Thursday, August 11, 2011

Ladang Kelapa Sawit (field visit)

assalammualaikum

Hi readers, jumaat lepas sy pergi ke FELDA TEMBAGAU 5...untuk apa? field visit lahh..one of our assignment..field visit kali ni kami ke LADANG KELAPA SAWIT..panas tu semesti nya..nak nak bulan puasa macam ni kan..kesabaran amat di perlukan disini..hehee..perjalanan dari UiTM k.pilah ni ke Felda itu mengambil masa 2-3 jam lahh jugak (naik bus)..kalau field visit sem lepas kami ke melaka untuk landskap but sem ini kami ke Felda untuk major crop pulakk..


so, here we are..ehh, nampak muka sorang ni je...


with kaka n heliza helmi (syaza)..huhuu...


so, mari kita berarak ke LADANG KELAPA SAWIT...


hamboi..kemaen exited lagi bulan-bulan puasa ni..hee~


with syahirah rahman..muka berkerut tahan kepanasan and kesilauan..

di beri beberapa taklimat sebelum memula kan kerja..
time ni boleh tanya apa-apa saja pasal kelapa sawit..

cara menuai kelapa sawit...
kalau budak baru macam sy ni, yang tak pernah masuk ladang kelapa sawit memang baru lagi lah bagi sy..sy tak pernah tengok orang menuai kelapa sawit apatah lagi nak menuai kelapa sawit tu..huhuuu..

so, this is how it looks..buat kelapa sawit..selalu dapat tengok atas pokok je..tp dah dapat tgok real life..wink wnk ^_^

selepas di beri beberapa taklimat mengenai kelapa sawit..dah di ajar bagaimana untuk menuai kelapa sawit..kami menuju ke nursery kelapa sawit..ingat kelapa sawit tak de nursery ke????hehee..
nursery kelapa sawit ini untuk pokok-pokok kecil kelapa sawit..

kami naik bus mini (untuk ambil anak-anak felda dari sekolah tu) untuk ke nursery..jauh nursery nya taw..


ada sesetengah dari kami naik trak ni..hehee...


perjalanan nk masuk kr nursery ni lama wokeyh..jauh dr tempat kami td..jalan tanah merah je..


jeng jeng..dah sampai kat nursery :)

seyesly, time ni panas gilaaaa~...ALLAH je lahh tahu panas nya macam mana..tapi kena ingat lahh, itu baru panas dunia..belum panas akhirat kelak..hehee..


amer al-asyraf ..artis ni (kat tempat kami)...hehee...


ah-pam..(bukan oran cina ehh)


nampak sangat muka menahan kepanasan di situ ye..


with naqie yang comel and putih melepak..hee~


them,


new pengurus ladang...hakhakhakk..layak ke?
belum cuba belum tahu..kalau ada eeki sy jadi pengurus ladang..mesti ramai yang tak percaya..hee~
*feminin sangat kah sy ini?


with nazrin (photographer ni) 


muin..


with umi..


asfar..


with ah-pam..
badjet macam kat cameron highland pulak kan..hihii..padahal panas sangat2!


with muin


them,


pekerja import dari korea..yahoo!


next, lepas dah pergi ladang kelapa sawit, nursery kelapa sawit..mesti lahh kena pergi kilang kelapa sawit..heheee...tapi sebelum tu kami berhenti rehat di masjid kat felda tu, budak lelaki solat jumaat..perempuan solat zohor..





di Kilang Memproses Kelapa Sawit..macam-macam buah kelapa sawit ni boleh jadi tw..minya masak, sabun, lipstik (bagi bibir glossy n shaining gitu) n banyak lagi lahh..korang boleh google apa kelebihan buah kelapa sawit..


masa nikami memang penat sangat-sangat..dengan menahan kepanasan nya lagi..


so memang panas..masing-masing muka sabar tu..at this time my eye dah mula sakit..


showing the factory..besar wokeyh!


super duper like this picture 
sebab view dia SMART..bukan orang dalam gambar tu..orang dalam gambar tu MEMANG SAH SAH selekeh..huhuu..
kenapa saya kata view dia smart? sebab kalau korang perhatikan betul-betul dekat belakang sy tu ada longgokkan buah kelapa sawit and nampak kilang memprosesnya..hehee..

semua ini akan menjadi kenangan buat sy..yeahh!

kenangan kenangan jugak..report janga lupa nak buat..ahakss..


til then, take care..

byee~


thanks for reading this :)

4 comments:

  1. bln2 pose nak kene gi site paneh2 mmg menduga jugaq lah ye daq? hehe~

    p/s : kirim salam kat nazrin (same name wif me actually, ahaks!)

    ReplyDelete
  2. PINK VELVET: yess..kena pergi jugak lahh..nak tak nak pun..heheee..

    ohh! you name is nazrin..ok..i'll send you regard to him :)

    ReplyDelete
  3. hoooho ^^ maya tak pernah gi ladang cenggini ^^

    ReplyDelete
  4. MAYA LIZA: same goes to me..pika pun tak pernah pergi..kiranya my ne experience lahh..yippy! :)

    ReplyDelete