam lagi lahh..lalalaa~..gadis yang macam ini perlu jugak ubah sikap..sebab gadis-gadis yang macam ni tak pasal-pasal semua wanita bertudung kena.. kan?..

pika pun manusia, kadang-kadang akan melakukan kesilapan..tapi kita belajar dari kesilapan..manusia yang tidak melakukan kesilapan adalah manusia yang rugi..percaya lahh..

so mari kita berlajar dari segala kesilapan..jangan tahu nak tegur orang je..tapi diri sendiri tak tengok dulu..pika terfikir nak buat entry ini sebab pika terbaca satu blog pOndan ni..bukan main tegur gadis bertudung dengan bahasa-bahasa yang kasar and yang paling tak boleh terima siap ada hadis bagai..sebelum nak tegur tu tengok diri sendiri dulu..am i right? .. kalau tegur cara yang baik..maybe orang boleh terima but, kalau melampau sangat, siapa yang tak naik hangin kan?..


last words from me
|
|
|
V
and wisely ^_^


sekian terima kasih..


tataa~

thanks for reading this :)


8 comments:

  1. Setuju sangat dengan Pika! Kita sependapat.
    Cuba renung ayat ni:
    "Perempuan bertudung tidak semestinya baik, tetapi perempuan baik pastinya bertudung"

    ReplyDelete
  2. BUDAK CHOMOT: betul tu! owhsem words!

    ReplyDelete
  3. NESSA SIERRA: hihii.thanks darl.. sy biasa-biasa je..

    ReplyDelete