Saturday, May 21, 2011

resipi: kek batik

assalammualaikum

hai korangggg...

kali ni sy nak show how i make KEK BATIK...
yess, i know..kek batik is easy to make..right?

bg yang dh terer buat tu ..TAHNIAH ye!
bg sesiapa yg tak tahu nak buat kek batik tu..boleh lahh follow cara sy buat kek batik..
easy and simple aww..
yang paling penting is...SEDAPPPP! ..kan??

kek batik is the only kek yang di buat tanpa memerlukan oven or kukus..
sgt2 mudah..org yang malas pun jd rajin bila tahu yang kek batik ni sgt2 lahh senang nak buat..

mula2 dulu, sy mmg suka sgt3 makan kek batik and expect that kek batik ni mesti susah nak buat..asyik makan je..bila nak tahu buat nye kan?..so, sy belajar..and sy punya lahh terkejut sebab sgt lahh mudah nk buat kek batik ni  :)

kek yg sedap and sgt mudah wokeyh!

mcm ni lahh rupa kek batik sy tu..
maybe korang tak nmpak bentuk batik yg betol..but yang penting is...
 rasa nya SEDAPPP sehingga menjilat pinggan!
ngehehehee~~~


sooooooo,


what you need is :-

1. biskut marie
2. Milo 
3. susu pekat manis
4. butter


step how to make it :-

1. panas kan kuali..then, masuk kan 1/2 butter dalam kuali..tggu sehingga butter cair


2. masukkan 1 tin susu pekat manis dalam campuran td..then, kacau(stir)


3. masukkan 4 atau 5 sudu besar milo dalam campuran td..ikut lahh sepekat mana milo yg korang nak..kalau nk guna koko pun boleh..normally org guna koko..but sy tak suka..sy guna milo je..lebih mudah and SEDAPPP! ngee~


4. then kacau(stir) milo dgn campuran td sehingga sebati


5. kemudian masukan 1 pek biskut marie yg sudah di pecah2 kan ke dlm campuran td..
gaulkan sehingga rata keseluruhan nya..


6. masukan kedalam bekas yang sesuai..then, masukan dalam peti sejuk selama 45 minit ke 60 minit utk proses pengerasan


tadaaa~~~
dah siap..simple kan?

sy potong bentuk bulat so tak nmpak sgt lahh bentuk batik tu..nnty korang potong lahh elok2..kompom jd nya!

sy mmg suka masakan yang simple and easy je...heheee..yang penting SEDAPPPP!
hope u guys enjoy it! and don't forget to try it also..
but, if korangg ada resipi yang lagi power tak pe lahh..lupakan sahaja resipi sy yg simple ni keyh :D

byeee~~~


thanks for reading this :)

No comments:

Post a Comment