Sunday, June 19, 2011

when i ask "where i can find surau here?"

assalammualaikum

hello readers :)

kalau berjalan jauh2 or lama..surau, masjid or tempat beribadah mesti menjadi tumpuan utama utk semua muslim sebab ia merupa kan kemudahan bg umat islam utk menunaikan ibadah mereka..betol kan..

sesuatu perkara berlaku..benda ni bt sy rasa malu nk ngaku org melayu pun ada tw..

ia berlaku time sy and my trio-friends tgh lepak2 kat senawang jap..time tu nk dkt magrib dh..kami pun nk g solat..pusing2 kat area tu mencari masjid or surau utk solat..and sy bukan nya terer sgt kat sini ..so,kami pun pergi bertanya-tnya

mula2, kami tnya kat sorang kakak ni..sy rasa melayu and free hair and sexxy, dia kje kat stu kedai bju apa tahh..sy pun tnya..

pika: akak, tumpang tnya..kat mana surau terdekat kat sini eh?
kakak unknown: tak tahu lahh (sambil menggelengkan kepala)
pika: ohh, thanks (sambil buat muka pelik)

dlm hati sy time tu..nk tnya je, akak tu solat kt mne...hahaaa..
jelas sgt kakak tu tak solat sebab tempat solat pun tak tahu kat ne..nk kata cina, takk!..sebab mmg kompom dia melayu..tp tak tahu lahh kalau rumah akak tu dekat2 area senawang and dia balik d solat dulu ke..(mustahil lahh)


pastu kami jln2 lagi kat area senawang tu, coz tak puas hati sgt dgn jawapan akak tu td..


and kali ni tnya kat kedai mkn pulak..jawapan yg mengejutkan sy..

pika: excuse me, where can i find the nearest surau here?
women unknown: there is NO surau here
pika: haa? no surau..(biar betol?)
women unkonwn: yes. (sambil bermain dgn fone dia)
pikaohh..okeyh, thanks 

what the fishhhhh!!!!! NO SURAU??? tak kan dh bina tempat yg maju cm tu takde surau or masjid???
abis org2 muslim semua tu solat kat mne????...

pastu kami terus ke petronas utk tunaikan ibadah kami..but benda ni still bermain-main dlm fikiran sy sebab surau and masjid ni sepatutnya di bina di semua area bg memudahkan utk muslim semua solat..

apa nk jd dgn dunia skrg ni?
sedarlahh bahawa bumi kita ni dh tua..kiamat sudah hampir...
skrg masih sempat utk berubah and taubat!

hopefully apa yg cuba sy sampai kn ni dpt memberi ikhtibar kpd semua..


p/s: sy pun belum cukup sempurna..nobody perfect!.. sy bt cm ni utk diri sy sendiri juga :)

byee..


thanks for reading this :)

2 comments:

  1. Setuju sangat-sangat dengan Pika. Itu belum kes tempat kerja takde tempat solat, tak boleh break sekejap untuk solat, perempuan pakai tudung tak diterima bekerja, blablabla. Banyak kot. Haihh dunia duniaaa -.-

    ReplyDelete
  2. glad sgt ada jugak org sependapat dgn pika..nnty boleh jd kan isu besar-besaran ni..huhuu...bnyk sgt kes yg makin mengabaikan ISLAM di dunia skrg ni..

    ReplyDelete